Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Brokoli - Brassica oleracea var. italica

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ivčk, hvala za opozorilo. Ga bom natančno pregledala predno bo šel v lonec._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Zadošča, da ga potopiš v vodo za nekaj časa, bodo splavali, če so noter. Moj je bil OK, kolikor ga je bilo, si je ena srna/srnjak postregel z njim, česna pa ne marajo, tisti, ki je zunaj, je ves nepojeden, je pa malo pohojen. Tole tako, mimogrede.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Letos sem prvic vzgojila sadike brokolija. Sadike so se mi zdele "dostojne", ampak sedaj so mi skoraj vse "sle v luft" in kaze da bodo sle kmalu v cvet. Kaj sem delala narobe?
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Po mojih izkušnjah gre spomladanski brokoli hitgro v cvet. Mislim, da je to bolj jesensko/zimska zelenjava. Zato ga jaz letos gojim za jesensko rabo..._________________naredimo svet lepši
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Brbr: kdaj ga sejes za jesensko rabo?
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Sam vzgojil sadike in najboljši izgleda krasno, pojma nimam kako izgleda, ko uide u luft in zacveti. Visok je blizu 50cm, ima 9 listov, sredina je pa cca 15cm pod vrhom rastline. Je pa eden dober teden nazaj začel veneti, 2 dni nazaj pa še dva, vsi so skoraj pol manjši in že cca 14 dni ne rastejo. Peti je nekje vmes.
Prvega venečega sem izruval in ni bilo videti nič posebnega, razen če ni to olesenel nekoliko stanjšan začetni del stebla, ki je bil v zemlji. Tega stanjšanega dela ni videti na nobenem od ostalih.
Ker sem prebral, da ima rad senco, sem mu naredil ravno streho iz koprene, ni veliko, a nekaj sence le je.

Kaj bi to venenje bilo?
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Oldi, če se pelješ mimo Zaplane, imam enih par sadikc viška; lahko ti jih dam. Za venenje pa ne vem, kaj je narobe. Ga pa lahko še poseješ in prepikiraš kmalu. Jaz to naredim s cvetačo in brokolijem. Kar na vrt nasujem malo lepše zemljice, posejem po primorsko, pohodim zemljico, nasujem seme in malo poteptam še povrh z roko. Tako imam jesensko rundo.

Irena
aladin

Odgovor Napisal/-a aladin »

Irena je napisal/a:
posejem po primorsko

Kaj pa to pomeni?
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Aladin,

tako me je naučila sestrična - primorka. Vsako seme ona potepta. To se pravi, ko naredimo vrsto, jo pohodimo, zalijemo, vržemo seme in pokrijemo. Tudi ko prekrijem, malo potapkam. Od takrat naprej mi vedno vzklije in korenček in peteršilj. Soseda temu reče, da je to moja finta Smile

Lej, znanstvene razlage ni, verjetno pa prepreči to, da gre bolj globoko v zrahljano zemljo in ne more vzklit ali kaj podobnega.

Irena
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Po moje poteptana zemlja zadrži več vlage. Podobno sejem tudi sama, le da ne hodim s čevlji direktno po zemlji, ampak po deski, ki jo položim tam, kjer bom sejala.
Odgovori