Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Bolezni in škodljivci paradižnikov

Odgovori
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Sama se, če se že poslužim kakega "resnejšega" sredstva, striktno držim predpisov. Niti približno si ne bi upala s Cuprablau škropiti kar dan za dnem, da ne bi naredila več škode kot koristi. Se bojim, da v tem vremenu tudi ne bi kaj dosti koristil. Če že, v sedanjem stanju in trenutnih vremenskih pogojih raje 1x sistemik, kot 3x Cuprablau. Svoje imam k sreči pod streho in so jo dosedaj kar spodobno odnesli. Upam, da bo tako še naprej. So pa bili še v "nežni mladosti" v predpisanih razmakih 3 x tretirani s Cuprablau. Še preden so zacveteli.

brbr: zakaj pa neem ? Kolikor ga poznam, je proti škodljivcem, imaš z njimi težave? Proti plesni dvomim, da bi kaj pomagal.
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Muha: kateri sistemik bi priporocila? Se pa vsekakor strinjam, da je treba sledi navodilom!
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, Neem tonik naj bi bil tudi proti boleznim paradižnika. Spomnim se, da sem pred štirimi leti, ko je bilo podobno deževno poletje, kot zdaj, tudi jaz izmenoma škropila enkrat s sodo, drugič z neemom. Tudi sedaj tako delam, a ne čisto vsak dan. Mogoče bom tudi jaz zmešala oboje skupaj. Zunanje sploh ne morem škropiti vsak dan, ker zelo pogosto dežuje.
Je pa tudi škodljivcev letos polno in je že zaradi tega dobro uporabiti tudi neem.

https://www.vetisa.si/vsebina/RECEPT_ZA_VZGOJO_PARADIŽNIKOV_Z_NEEMOM_2014_02_17_10_18_16_518.pdf

Sem pa letos izjemoma že 2x uporabila Labicuper, ki nima karence. Doslej bakrovih pripravkov še nikoli nisem. V trgovini mi je svetoval škropljenje 1x tedensko.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Hotel sem povedati, da bakrov pripravek deluje, dokler je nanešen na rastlino ( list, steblo, karkoli ... ).
Ko ga spere dež ali ko enkrat nanešena snov popada dol z rastline, pa ni več učinka.
Iz tega naslova so sistemiki seveda bolj učinkoviti, saj se aktivne snovi vsrkajo v rastlino in razporedijo po tkivu. Tako nekako ...

Obvestilo agrometeorološega portala izpred nekaj dni:

Verjetno bi bil učinkovit tudi kakšen od fungicidov, ki so registrirani (le) za krompir:

Agrometeorološki portal MKGP <furs>
9. jul. (pred 4 dnevi)

Zaradi nadaljevanja nestalnega vremena s pogostimi padavinami je potrebno nasade krompirja še naprej varovati pred krompirjevo plesnijo, s katerim od fungicidov z delnim sistemičnim ali dotikalnim delovanjem kot so npr.: Acrobat MZ WG, Antracol combi WP 62,8, Forum MZ WG, Banjo forte, Orvego, Nautile, Profilux, Moximate, Curzate M 72,5 WG, Curzate C, Tanos 50 WG, Equation pro, Pergado MZ, Gett, Revus ali Ranman, Electis 75 WG, Antracol, Penncozeb, Dithane, Manfil, Polyram, Shirlan podobni, v ekološki pridelavi lahko uporabite katerega od bakrovih fungicidov. Pri izbiri pripravkov upoštevajte navodila o dovoljenem številu rab in menjajte aktivne snovi. Sredstva proti krompirjevi plesni z mankozebom, propinebom in bakrom (Acrobat, Forum, Pergado, Gett ter Antracol, Dithane, Manfil in podobni) zatirajo tudi črno listno pegavost.

Upoštevajte sredstvom priložena navodila in registracije pripravkov!

Pripravili: Meta Urbančič Zemljič in Neja Marolt, Kmetijski inštitut Slovenije (09.07.2018)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Novinka je napisal/a:
Muha: kateri sistemik bi priporocila?

Tistega, ki bi mi ga svetovali v kmetijski lekarni in bi ne imel predolge karence.
Uporabila sem ga (prvič in zadnjič) par let nazaj, ko je bilo vreme prav tako neugodno za paradižnike in so jih večinoma metali ven že avgusta. Do septembra so zdržali samo tisti, ki so bili parkrat poškropljeni s sistemiki. Škropila sem samo 1x z Ridomilom gold in to potem, ko sem že par tednov brez prevelikega uspeha izmenjaje škropila s sodo, mlekom, jogurtom . Ridomil je zadevo zaustavil za 14 dni, ravno čas karence, potem sem obupala. Od takrat paradižnikov na prostem nimam, razen sem in tja kakšnega v loncu. Pod streho pa nekako zdržijo tudi brez škropljenja.

