Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

To je res leto, da samo ogledujem, kdaj se bo zacelo Mad . Trenutno v Tolminu par kapelj dezja. Cez pol ure pricakujem spet sonce. Ne vem, ce ni cas za kako sistemsko resitev Rolling Eyes
Trocki

Odgovor Napisal/-a Trocki »

Kaj je to plesen ali kaj drugega? Tam kjer je črno je čisto posušen list. Stebla so vsa ok.

Bicikel

Odgovor Napisal/-a Bicikel »

Paradižnikova plesen (Phytophthora infestans) na listih. Čimprej odstrani obolele liste in preglej še stebla. Obolela stebla ostrgaj i namaži diorektno s sodo ali Cuprablau. Čimprej vse poškropi s sodo ali s kakšnim fungicidom ala Quadris, Ortiva, ....
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

In čimbolj zrači rastlinjak, če ne drugače, kar z ventilatorjem. Letos je veliko kondenza in rose pod pokrivali, takimi in drugačnimi, ki plesni prav tako ustreza, kot padavine na prostem. Tudi rosa na listih se zelo počasi suši. Pravzaprav celo počasneje, kot pri onih pod milim nebom.
Trocki

Paradižnike imam samo pokrite z folijo, tako da so kar "zračni".
Stebla sem pregledel in je vse ok. To pomeni da ni tako huda okužba?
Doma imam samo cuprablau. Zvečer poškropim vse rastline in prej obtrgam obolele liste.
Kaj pomaga če med cuprablau dodam še algoplasmin ko bom že škropil?
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Mislim, da se Algoplasmin lahko meša z vsakim škropivom._________________Živeti na podeželju je najlepše!
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Tale okužba je kar huda, bi rekla. Eno škropljenje ne bo dovolj. Vztrajaj vsaj tri dni zapored.

Jaz svoje, škropim skoraj vsak dan izmenično s sodo+neem ali surovo mleko ali kefir. V nasednjih dneh, ko bom imela čas, skuham še preslico, da ne bo škropljenje preveč enostransko. Drugače jih pustim čisto na miru - nič be obtrgujem (mislim, da ni dobro, da se v takih kritičnih obdobjih rastlina rani). Le tu in tam, po potrebi, privežem kakšno vejo. Tudi sicer pazim, da se jih čimmanj dotikam

Zaenkrat so zdravi._________________naredimo svet lepši
Trocki

Ne vem če je ok da škropim 3 dni zapored z cuprablau. A ni rečeno en teden razmika?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Glede na to, da je Cuprablau dotikalani fungicid, je za moje pojme potemtakem učinkovit, dokler je na listih. Če ni takoj naslednji dan močnega dežja, škropljenje več dni zapored niti ni smiselno.
Ah, pa sej so pod streho ...
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Tudi meni se je pojavila plesen Crying or Very sad So pa na prostem. Pojavila se mi je na dveh sadikah, pri obeh na steblu, kjer sem odrezala vecji zalistek. Crying or Very sad Sorti: Slankard in Cow's Tits.

Brbr: potem ti sedaj nic ne trgas zalistkov?

AB: ce te prav razumem, naj bi Cuperblau ne bil (tako) ucinkovit, ce je plesen na steblu? Imas kaksen predlog?

Glede na to, da sem doma zgolj za vikend in ne morem spricat vsak dan / drugi dan z naravnimi pripravki, se bojim, da mi je edina (potencialna) resitev kak sistemski fungicid.
Odgovori