Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Gospodje iz Kolorada gredo radi s krompirja na paradižnik, prav tako gredo radi na jajčevce - te žrejo neusmiljeno. V sili, ko zmanjka ostalega, se spravijo na fižol, tu dajo prednost visokemu, "latnemu".
Vsaj tako navado imajo pri tu nas.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No, saj ni panike, bolj posebnost. Ob vsakodnevni prisotnosti bi slej kot prej opazil ličinke. Bom poročal, če bodo.

Krompirja ni v bližini, je vsaj 200m stran. Tam je bila veselica in sem večkrat zvečer z lučko obral kar nekaj hroščev in listov z jajčeci. Sedaj se je malo umirilo oz. je gošča večja, pa mogoče ne vidim.

Ja se je moja ga. takoj spomnila na liči paradižnik. Ta bi bil zagotovo polno obiskan.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kakšna so zadnja odkritja glede boja proti plesni. Tik ob paradižnikih imam napaden krompir, k sreči je zgodnji in že neverjetno debel, zato ne bo neke škode. Seveda sem ga takoj pokosil.
Za preslico (Natur F) sem itak prepozen, v sodo ne verjamem, ostane mi Neem tonic, ki ga že imam.
Kdaj je sploh prva nevarnost, menda ko so nočne temperature dovolj visoke (koliko po dosedanjih izkušnah) in da je prisotna vlaga.
Predvsem bi se zanesel na suhost, pokritega imam z na konceh odprtim tunelom do višine cca 80cm, da paradajzom ni vroče, pri 30°C je menda konec s fotosintezo. Lani sem imel zaprt tunel in res ni bilo pod njim nič, letos pa nori, je že na 2m, kolikor ima tunel na sredini.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Tam nekje med 18-26 stopinj so za razvoj plesni idealni pogoji. Jaz jo že vsa leta uspešno zatiram s sodo in bio sodinim fungicidom. Za kaj bolj uspešnega od domačih sredstev še nisem slišala.
Neem tonic pa prvenstveno uporabljam za zatiranje škodljivce na rastlinah: gosenic, bele muhe,...
Oldi

Kot se spomnim, je bistvena nična temperatura, zato plesen udari pozno poleti, ko so noči tople in je visoka vlaga, posledično rosa. Takrat brez polivinila po moje nobena soda, preslica... nič ne naredi.

Eno leto sem s sodo, pa je bilo slabše kot naslednje leto brez, samo da so suhi, lani pa sta še dva, brez strehe, dala obilen pridelek, kamo se je končalo se pa ne spomnim. Je pa vsako leto drugače.
Sodin priprabek ima po moje premajhno bazičnost (pH dobrih Cool oziroma ko se škropivo posuši, je konec z učinkom. To pišem zelo na pamet, filing in izkušnje pač.
Naj kdo proba del nasada nič, del soda, del neem, jaz imam vse na 2m in se ne morem igrat.
Uporabniški avatar
Plamenka

Med nič in z uporabo sode pri svojih paradižnikih poznam razliko, če ne ne bi pisala, da soda pomaga preprečevati in ustavljati plesen. Wink Seveda v začetni fazi.
Oldi

Super in hvala.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Mislim, da je v boju proti pelsni najboljša preventiva - enkrat tedensko škropljenje in po vsakem dežju. meni se poleg preslice, sode, Neema, dobro obnese tudi surovo mleko ali pa kefir._________________naredimo svet lepši
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Že tri dni se borim s črno plesnijo na paradižnikih. Danes bom odstranila vse bolne rastline, pokosila krompir. Bil je tako lep paradižnik, kot že dolgo ne. Debela stebla, veliki listi. Saj je še, samo malo bolj je obtrgan.
Z bakrovim pripravkom bom verjetno ustavila rast, zato ga ne bom uporabila.
Držite pesti, da mi rata.
Irena
Uporabniški avatar
Plamenka

Sem se ravno spraševala, kako ti gre v boju s plesnijo, Irena. Držim pesti, da ti uspe ohraniti čimveč paradižnikov. Če rabiš rezervne sadike, ti lahko dam nekaj samosevcev, ki so visoki okoli 15-20 cm.
Odgovori