Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tanacetum - vratič

crtj-admin
Site Admin

Tanacetum - vratič

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Glej tudi
Začimbne rastline
Zdravilne rastline

OPIS
Beli vratič - okrasna in zdravilna rastlina

Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Hm jaz sem pa mislila, da je trajnica? Embarassed A to se samo zaseje tako rad? Od nekdaj ga imamo doma, zelo dolgo pa nisem vedela imena. Nasa (ze pokojna) soseda mu je pravila bici ba Laughing in se ga je to ime prejelo. Sedaj ze cveti, zelo dolgo zdrzi tudi v vazi, zato ga veckrat kombiniram tudi v sopkih za na pokopalisce.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Pravzaprav je dvoletnica. Pravilno ugotavljaš, da se sam zaseje .
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Jaz ga imam sedaj drugo leto, cvetel je lani, cveti že letos, rečeno pa mi je bilo, da je trajnica?
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V poplavi raznoraznih kultivarjev se ničesar več ne upam trditi Embarassed . Ta moj na gornji sliki je definitivno dvo- ali kvečjemu troletnica. Sicer pa, če se sam zaseje, je tudi neke vrste "trajnica" a ne ? Wink Laughing

PS: pa res pisni viri, vključno z Wikipedio, navajajo, da je trajnica. A morda le jaz tako mačehovsko ravnam z njim? Embarassed
BorutL

Odgovor Napisal/-a BorutL »

Všeč mi je polnocvetni na spodnji sliki.
Če kdo ima, se priporočam.

Verjetno je odvisno od zime, kako je s preživetjem. Bomo videli v letu 2019. Very Happy
Treba je it v naravo. 8-)
borutl
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po mojem mnenju je ta trajnica prej več(kotdvo)letnica. Kolikor se spomnim, se polnjene variante čez nekaj let prelevijo v običajnejše, kar kaže, da ne gre za iste rastline, Se pa res rada seje in, BorulL, brez panike, zima je ne bo pobrala. Spremljam ene v kotu ob hiši enega parka, kjer hodim v službo kar nekaj let, ves čas so tam, tudi pozimi, če ni snega, so zelene.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

BorutL lahko jih jaz ob priliki prinesem, samo spomni me prosim.

Pri nas jih imamo od nekdaj, brez da bi jim posvecali kakrsnokoli skrb, zato sem avtomatsko domnevala, da so trajnice. Kaj je res pa ne vem. V vsakem primeru so res fajn za rezano cvetje.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A ima kdo rumeni vratič? Lani sem ga imela in z njim barvala volno, letos sem pa brez._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori