Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Cercis siliquastrum - jadikovec, judeževec - nadaljevanje
-
- Site Admin
Cercis siliquastrum - jadikovec, judeževec - nadaljevanje
(Prenos iz arhiva)
Glej tudi Predhodna tema o judeževcu
Judeževo drevo, Jadikovec
Navadni jadikovec, (Cercis siliquastrum)
Kanadski jadikovec, (Cercis Canadensis)
Kitajski jadikovec, (Cercis chinensis)
Več vrst ga je ....
Ga kdo goji?_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 08 Jul 2018 14:19; skupaj popravljeno 4 krat
Judeževo drevo, Jadikovec
Navadni jadikovec, (Cercis siliquastrum)
Kanadski jadikovec, (Cercis Canadensis)
Kitajski jadikovec, (Cercis chinensis)
Več vrst ga je ....
Ga kdo goji?_________________mfrancNazadnje urejal/a mfranc 08 Jul 2018 14:19; skupaj popravljeno 4 krat
Spomladi sem iskal primerno drevo, da zasenčim mali ribniček. Na soncu se hitro razpasejo razne alge.
Prva želja mi je bil japonski javor, vendar nisem našel nobenega, ki bi izpolnil kar precej zahtev za posaditev k ribniku.
Naslednji izbor je bil jadikovec, tudi zaradi tega, ker baje dobro prenese obrezovanje.
Odločil sem se za Kanadski jadikovec, Red Force, ne toliko zaradi cvetenja (gratis dodatek ), kot zaradi lepega olistanja, ki naredi primerno krošnjo. V ponedeljek ga grem iskat in upam drugo leto na skromno krošnjo.
Komaj čakam, da vržem ven "samorodno" vrbo, ki se ravnokar razrašča preko vseh meja._________________mfranc
Prva želja mi je bil japonski javor, vendar nisem našel nobenega, ki bi izpolnil kar precej zahtev za posaditev k ribniku.
Naslednji izbor je bil jadikovec, tudi zaradi tega, ker baje dobro prenese obrezovanje.
Odločil sem se za Kanadski jadikovec, Red Force, ne toliko zaradi cvetenja (gratis dodatek ), kot zaradi lepega olistanja, ki naredi primerno krošnjo. V ponedeljek ga grem iskat in upam drugo leto na skromno krošnjo.
Komaj čakam, da vržem ven "samorodno" vrbo, ki se ravnokar razrašča preko vseh meja._________________mfranc
V BTC-ju večkrat opazujem krajši drevoredek judeževca. Cveti lepo in atraktivno, se mi pa zdi, da ne prenaša ravno najbolje pretežno tlakovanega okolja. Krošnje so nekako preveč rahitične za moje pojme in to je pogost pojav - reakcija dreves na otoček zemlje premera cca 1m, ostalo naokoli, skoraj v neskončnost pa asfalt ali beton.
Te težave na vrtu sigurno ne bo in, ... zelo verjetno boš lahko iz prakse povedal kako je z rezjo.
Menda ne prenaša dobro presajanja z izjemo povsem rane mladosti. Sklepam, da slabo obraščajo korenine. (mišljeno na klasično izkopavanje z lopato, druga pesem so vlončene rastline)
Te težave na vrtu sigurno ne bo in, ... zelo verjetno boš lahko iz prakse povedal kako je z rezjo.
Menda ne prenaša dobro presajanja z izjemo povsem rane mladosti. Sklepam, da slabo obraščajo korenine. (mišljeno na klasično izkopavanje z lopato, druga pesem so vlončene rastline)
juglans je napisal/a: |
Menda ne prenaša dobro presajanja z izjemo povsem rane mladosti. Sklepam, da slabo obraščajo korenine. (mišljeno na klasično izkopavanje z lopato, druga pesem so vlončene rastline) |
Huh, tu pa mene malo skrbi. Problem vlončenih rastlin je ta, da se dostikrat ne prodajo prvo leto. Pa še drugo in tretje leto ne; lonček pa vedno isti ..... .
Grem po sadiko, v bistvu ena šiba, skoraj brez vej (male vejice na nekaj deset cm), visoka pa tri metre in več. V malem lončku, manj kot deset litrov.
Namen jo imam razlončiti, in takoj posaditi s celo grudo. Variantno pa tudi razmišljam, da jo do jeseni dam v večji lonec, pred zimo pa koreninsko grudo čimbolj razpletem pred saditvijo v zemljo.
Upam, da mi še vrtnarica pove iz prakse, kako se lotiti sajenja .
juglans je napisal/a: |
... pa še to. Z redno rezjo se bo gostila krošnja, posledično pa zakrivalo spomladansko cvetje neposredno iz vej. To je tisti del, ki ga dela posebnega. |
No ja, bo praksa pokazala; če se res obrezuje "kot liguster" , bom občasno krošnjo tudi razredčil.
Bo pa imel visoko deblo. Nekje 180 cm, ker bosta pod njim ostali tudi dve aroniji. Če cveti po deblu, bo imel priliko da se izkaže ._________________mfranc