Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Tale Blueta je lani prekrasno rodila, letos pa so vejice žive, celo nekaj cvetov je nastavila, le listja ni od nikoder? Kaj bi ji bilo? Imam 8 loncev, vse enako tretiram, le te tri lonce sem iz vzhodne strani prestavila na zahodno. Se naj kar poslovim od nje ali lahko kaj ukrepam? Ferdo, na pomoč...
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
O kaparjih smo že pisali pa vendar ponovimo! Kaparji so nadležni in nevarni
škodljivci, ki lahko rastlino uničijo, zato so nujni ukrepi. V tej fazi ga lahko samo
fizično odstranimo (z zobotrebcem ali zobno krtačko). Samica je prilepljena na vejo, pod ščitom pa ima mnogo jajčec. Do konca meseca bodo samice odmrle
in čez mesec se bodo izlegli mladi kaparčki ter se preselili na spodnjo stran listov. Po obiranju je čas za ukrepanje. Za borovnice sta registrirana: Movento in Calypso. Tretiraj pozno zvečer in prej pokosi cvetočo podrast. Uspeh ni
popoln. Bolje se obnese spomladansko tretiranje s parafinskim ali ogrčničnim
oljem. Tudi apneno- žveplena brozga deluje na kaparje. Ni pa upanja, da bi uničil vse!!
Želim uspešno praskanje!! _________________Narava vse povrne!
škodljivci, ki lahko rastlino uničijo, zato so nujni ukrepi. V tej fazi ga lahko samo
fizično odstranimo (z zobotrebcem ali zobno krtačko). Samica je prilepljena na vejo, pod ščitom pa ima mnogo jajčec. Do konca meseca bodo samice odmrle
in čez mesec se bodo izlegli mladi kaparčki ter se preselili na spodnjo stran listov. Po obiranju je čas za ukrepanje. Za borovnice sta registrirana: Movento in Calypso. Tretiraj pozno zvečer in prej pokosi cvetočo podrast. Uspeh ni
popoln. Bolje se obnese spomladansko tretiranje s parafinskim ali ogrčničnim
oljem. Tudi apneno- žveplena brozga deluje na kaparje. Ni pa upanja, da bi uničil vse!!
Želim uspešno praskanje!! _________________Narava vse povrne!
pred veliko let nazaj sem na velikanski limoni v posodi zagledala kaparje. takrat sem jih prvič spoznala. nič drugega nisem imela pri roki kot biokil. pomagalo je. lani jeseni na enem oleandru, a hvalabogu ni jih bilo veliko. spraskala sem jih z nožem, vsako posebej. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
V spominu imam nasvet za sobne rastline: mehanično očistiti in obrisati z vato, namočeno v alkoholu. Letos sem ta nasvet uporabila pri crassuli ovati - drevo denarja in božičnem kaktusu. Obe rastlini sta močno členkasti in bi težko dosegla vse podpazduhe, pa sem ju najprej močno stuširala, nato pošpricala z alkoholom. (pravzaprav s starim alkoholnim izvlečkom divje ščetice, ki sem jo svojčas pomotoma namočila v 100 % etanol). Po 14 dneh vidim, da alkohol na rastlino ni imel negativnih učinkov. Upam, da ga na kaparje je, videti jih ni več.
Če imate doma odvečen alkohol, probajte na par vejicah. Mogoče bodo plodovi potem še posebej okusni
Če imate doma odvečen alkohol, probajte na par vejicah. Mogoče bodo plodovi potem še posebej okusni
Kaparjev je mnogo vrst. Na okrasnih rastlinah in vinski trti je pogost volnati kapar, ki se ga lažje znebiš kot kaparjev na sadnem drevju in jagodičju.
Na borovnici je največkrat češpljev in tudi leskov in breskov kapar. Prvi je
najbolj trdovraten!!
V dvajsetih leti prejšnjega stoletja je v Jugoslaviji propadlo 20 miljonov
češpljevih (slivovih) dreves zaradi kaparja. Potem pa je prišel diazinon,ki jih je
uspešno zatiral. Zaradi strupenosti je v EU prepovedan že vrsto let. Po izkušnjah vem, da so olja dobra in ekološka rešitev, je pa potrebno ukrepati takoj spomladi, ko se začnejo kaparji pomikati proti zgornjim poganjkom!_________________Narava vse povrne!
Na borovnici je največkrat češpljev in tudi leskov in breskov kapar. Prvi je
najbolj trdovraten!!
V dvajsetih leti prejšnjega stoletja je v Jugoslaviji propadlo 20 miljonov
češpljevih (slivovih) dreves zaradi kaparja. Potem pa je prišel diazinon,ki jih je
uspešno zatiral. Zaradi strupenosti je v EU prepovedan že vrsto let. Po izkušnjah vem, da so olja dobra in ekološka rešitev, je pa potrebno ukrepati takoj spomladi, ko se začnejo kaparji pomikati proti zgornjim poganjkom!_________________Narava vse povrne!