Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Istrijanski Štrigon

goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Jalapeno praktično ne peče Very Happy
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Ima zelo širok razpon. Po lestvici tule od 2.500 do 15.000 skovilov. Tebe peče za 2.500, mene pa za 15.000 Wink Laughing
mfranc
Prispevkov: 4661
Pridružen: Sr Jun 05, 2013 2:00 am
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

goIdhorn je napisal/a:
Jalapeno praktično ne peče Very Happy

Pa še kako peče!

- odvisno od sorte, novejše grejo že do 50.000 skovilov.
- plus tega ena od hinavskih sort, kjer lahko v določenem obdobju vsi dobro zažigajo,
- pa hitro se najde v kupčku kakšen "poturica", ki peče preko njemu pripisanih skovilih Evil or Very Mad .

Najbolj zoprno je, ko ljudem postrežeš jalapenčke in persona, ki ni vajena skovilov, naleti na takšno "mino"._________________mfranc
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Potem jaz nimam sreče z bolj pekočimi Very Happy
Purple je bil popolnoma nepekoč, navadni pa ravno malenkost.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

opazila sem, da je pikantnost odvisna tudi od vremena. to se je izrazito pokazalo pri suhih čilijih.

Muha in MFranc strinjam se.

Goldhrom, počakaj da se obarva popolnoma oranžno rumen.
da popravim dojam ti bom jeseni dala vezano ljuto papriko. izredno lepa kot iz čipke, a že ko jo gledaš te peče. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
mravlja
Prispevkov: 4237
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

voda je napisal/a:
opazila sem, da je pikantnost odvisna tudi od vremena. to se je izrazito pokazalo pri suhih čilijih. ...

Voda, se strinjam - neoptimalni, neugodni rastni pogoji čilijem prispevajo k ostrini. Tudi moja izkušnja.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

dva dni nazaj na gredici med čiliji nisem nikjer videl nič podobnega istrijanskemu štrigunu- a danes zjutraj med obhodom... glej ga v dveh dneh se je začel oblikovati karakterističen rog. torej imam ga tudi jaz. brišem prošnjo za kakšno seme. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Moj lepotec te dni



Od sladke oranžne male papričice se loči le po tem, da so plodovi malo manjši in da paprike nimajo "rožička" . Od letošnjih paprik semen ne bom shranjevala, saj rastejo tih poleg štrigona.
Nazadnje urejal/a muha 03 Sep 2018 14:28; skupaj popravljeno 1 krat
goIdhorn
Prispevkov: 455
Pridružen: Po Avg 17, 2015 2:00 am

Odgovor Napisal/-a goIdhorn »

Dolžan sem oceno pridelka. Sicer sem poskusil plodove že pred časom, vendar ni bilo časa napisat ocene. To so čiliji, ki jih bom definitivno gojil še naprej. Nekakšna varianta sladkih papričic z pikantnim dodatkom. Ravno prav za uživanje surovih ob kakšni roštilijadi. Pekočina je za moj okus ravno pravšnja. Če primerjam samo rastlino z mini papriko, je kar precej višja. Moja je imela manj plodov kot tiste na slikah ostalih na forumu. Tisti karakterističen "rožiček" je nastal bolj proti koncu, ko je bil plod že precej obarvan.

Voda, ta štrigon je zadetek v polno! Hvala za seme!

lp

Ps:

Za vezano ljuto papriko se pa priporočam.
Andrej Banko
Prispevkov: 5235
Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

A mogoče še kdo vzdržuje to sorto?
Bi bil vesel kakega semena.
Če se pa slučajno najde celo kakšna sadika viška, jo pa lahko zamenjam za denar.
Odgovori