Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

Odgovori
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Res je. Še moj manjši rastlinjak, ki meri 6,2x 3m, je prenizek na koncu sezone tudi na sredini. Mislim, da je na najvišjem delu 2,4m. Edino večji rastlinjak, ki je za 1m širši, je dovolj visok. Opažam tudi, da jih veliko spelje potko po sredini rastlinjaka in ta pobere prepotrebno višino za paradižnike. Tudi jaz sprva nisem pomislila na to, po nasvetu pa imam po eno v manjšem rastlinjaku na vsaki strani eno potko, na sredini je prostor za 2 vrsti paradižnikov, ob strani pa za nizke paradižnike ali jajčevce. V večjem rastlinjaku so pa 4 potke.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tudi meni se je sčasoma posvetilo, da potka po sredi rastlinjaka/tunela pri paradižnikih ni dobrodošla. Saj dve potki niti ne vzameta toliko več prostora. Še "rezervoar vlage" sta, ker imam pokrite s sekanci in jih zalivam najmanj toliko, kot sadike. Vseeno gledam, da imam v glavnem nižje sorte.
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

No, pri 2x3m ni druge variante kot sredina. Že zaradi vstopa na sredi, pa tudi sicer na širini 2m nimaš prostora za 2 poti oz. ostane premalo za rastline. Pri večjih, pa se seveda strinjam.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Bicikel: imam 2 x 3 metre.
Ker so pod streho, jih malo bolj natlačim, kot bi jih, če bi bili zunaj. Stranske sadim blizu stene, računajoč, da se bodo korenine stegovale tudi izpod tunela. Ne smem pa puščati več kot maksimalno 2 vrha po sadiki, drugače je nepregledno.

Pa seveda, precej manjše postave sem kot ti. Wink Laughing
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Morda kdo ve, če paradižnikom bolj ustreza zbita ali mehka zemlja? Ker sem presajal in mogoče preveč zbil zemljo (potlačil) in je zdaj po parih tednih precej trda okoli.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

V dar sem dobila sadiko paradižnika, ki je menda edini, ki ima rumene liste (tudi, ko je čisto zdrav Wink ) .
Ve mogoče kdo, kako se imenuje? Sem že malo googlala, pa ne najdem. Rolling Eyes_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
Plamenka

Ali tista oseba, ki ti je paradižnik podarila, ne ve imena? Ali pa če povpraša tistega, od katerega je ona dobila sadiko ali seme.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Kako je z vročino, prebral sem, da v vročini že na prostem ob 12h fotosinteza praktično konča. V tunelih, posebej manjših ali zaprtih strehah iz polivinila, je brez vetra situacija še veliko slabša.
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Ko smo že pri vročini. Svoje paradižnike imam v kantah oziroma 20L posodah. Ker mi nekam čudno delajo nekatere sadike, sem izmeril temperaturo na nekje 20cm globine in nameril tudi 34 stopinj. Če bi meril preko dneva bi bilo mogoče še več.

Ali je to preveč za paradižnik?
Uporabniški avatar
Plamenka

Danes sem namesto vrtnic poslikala paradižnike. Wink

V obeh rastlinjakih:

Sejani januarja. V soboto smo jih jedli v solati, zdaj čakam na nove. Wink

Ta še ni dozorel.

Sejani sredi marca imajo večinoma že majhne plodove.

Odgovori