Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2018
Včeraj napoved najnižje jutranje celo do 19°C in dež, za jutri 3 do 10. Že pri 5°C paradižnik menda za dolgo zastane v rasti. Hudi dnevi za paradajz. Danes ga bomo drugič jedli, še vedno samo Indigo in Albertovske žlute. Ostali ne duha ne sluha o zorenju.
Prejle sem moral nehat redčit japčke, so me začeli boleti prsti - od hladne mokrote.
Prejle sem moral nehat redčit japčke, so me začeli boleti prsti - od hladne mokrote.
Večina mojih paradižnikov je dobila črno pegavost, tako v rastlinjaku, kot na vrtu, saj so temperaturna nihanja zanje prevelika in prehitra. Škropila sem z bio sodinim fungicidom. Sadike so bile zelo lepe, polne plodov in res si želim, da bi mi uspelo pridelati zrele plodove. Da bi bilo vreme bolj stabilno.
Začelo se je na dveh v istem jupol loncu, indigo in hruška. Ker sta šla lonca ob steni družinskemu članu na jetra, ju je potisnil izpod napušča povsem ob krompir, ki ga je napadla plesen. Spodnji listi so postajali rumeni s črnimi lisami, mislil sem, da mu kaj ne paše. Nato so listi začeli temneti, od spodnjih do stedine, ker je šlo za Indigo rose si rečem OK, črna barva "prebija". Spodnji porumeneli so že na kompostu.
Danes pa berem o črni pegavosti in po netu najdem sila različne slike in opise.
Zgoraj desno hruška, vse ostalo Indigo rose iz lonca
3 brokolije stran od krompirka imam 8 paradižnikov v strašni gužvi, rasejo kot nori, praktično vsi listi so zdravi, idealno zeleni, so pa pokriti s tunelom, zgornji meter, spodaj in na konceh tunel so odprti.
Kaj mi je storiti, če je to plesen in če vse potrgam, bo na enem komajda kaj ostalo, itak gre za tretji prekoštevni Indigo in ga bi komot žrtvoval.
Ker gre za dva indiga v loncih lahko maksimalno eksperimentiram, enega recimo do nezavesti namakam s sodo Kaj svetujete?
Danes pa berem o črni pegavosti in po netu najdem sila različne slike in opise.
Zgoraj desno hruška, vse ostalo Indigo rose iz lonca
3 brokolije stran od krompirka imam 8 paradižnikov v strašni gužvi, rasejo kot nori, praktično vsi listi so zdravi, idealno zeleni, so pa pokriti s tunelom, zgornji meter, spodaj in na konceh tunel so odprti.
Kaj mi je storiti, če je to plesen in če vse potrgam, bo na enem komajda kaj ostalo, itak gre za tretji prekoštevni Indigo in ga bi komot žrtvoval.
Ker gre za dva indiga v loncih lahko maksimalno eksperimentiram, enega recimo do nezavesti namakam s sodo Kaj svetujete?
Ni krompirjeva plesen ampak pomanjkanje določenih hranil. Glej: http://www.analiza-zemlje.si/ab-novice/pomanjkanje-hranil-pri-paradiniku
Bicikel je napisal/a: |
Ni krompirjeva plesen ampak pomanjkanje določenih hranil. Glej: http://www.analiza-zemlje.si/ab-novice/pomanjkanje-hranil-pri-paradiniku |
Hvala Bicikel. Za hruško bo izgleda vzrok kalij in kalcij, za druge sem pa precej zmeden.
Na splošno sem dajal veliko pepela, morda ga ravno v jupol lonca nisem dal.
Vse kar dodajam v zemljo bi moral pisati, da bi se česa naučil.
Ima morda kdo več izkušen, posebej črnenje listov, izrazito pri Indigu. Imam ga že par let, pa še zmerom ne vem.
-
- Kraj: Domžale