Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Mineralna gnojila/Umetna gnojila

crtj-admin
Site Admin

Mineralna gnojila/Umetna gnojila

Odgovor Napisal/-a crtj-admin »

(Prenos iz arhiva)
ikar

Odgovor Napisal/-a ikar »

Oddeljeno od tule

Da še sam dodam glede grenke soli svoj prispevek... glede na raziskavo trga, ki sem ga opravil je tale proizvod še najcenejši, če gledamo glede na količino. Jaz sem letos to začel preventivno uporabljat na paradižnikih in čilijih.

https://www.agronet.si/izdelek/70109/magnezijev-sulfat-compo-5-kg-grenka-sol
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Samo, potem ne bosta mogla trditi, da so plodovi eko- bio- in kar je še takih pridevnikov. Ker tale sol po moji preprosti kmečki pameti spada med mineralna (umetna) gnojila. Wink Laughing
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Muha, ne bo držalo. Poglej: epsom sol / grenka sol .... naravni mineral .... ni umetno gnojilo.
Sicer ne vem kaj je vse v izdelku iz zgornjega linka oz. na kaj se nanaša tvoj komentar.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
V moji izjavi sem izhajala samo iz dejstva, da se v praksi uporaba izrazov "umetno gnojilo" in "mineralno gnojilo" pogosto prekriva.

Nič nenavadnega, muha, saj gre za sopomenki.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Heheh, pomoje bi mi bilo pol odpuščenega, če bi šel osebno v Epsom in narabutal par dek soli Laughing

Pa šalo na stran - tudi sam skušam čimmanj umetničiti po lastni zemlji; npr. tudi za Neem pravijo, da izhaja iz lubja nekega novozelandskega drevčka, pa je vprašanje, koliko je še česa drugega razen EKO pridiha v flaški, ki jo kupimo v trgovini. No, če bi imel slabo vest zaradi uporabe omenjenega, bi me že fršlok. Če ne drugega, se lahko potrepljam, ker npr. proti plevelu delujem na - spet - "kao" naraven način (zastirka, neprekopavanje vrta, ročno odstranjevanje v primeru, da že prileze kaj ven itn.). Je pa lahko meni govoriti - mojih slabih 50m2 je hudo težko primerjati s kakšnim hektarjem površin, kjer si kmet ustvarja lasten kruh in si najbrž težko privošči "ročno puljenje". Razni -cidi so v tem primeru nujno zlo... ali pač?_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

figula: saj to me bega. Je ta sol-mineral vzeta direktno iz zemlje in samo zmleta (kot kamena sol), ali pa je nekako prečiščena, da dobi tako obliko. V resnici sploh ne ločim naravnih mineralnih od umetnih gnojil. Embarassed Se bom morala očitno še veliko naučiti, da bom vedela, kaj je tisto, kar določa, da je neko gnojilo umetno pridobljeno. V moji izjavi sem izhajala samo iz dejstva, da se v praksi uporaba izrazov "umetno gnojilo" in "mineralno gnojilo" pogosto prekriva.

Žlehtnoba: nič se ne sekiraj, smo vsi na istem. Ampak, ker je ravno prilika, sem želela razčistiti tole okrog mineralnih-umetnih gnojil.
Nazadnje urejal/a muha 07 Jul 2018 06:51; skupaj popravljeno 1 krat
figula

Se mi zdi, da je zmeda tudi zaradi razporeditve po namenu uporabe.
Epsom/grenka sol po mojem mnenju ni ravno gnojilo .... Rolling Eyes
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Če rastline potem, ko jo dodaš bolje rastejo, je gnojilo - ali mogoče poživilo (doping Wink Laughing ) A bi potem isto moralo veljati tudi za vsa druga mineralna gnojila. Glede na to, da naj bi dolgotrajno dodajanje le-teh zemljo osiromašilo in iztrošilo se lepo ujema z jemanjem nekaterih poživil pri ljudeh, a ne?
figula

Imam drugačno mnenje. Rastline ne rastejo bolje v istem smislu kot npr. dodajanje dušika, rastejo pa bolj zdravo in imajo več hranil v sebi (tudi za nas).
Ne vem zakaj bi dodajanje naravnih mineralov zemljo osiromašilo in iztrošilo Shocked to je malo skregano s pametjo.
Odgovori