Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2013

Odgovori
tjesih

Odgovor Napisal/-a tjesih »

Aha, sedaj mi je jasno.

Na tistih, kjer zmanjka prekle resk, tam kjer so prekle dolge kot za fižol pa pustim. Krasno. Upam na topel september.

Hvala Viktor in lp.
viktorh

Odgovor Napisal/-a viktorh »

tjesih je napisal/a:
Aha, sedaj mi je jasno.

Na tistih, kjer zmanjka prekle resk, tam kjer so prekle dolge kot za fižol pa pustim. Krasno. Upam na topel september.

Hvala Viktor in lp.

No, tudi lestev moraš imeti v tem primeru.
Pred leti sem imel hibrid, ki je rastel in rastel. Imel sem hmelovke, dolge čez 5m. Nabaviti sem moral lestev, da sem jih lahko negoval. Zrasli so do vrha in čez in tudi dozoreli.
Najbolj zanimivo je pa bilo to, da sem imel zasajene štiri takšne rastline v avtokampu Podčetrtek. Imel sem posebne opore iz RF pločevine zaradi stabilnosti. Vsi so se mi smejali, ko sem lezel na lestev, jih privezoval, obtrgoval. V grozdih so viseli...In verjela ali ne, 20. oktobra sem objekt pripravil za zimovanje, zunaj je bilo 22 stopinj, na kolih pa je bilo paradižnika za mali koš. Nihče ga ni mogel raburati, ker ga niso dosegli..
Bila pa je še ena zanimivost. Vsak cvetni šop je imel 8 cvetov, vsi so se oprašili, skoraj sočasno dozoreli enake velikosti, velikosti jajce XXL.._________________Viktorh
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Rukola in tjesih:
čas, potreben za zorenje od cveta do zrelega ploda je generalno tak, kot ga je opisal viktorh. So pa nekatere izjeme pri poznih sortah, Long keeper je že eden takih. Sama pričnem ščipati cvetove proti koncu avgusta, v upanju na lep september in oktober. 99 % vseh sort, ki sem jih dosedaj gojila, mi je dozorela v 60 dneh od odprtja cveta. Teden alidva se pa potem na koncu da še pogoljufati v gajbican ha toplem. Take paradižnike lahko uporabimo tudi v zimskih shrankih - solate, marmelade . Kateri so primerni za dozorevanje na toplem in za shranke, je na starem forumu lepo prikazala v sliki in besedi Ivčk . Jaz sem si od vsega tega zapomnila le, da se mora že nakazovati belkasto obarvana " zvezda" okrog muhe.
bodika

Odgovor Napisal/-a bodika »

Viktorh,tako gajbico je veselje pogledat.Posebno,ker so na našem vrtu paradižniki še vsi zeleni.Nič jim ni nerodno,da bi vsaj malo pordeli.Le Polički divlji je začel rdeti.No upam,da kmalu tudi moji dozorijo.
Sanjarka Ana

Odgovor Napisal/-a Sanjarka Ana »

O Viktor ... tole pa je pušeljc da se reče.
andreja62

Odgovor Napisal/-a andreja62 »

Žalostna sem, ker nimam več deževnice za zalivat, iz vodovoda miuslim, da ni dovoljeno, tako da ne vem, kaj bo z mojim vrtom. Plodovi paradižnika so na nekaterih rastlinah kar zapečeni. Aje to od sonca in suše ali je lahko posledica škropljenja s sodo?
Listi mi tudi rumenijo in na njih kasneje nastanejo črne pege. Bom prilepila slikice. Upam, da ni to črna pegavost-
A vi nimnate nič bolezni? Seveda imam paradajze na prostem._________________Andreja
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tudi na mojih nekaterih paradižnikih nekateri listi rumenijo. Odkar je ta huda vročina, manj zorijo. Včeraj sem po 2 dneh nabrala le dobro gajbico, pa bi morala biti sezona na višku. Prej, ko ni bilo tako vroče, sem nabrala več. Lani sem imela veliko pridelka, pa je zadostoval ravno do nove sezone. Letos bo očitno manj.

Andreja, črna listna pegavost so majhne pikice. Če poškropiš z bio sodinim fungicidom, se jo znebiš. Seveda je treba škropiti takrat, ko ni več sonca - zvečer.
lera

Odgovor Napisal/-a lera »

A potem zaradi vročine ne zorijo tudi meni, pa saj za sproti je ampak ni to to kot sem bila vajena._________________lp

Lera
http://lera.moj-album.com
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Mislim, da je Labia nekoč pisal, da je idealna temperatura za paradižnik nekaj čez 20 stopinj in da pri zelo visokih rastlina miruje. Spomnim se, da so lani sredi poletja slabše uspevali paradižniki v rastlinjaku, kot tisti na vrtu, ker jim je bilo prevroče. Sem pa lani na vrhuncu sezone vsaka dva dni nabrala vsaj 2 polni gajbici, se pravi še enkrat več, kot zdaj, ko je tako vroče. Upam, da bo po tem vročinskem valu zmerno vroče z le občasnim dežjem. Ker če bo preveč dežja, bodo po moje paradižniki hitro zboleli, ker so izčrpani od vročine.
voda

Odgovor Napisal/-a voda »

pozdravljeni, blagor vam ko vam paradižniki počasi zorijo. pri meni ne samo, da poačasi zorijo ampak se sproti skuhajo. pri paprikah je enako, edino čiliji se držijo.
saj je v vali, kjer rastejo tem. okoli 50 stop.
dokler je bilo še znosno so vsak rdeč paradajz pokljuvale šoje, zato sem paradižnike ovila s kopreno okrog in okrog več ratlin skupaj a kaj ko je sedaj še bolj toplo.
naslednje leto bom posadila več češnjevcev (prelahki so in jih š. ne more zkljuvati) in rumeni od Matica- bosanski-ta je bolj zdržljiv.
salse ne bo, upam pa na podaljšano poletje. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Odgovori