Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Moji so zaenkrat še zdravi. Verjetno zato, ker so še relativno majhni in še niso košati. Jih pa pogosto škropim Neem+soda ali voda +surovo mleko. Preslice jim letos še nisem skuhala.
So pa na prostem, nepokriti._________________naredimo svet lepši
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Moji se držijo kar dobro. So krepki in košati, zalistnike pa skrbno obtrgavam. Danes sem odstranila še nekaj spodnjih listov (v popoldanskem soncu, tako da upam, da se je dobro zasušilo do noči) in tudi ognjič in čebule, ki so bili preblizu paradižnikom in bi lahko preveč zadrževali vlago.
So pa seveda zunaj in nepokriti.
Prav lepo je gledati zelene frnikole, ki so se kar na hitro razvile iz cvetov prejšnjega tedna Smile_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Sem danes malo opazoval in ugotovil, da bo na njivi prvi dozorel paradižnik, ki sem ga posadil 15 dni kasneje kot ostale.
Res pa je, da gre za sorto White Currant. Prvi drobižki že počasi svetlijo ...
Prav lepa rastlina je, z zelo koničastimi listi.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

muha je napisal/a:
Trenutno je taka klima, da po moje plesen ne bo preveč agresivno napadala paradižnikov. Ko dežuje in zjutraj, dokler je še rosa, je za plesen prehladno, kasneje jih že osušita veter in sonce. Slabše je v zatišnih legah in neprezračenih rastlinjakih, polnih kondenza.

Naslednji teden se bomo pa res morali pripraviti. Napovedano vreme bo kot nalašč za težave s plesnijo

V nedeljo in ponedeljek so krajevne padavine manj verjetne, potem pa se možnost za nastanek ploh ali neviht znova poveča. Vse dni bo zelo toplo, temperatura bo blizu 30 °C.
Dilema: škropiti vsak dan s sodo in jih s tem še dodatno močiti, ali še pravočasno poseči po sistemiku? Confused
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Ja, verjetno bo res treba sistematik. Včeraj sem se odrekla mojemu kefirju - upam da bo paradižnik znal to cenit Smile . Malo sode in kefir razrečen z vodo. Pa spet sem obtrgala nekaj listov. Vsaj stebla so še cela.
Irena
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Prav vesela sem za tiste, ki imate zdrave. Toliko truda je vedno vloženega.

Ostali - kateri sistemik boste uporabili? Meni je v soboto svetoval za plesnivo čebulo Ortivo in tudi za paradižnik je v redu. Antracol, Dithan? Moje bio bo sedaj tako tako, čebulo bom naslednje leto enkrat sredi maja preventivno škropila zoper plesen, ker jo imam sedaj že tretje leto zapored. Kolobarim._________________Lp, Živa
Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Mene so po prihodu z dopusta pričakali (gledano od daleč) zdravi paradižniki. Izjema je eden, ki se mu rjavi vrh. Krompirjeve plesni ni videti niti v rastlinjačku. No, danes izvedem bolj podroben pregled.

Imam pa v rastlinjačku že nekaj rdečih plodov. Bom poslikal in objavil. Nekaj je sorte Feuerwerk in Bloddy Butcher, mogoče tudi Matina. Sem samo na hitro ošvrknil notranjost.
Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

Moji paradižniki so tudi od daleč videti zdravi. Včeraj pa sem se sprehodil pod streho in so spodnji listi že napadeni. Sem kar slabe volje, da jih nisem pred nekaj tedni enkrat poškropil s sistemikom. Tri, ki rastejo izven vrta brez strehe sem in so še v redu.
Pri nas je povprečje v juniju dež 6 - krat na teden.
Irena

Odgovor Napisal/-a Irena »

Poročam, da mi je zgleda kefir s sodo pomagal. Od takat naprej ga nisem špricala in ni šlo naprej. Črna plesen se je zaustavila. Bom danes malo z mlekom in sodo.

Verjetno je bilo vsakega po malem. Paradižniki že zorijo in so lepi. Kako dolgo bo pa tako, pa ne vem.

Irena
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

Kateremu se sedaj v roku 48h ne pojavi plesen je zmagal!_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Odgovori