Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Paradižnik 2018

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Trocki, da niso mogoče preveč pognojeni z dušikom in posledično tvorijo veliko zelene mase in malo cvetja?

Bravo vsem, za lepe rastline in prve plodove. Moji na vrtu se šele dobro spoznavajo z okoljem. V loncih cvetijo. Tu in tam pojemo kakšnega 42 Days, Native Sun je postregel z dvemi zrelimi plodovi, zdaj je začel ponovno rasti in nastavljati nove cvetove/plodove. Skratka, pri meni še dolgo ne bo poštene sklede paradižnikove solate..._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

platar je napisal/a:
Update iz njive-postavil sem mrežo proti toči, ki se nam je tokrat izognila.

Hu... Pa ne pade tole narazen, če toča obteži vrh?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Jaz sem pri paradižnikih veliko bolj skromna: cveti Whippersnapper na balkonu, ostali na vrtu pospešeno rastejo. Odstranila sem prve zalistnike in jih privezala. Še dolgo bo samo zelenje in cvetovi, na rdečo barvo še niti ne mislim._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
platar

Odgovor Napisal/-a platar »

Hja naj bi ostalo skupaj v okviru "normalne" nevihte in toče debeline graha, proti polkilskim projektilom pa pač ni obrambe Sad Površina je majhna koli so vsaksebi pribl. 75cm in jih je kar nekaj tako da bi se morala teža porazdeliti dokaj enakomerno, pa vleklo naj jih bi skupaj, kar pa bi morale prečne povezave zdržati, bolj je problem močan veter...fingers crossed Cool
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Prejsnji vikend nisem trgala zalistkov, tako da sem morala danes skoraj zamizat, da mi jih ni bilo skoda potrgat. Eni so bili ze res veliki in cveteli .

Drugace pa paradizniki lepo napredujejo, bo pa tudi pri meni preteklo se nekaj vode, preden bodo zaceli rdeceti. Poleg cesnjevcev, ki bodo poleg balkonckarjev seveda prvi, imata najvecje plodove Orange ox-heart ter Zagradka Prirody oz. Nature's Riddle (amm kakor koli se ze napise). Kakih ultra zgodnji sort nisem sadila. Sejancev pa imam za en ogromen vrt ampak res nimam kaj delat z vsemi temi paradizniki Confused . Tako da bom ene tri iz firbca pustila, potem pa slet zamizala in ostale populila ven.
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Jaz sem se letos odločila za poskus - mi ni pomoči in moram vedno kaj probavat...
Vse viške paradižnikov, kakih 27, sem posadila na njivo. Posadila sem jih položno, površino prekrila z listjem. Listje bom po potrebi še dodajala. Paradižnike bom pustila čisto pri miru, da se bodo plazili po tleh in rastli tako, kot jih bo volja. Tudi zalivala jih ne bom. Boj proti suši bo debela listna odeja in dodatne korenine, ki jih bodo paradižniki pognali iz ležečih stebl. Me prav zanima, kaj se bo izcimilo - koliko časa se bodo borili...

Posajene so različne sorte, tako bom lahko primerjala razvoj/preživetje glede na sorto.

K poizkusu me je spodbudila oddaja o paradižnikih, kjer so kazali plantaže paradižnika (tam vse rastline rastejo brez opore) in paradižniki, ki sem jih dve sezoni opazovala na obali/plaži med Fieso in Piranom, ki so rastli takorekoč iz kamenja in so bili v boljši kondiciji kot razvajenci na gredah._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Brbr, kar pogumno! Vsako leto mi jih nekaj uide, zamudim s privezovanjem. Tako, da bi se polomili, če bi jih dvigovala. Pustim jih ležati, zalivam po vrtu itak ne, nobene stvari. In ko pride plesen, pride najprej na tiste ob kolih, na polegle precej kasneje. Če mi ne bi bilo tako zoprno trgati plodov ne da bi videla, če spodaj kaj leze, ne bi nobenega več privezala h kolu.

Enako opažam na samosevcih, ki vzklijejo na kompostu. Vse je prepleteno z bučkami in bučami, nobene opore, pa vse živi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Zanimivo, pri meni je ravno obratno. Doslej so mi med prvimi zgnili še vsi samosevci, ki sem jih pustila ležati na tleh in nič negovala Surprised . Najbrž je odvisno tudi od lege in sestave prsti. In pogostosti jesenske megle. Tako, da mora najbrž vsak posebej pri sebo to sprobat.
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Paradižniki hitro rastejo, sejani so bili izredno pozno. Po sajenju so kaka dva tedna stagnirali, da sem se že bala ali bo kaj z njih.

V plastenjaku:

Zunaj:
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Zgodaj se je pojavilo. Me pa na vse to vreme ne preseneča. Za 1x zgolj 1 sadika naj tako ostane. Nežno postrgano in potem čez soda bikarbona. Ponavadi pomaga.

_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori