Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sladki pelin - Artemisia annua
-
Lani sem od Figule dobila seme sladkega pelina. Ker pa sem medtem dobila sadiko, ga nisem posejala.
Iz sadike je zraslo celo "drevo". Nisem pravi čas porezala cvetja, pa sem ga pustila semeniti. Jeseni sem ga odrezala, zavila celo rastlino nalahko v veliko plahto in tako se je posušil. Iztreslo se je ogromno semena, ampak ne morem verjeti, letos ne klije.
Prvič sem poskusila že zgodaj (jan. ali febr. sem v posodo z olenadrom na prezimovanju stresla zajetno mero semena). Nič. No ja, ni ti všeč, pa zebe te, sem mislila.
Ko sem sejala papriko in paradižnike, sem mu pripravila udobno zibelko na toplem. Nič.
Še enkrat sem poskusila, tokrat Figulino seme v platojček v rastlinjaku, kot solate. Nič
Le kaj še terja od mene ta samosvoja zel?
_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Iz sadike je zraslo celo "drevo". Nisem pravi čas porezala cvetja, pa sem ga pustila semeniti. Jeseni sem ga odrezala, zavila celo rastlino nalahko v veliko plahto in tako se je posušil. Iztreslo se je ogromno semena, ampak ne morem verjeti, letos ne klije.
Prvič sem poskusila že zgodaj (jan. ali febr. sem v posodo z olenadrom na prezimovanju stresla zajetno mero semena). Nič. No ja, ni ti všeč, pa zebe te, sem mislila.
Ko sem sejala papriko in paradižnike, sem mu pripravila udobno zibelko na toplem. Nič.
Še enkrat sem poskusila, tokrat Figulino seme v platojček v rastlinjaku, kot solate. Nič
Le kaj še terja od mene ta samosvoja zel?
_________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
-
tinko . Da toliko semena preživi čez zimo zunaj, je pravi čudež. Pa si stoodstoten, da gre za sladki pelin? Namreč, celo velika poznavalka rastlin ga je pri meni od daleč zamenjala za ambrozijo. Ta pa je invazivna in trdoživa, ja. Najbolj se razlika vidi v cvetnih vršičkih. Pri pelinu se nadaljujejo v smeri rasti vejic, pri ambroziji se pa postavijo pokonci. In pa seveda ambrozija nima močnega in prijetnega vonja.
sladki pelin: http://storage.googleapis.com/powop-assets/kew_profiles/KPPCONT_032648_fullsize.jpg
ambrozija: http://www.stampar.hr/sites/default/files/Aplikacije/Foto/korov-1-ambrozija.jpg
sladki pelin: http://storage.googleapis.com/powop-assets/kew_profiles/KPPCONT_032648_fullsize.jpg
ambrozija: http://www.stampar.hr/sites/default/files/Aplikacije/Foto/korov-1-ambrozija.jpg
Lani sem sladki pelin rezala, da ni zavzel preveč prostora. Cvetove sem sproti obirala in jih nosila dvema uporabnicama. Kakšen cvet je pa ušel in semenil. Tako imam zdaj po vrtu sem in tja kakšen sladki pelinček, ampak ni hudega.
Glavna rastlina je bujna, da je joj! Krotim jo tako, da izrezujem poganjke - bodoče "veje", da ne bo preširoko segal na potko in preko sosednjih rastlin.
Diši pa res lepo!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Glavna rastlina je bujna, da je joj! Krotim jo tako, da izrezujem poganjke - bodoče "veje", da ne bo preširoko segal na potko in preko sosednjih rastlin.
Diši pa res lepo!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Kupil sem čaj sladkega pelina in posejal seme, ki je na dnu vrečke - po nasvetu prodajalca. Na njivi sem posadil tri rastline. Jeseni jih je bilo potrebno izkopati s krampom. Eno rastlino sem pustil, a ni prezimila. Je pa pustila potomce. Povsod po njivi, po odtokih, na poti na kurišče. Ko kosimo travo, prijetno diši po sladkem pelinu.