Plamenka: zanimivo je tole okrog Neem tonika. Sem šla brskat malo širše in eni ga ponujajo samo kot listno gnojilo, drugi omenjajo tudi fungicidno delovanje. S tem, da so ga čisto na začetku, ko je koncentrirano Neem olje prodajal Metrob, reklamirali izključno kot insekticid. Confused Upam, da ga čez par let ne bodo priporočali še za želodčne težave. Wink Laughing
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

V tem časuje smiselno uporabiti enega , ki ima le 3 dni karence.
Predvsem pa, to sem že večkrat slišal z različnih koncev, ko se enkrat plesen pojavi, ni noben fungicid več 100% zanesljiv.
Najbolj učinkovito je, če se ga preventivno vnese še pred izbruhom bolezni. Žal ...
Večinoma ljudje čakajo/čakamo, saj morda pa bo šlo brez; ko pa se pojavi bolezen,
pa je gašenje bistveno bolj zahtevno in potrebuješ večje količine strupa ter večkratni nanos, kajti za to plesen vemo, da je lahko izjemno agresivna.
Ta odgovor marsikomu verjetetno ne bo všeč, ampak to so pač dejstva.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Muha, Neem tonik je še ednino, kar se za rastline dobi v prosti prodaji in ga prodajajo kot listno gnojilo. Neem azal pa se že nekaj časa dobi le na FFT izkaznico, Neem olje pa še dlje.
Neem naj bi bil že dolgo znan kot vsestransko čudežno zdravilo in sama sem šele kasneje ugotovila, da prodajajo njegove izdelke tudi za tretiranje rastlin. Za težave s prebavo ga že priporočajo, pa za čiščenje krvi, razstrupljanje, za znižanje krvnega tlaka, uravnavanja sladkorja, holesterola, za kožne bolezni, bakterije, glivice,... Wink
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Ajej! Confused . Kakšna vsestranskost! Surprised Itak pa velja samo praksa, papir prenese vse. Wink

Grem takoj testirat na pepelovki na kumaričnih listih. In če ne bo pomagal Evil or Very Mad .
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Muha, vprašala si, zakaj dodajam Neem tonik. Iz upanja, da dela dobro in za boljši oprijem (namesto olja). Ko škropim s surovim (neobdelanim) mlekom, pa ne dodam niti Neema niti sode, ker mislim (mogoče se motim, ali pa to sploh ni pomembno), da bi pomorila mikroorganizme v mleku. Surovo mleko pa je tako in tako kar mastno in ne rabi dodatne pomoči za oprijem.

Novinka, ne, ne trgam zalistkov in se probam čim manj dotikat rastlin. Škropim takoj po dežju ali pa zjutraj. Ravno zdaj se odpravljam na obhod. Upam, da so še v redu.

Aja, še tole - škopiti 3x zapored, seveda, z nazavnimi sredstvi. Vedno pozabim, da nismo vsi taki sovražniki kemije kot jaz. Embarassed_________________naredimo svet lepši
Novinka

Odgovor Napisal/-a Novinka »

Sem se odlocila, da bom prizadeti sadiki kar cen vrgla. Tudi jaz namrec delim mnenje z AB, da ko udari, redko kaj res zaleze. Upam, da ne bo slo po celem nasadu. Ce bo pac bo, hebi ga.

Kar se uporabe sistemskih resitev tice pa tako. 5 let nazaj me ne bi preprical, da karkoli uporabim. Apriori proti in brez debate. Niti nismo tega nikoli doma delali. Kar je zraslo je zraslo. Potem je prislo poletje 2014, ko sem vse ven zmetala. Vprasala sem se, ce ne bi npr ob takih poletjih preventivno poizkusila s kakim sredstvom, ki je dovoljeno v ekoloski pridelavi - npr cuperblau. Ce kupim paradiznik, bo ta gotovo tretiran se s cim drugim, ne zgolj s cuperblau...

Od takrat mi ni vse crno-belo. Seveda je tudi razlika ce si doma in imas cas vsak dan ali vsak drugi dan skropit z naravnimi pripravki. Jaz zal nimam te moznosti. Za sistemske resitve se zaenkrat se nisem odlocila, ne izkljucujem pa, da tega v prihodnje ne bom storila.
Odgovori