Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Še tale je s korenčkastimi listi:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4440.html

Za belega ne vem. Sporoči sorto, ko boš kaj pregledovala, ker bi me zanimal Tudi za Silvery nisem vedela, čeprav mi je bil po imenu znan.
Kako jih poimenujejo, pa ne vem.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Končno, je dozorel prvi plod paradižnika Native Sun. Zacvetel je samo nekaj dni kasneje kot 42 Days. Se pravi skoraj mesec dni kasneje. Se je pa rastlina zdaj zbudila in začela na novo odganjati in nastavljati popke.

_________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka

Kakšna razlika je med posameznimi sortami v zgodnosti, a ne? Tudi pri meni je lani Native Sun dolgo rabil.
Od letošnjih jemo samo Stupice in Kimberly, Mountain Princess in Bursztin imata plodove še vedno zelene.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Včeraj se je končno korenito izpraznil moj balkon - sem odnesla sadike hčerki in družini Sanjarke Ane.
Zdaj jih imam samo še devet v lončkih. Nekaj jih še posadim, nekaj pa ...?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No moji istočasno sejani 42Days so se šele začeli barvati. So pa že nekaj časa posajeni zunaj, od takrat, ko jim je v loncu ratala pretesno.
To lepo kaže kakšna razlika je lahko zaradi (pred)vzgoje.
brbr

Plamenka: mislim, da Native Sun dolgo rabi tudi zato, ker ima neprimerno večje plodo kot 42 Days...

Bicikel: pri mojem (bivšem tvojem) 42 Days so do zdaj dozoreli 3 plodovi. Mislim, da je to hvaležna sorta, saj vseskozi nastavlja popke, tako je zdaj lepo obložena z zelenimi plodovi, ki nam bodo popestrili sobotne in nedeljske zajtrke v juniju (upam). Tole rumeno sončeče bomo slavnostno pojedli ta vikend._________________naredimo svet lepši
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Me veseli, da bo bolj pestro. Tudi jaz računam, da bomo čez nekaj dni probali prve plodove. Imam dve rastlini, zato bo popestritev kakšnega nedeljskega zajtrka temeljita.
brbr

Ja, Bicikel, še enkrat hvala za rastlinici. Naslednjo sezono poskusim tudi jaz zgodaj posejati nekaj paradižnikov za takole spomladansko sladkanje...

V lonce sem včeraj posadila tudi Janija, Zagadko in Kimberly. Tudi ti naj bi bili zgodnji. Bom poskusila zapisovati čas potreben od cveta do zrelega plodu. Če se bodo dobro obnesli, bom pobrala seme za naprej._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Plamenka

Brbr, nekaj je najbrž že na tem, a pri mojih poskusih z različnimi sortami v prejšnjih letih sem videla, da so nekatere sorte, ki so označene za zgodnje, zgodnje samo, če jih sejem za glavno sezono, prej še ni pravi čas zanje (tudi kak manjši plod). Doslej so mi le 3 sorte (Stupice, Bloody Butcher, Kimberly) rodile aprila, če sem jih sejala januarja.
Če bi imela growbox in bi bile notri zelo dolgo, bi bilo takih verjetno več, vendar jih jaz samo dosvetljujem na začetku, potem pa imajo tako vzgojo, kot za glavno sezono.
brbr

Veš, Plamenka, da sem razmišljala o tem siljenju rastlin z rastjo v času, ko ni čas zato... Pri meni verjetno tako zgodnja vzgoja ne bo obrodila sadov, ker rastlin ne dosvetljujem, dogrevam (in jih tudi ne nameravam, ker se mojstrim v čim manjši porabi energije), ali kaj podobnega.
No, poskusila bom vseeno s kakšnimi 4 revicami, ki se bodo potem do pomladi mučile (in jaz z njimi)._________________naredimo svet lepši
Odgovori