Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tagetes - žametnica

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Naše "minutke"

cinija1

Odgovor Napisal/-a cinija1 »

Kako so lepe in velike, pa košate. Jaz imam dve siroti še kar v lončku. Ti ti cinija ....._________________Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
orhy

Odgovor Napisal/-a orhy »

muha je napisal/a:
Naše "minutke"

Muha, te pa so najbrž še od lani Wink Smile
Krasne so. pozdrav_________________
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, kako ti je všeč njihov vonj?
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

figula: Zaenkrat na vonj nisem bila posebej pozorna. Na prvi voh se mi zdi pač "tagetast" Wink . Bom šla posebej poduhat tanavadno in minutko, da ugotovim, če zaznam razliko.

orhy:
ta predlanske Laughing Laughing
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tagetes minuta lepo raste. Stranske veje sem že prikrajšala, ker so hotele ubogi fižol kar zadušiti. Sicer pa v sožitju obe rastlini lepo uspevata. Včeraj sem fižolu dodala prekle, za dobre četrt metra že prehiteva tagete. Torej tole skupno sajenje ni ravno optimalno, četudi sem sadike tagetesa predvzgojila kolikor zgodaj se je dalo.

Na vrtu raste dosti počasneje od tehle iz fotografije. Tam bi jih fižol še prej prehitel, če ga ne bi sfrizirale srne (taget se niso lotile). Z zanimanjem čakam, kako se bo odvijalo, ko se fižol obraste.

Figula: kako pripraviš škropivo? Še jih bo treba obrezovat in listov se mi bo nabralo obilo. Jih lahko posušim in kasneje uporabim?
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, bi rekla, da posuši in lahko to kasneje pri kuhanju spreja dodaš svežemu materialu.
Ali pa zdrobiš in narediš fino zastirko za sobne lonce ......
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Hvala! Bom te prve kar sušila.

Recept za sprej si pa že davno napisala - eh moj EMŠO. Embarassed
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tagetes minuta košato raste, a fižol jo kljub temu prehiteva:
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Tole se mi zdi veliko predobro, da bi bilo lahko res:

Žametnice na vrtu odganjajo večino podzemnih zajedavcev, ki napadajo gomoljnice in korenovke. Izloček rastlin zmede škodljivce pri orientaciji in zato ne najdejo primerne rastline. Žametnice uspešno odganjajo tudi nekatere plevele, ki lastnikom vrtov povzročajo največ sivih las. Učinkujejo celo proti največjim nadlogam, regačici, vrtnemu slaku in pirnici.
Vir.

Ampak: take navidez neverjetne trditve nadvse rada preverim v praksi. Naslednje leto bom sadila žametnice tik ob prvih poganjkih slaka. Da vidimo!

Bi jih kdo lepo prosim nasadil še med pirnico? Pri nas je hvalabogu ni dovolj za izpeljavo poskusa.

Moje tagetes minute odpirajo prve cvetove. Very Happy
Odgovori