Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Tayberry - Rubus fruticosus x idaeus

dejan84

Odgovor Napisal/-a dejan84 »

Danes sem posadil tayberry. Malce spremenjena pozicija kot načrtovano.

Posadil sem malce levo od druge stopnice. Načrt je, da bo rastla navzgor ob desnem stebru, potem pa po vsaki vodoravni osi proti levem. Do samega stebra je približno 1m, potem pa je lesene konstrukcije nekje 2x2 m. Zaenkrat sem uporabil, bambus palico, ki je bila v sadiki kot vodila do spodnjega dela stebra.

Ali rabim napeljat vodilno žico po desnem stebru ali lahko pleza sama po leseni podlagi?

Še slika z notranje strani.
pep

Odgovor Napisal/-a pep »

Vse kar bo višje od 1,5m bo v škodo plodov.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Ima še kdo tržave z ušmi na tayberryu?
To že ni več normalno... Letos je prvič nakazal na malo več pridelka, pa so ga okupirale uši.
Zraven rastejo maline in robide pa hvalabogu nič zelencev na njih.

Če bo pridelek slabši zaradi tega, gre kmalu ven!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Si mogoče preveč gnojil in je nepridiprave privabila prebujna rast? Druga skrajnost so neprinerne razmere, ko se rastlina muči in jih tudi s tem privablja. Naš tayberry raste pod stezico, ki mi omogoča dohod prečno po strmini. Tja stalno mečem semeneč odkos in semeneč plevel, ob nogah mu raste divji zimzelen "vinca minor" . Dodatnega gnojenja, pletja, okopavanja ni bil še nikoli deležen in se v teh razmerah očitno odlično počuti. Ali pa zato, ker je imela začetna sadika pri babacu dobro vzgojo Wink Laughing

Kot prvo pomoč letos povprašaj v ustrezni prodajalni za kakšnim sredstvom s kratko karenco. Drugo leto pa poskušaj ustvariti primerne pogoje, če se da. Sem spada tudi ustrezno rastišče. Lahko da to sedanje robidam ustreza, tayberryju pa ne.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Imajo morda pod sadiko svoje gnezdo mravlje ? Jaz imam podoben problem pod eno kosmuljo in eno aronijo.
Ponavadi, če odstraniš mravlje ali jim onemogočiš dostop do rastline, potem tudi uši hitro izginejo.
Pri drevesu je to sicer precej lažje narediti ( z lepilnim trakom ) kot pa pri jagodičevju.
robi14

Odgovor Napisal/-a robi14 »

Pod njim rastejo jagode in verjetno se najde tudi kakšna mravlja, Bom preveril danes.
Je pa možno, da je preveč pognojeno (čeprav dvomim, saj nisem nekaj veliko gnojil), saj sem jagode že gnojil in dvakrat močil s protifertom LKW.
Andrej Banko

Tale tayberry me že tretje leto zapored zafrkava.
Lepo raste, vsako leto obilica mladih poganjkov, cveti, potem pa takole :

Jeseni gre verjetno ven, bom raje še eno robido posadil !
.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Tak je,kot moje samosevne maline. Nekam malo trnov vidim. Jih res ni ali jih le fotografija ne pokaže?
Moj je od sile na gosto trnast, rodi pa obilno, plodove za pol prsta srednje velike dlani. Trenutno je že v odhajanju, glavnina je pobrana, pojedena ali predelana.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Slaba oprašitev. Sem nekaj dni nazaj videla čudovite plodove pri sosedi. Jaz bi na tvojem mestu najprej porezala do tal in mu dala še eno priliko.
Andrej Banko

3 leta zapored slaba oprašitev ?! Res dvomim ...

Trni ? Hmm, a sploh ima trne ? Morda nekaj malega, moram prav preveriti.

Pravzaprav, kakšen je sploh okus ?
Odgovori