Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Glifosat, Roundup, boom efekt, GSO, laži, zdravje

Odgovori
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

Ja, samo pri "izdelovanju" GSO organizmov pač ne moremo govoriti o evoluciji, ki je posledica križanja in prilagajanja posameznih obstoječih organizmov, ki se tako postopoma spreminjajo/razvijajo.
Pri izdelavi GSO organizmov gre za mešanje genov različnih živih bitij, ki se po naravni poti NIKOLI ne bi križali in zato ne moremo govoriti o naravnih bitjih in tako tudi ne moremo vedeti, kaj bodo v Naravi počela. Saj vendar pri vsem skupaj (tako uporaba kemije, kot produciranje GSO, in podobno) ne gre zgolj za Človeka (čeprav mislimo, da smo najpomembnejši), ampak predvsem za vpliv vsega skupaj na Naravo. _________________naredimo svet lepši
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Upam, da mi kdo ne bo zameril naslednje slikice (ki ne samo, da je v angleščini, vsebuje tudi vulgarizme oziroma vulgarizem, če sem bolj natančen), ampak poante se bolje ne da izraziti:

_________________go with your instinct to live as you want
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

brbr je napisal/a:
Ja, samo pri "izdelovanju" GSO organizmov pač ne moremo govoriti o evoluciji, ki je posledica križanja in prilagajanja posameznih obstoječih organizmov, ki se tako postopoma spreminjajo/razvijajo.
[/b]

A lahko govorimo o evoluciji ko ljudje umetno križajo rastline, povzročajo naključne mutacije...? Ker to smo vse uporabljali, da sedaj pa ni bilo pomislekov. Razen če vi ne uporabljate hibridov rastlin. Tudi cepljenje ni "naravno", ker v naravi ne najdeš cepljenih dreves.

brbr je napisal/a:
Pri izdelavi GSO organizmov gre za mešanje genov različnih živih bitij, ki se po naravni poti NIKOLI ne bi križali in zato ne moremo govoriti o naravnih bitjih in tako tudi ne moremo vedeti, kaj bodo v Naravi počela.
Ta izjava ni resnična. V naravi najdeš primere ko npr. bakterije pridobijo gene alg. Na tej strani opišejo kar nekaj primerov.
https://en.wikipedia.org/wiki/Horizontal_gene_transfer

Vprašanje je bilo: ali so kar vsi GSO slabi, oz kateri pa so ok?_________________Iščem zanimive sadne vrste...
brbr

Ker me citiraš, bom odgovorila. Čeprav mislim, da nima nobenega smisla, ker je najin pogled na svet preveč različen.

Kar se tiče človeškega umešavanja v evolucijo rastlin (pa tudi živali), katerega posledica so tako imenovale kulturne rastline, je človek to počel med posameznimi rastlinami ali posameznimi živalmi in jim tako "izboljšal" njihove značilnosti glede na svoja pričakovanja/potrebe. Temu početju jaz ne bi rekla evolucija. Križanje in mutacije so dogodki, ki se dogajajo v naravi in niso nekaj umetnega. Mogoče, da bakterije lahko pridobijo gene alg. Ne vem pa, kako bi koruza prejela gen žuželke, koza gen pajka, prešič gen človeka,... po naravni poti.

Genski inženiring počne take stvari in ustvarja take stvore. Kako taka bitja delujejo v naravi se ne more vedeti, ker čas v Naravi teče drugače, kot pri ljudeh. In se posledice, ki jih človek zazna, po navadi pokažejo dosti kasneje. Zato tudi na tvoje vprašanje "kateri GSO organizmi so OK" verjetno nihče ne more odgovoriti, ker so v rabi premalo časa.

Moje preprosto stališče v tem primeru je: ker vemo (upam, da se v tem strinjamo), da so vse stvari/dejanja med sabo povezane in vplivajo ena na drugo, bi se jaz GS organizmom odpovedala. Ker zaradi trenutnih koristi ne bi želela povzročiti kasnejših težav, ki bi utegnile biti zelo hude._________________naredimo svet lepši
Daniel R

Odgovor Napisal/-a Daniel R »

brbr je napisal/a:
Ker me citiraš, bom odgovorila. Čeprav mislim, da nima nobenega smisla, ker je najin pogled na svet preveč različen.

Kar se tiče človeškega umešavanja v evolucijo rastlin (pa tudi živali), katerega posledica so tako imenovale kulturne rastline, je človek to počel med posameznimi rastlinami ali posameznimi živalmi in jim tako "izboljšal" njihove značilnosti glede na svoja pričakovanja/potrebe. Temu početju jaz ne bi rekla evolucija. Križanje in mutacije so dogodki, ki se dogajajo v naravi in niso nekaj umetnega. Mogoče, da bakterije lahko pridobijo gene alg. Ne vem pa, kako bi koruza prejela gen žuželke, koza gen pajka, prešič gen človeka,... po naravni poti.

Genski inženiring počne take stvari in ustvarja take stvore. Kako taka bitja delujejo v naravi se ne more vedeti, ker čas v Naravi teče drugače, kot pri ljudeh. In se posledice, ki jih človek zazna, po navadi pokažejo dosti kasneje. Zato tudi na tvoje vprašanje "kateri GSO organizmi so OK" verjetno nihče ne more odgovoriti, ker so v rabi premalo časa.

Moje preprosto stališče v tem primeru je: ker vemo (upam, da se v tem strinjamo), da so vse stvari/dejanja med sabo povezane in vplivajo ena na drugo, bi se jaz GS organizmom odpovedala. Ker zaradi trenutnih koristi ne bi želela povzročiti kasnejših težav, ki bi utegnile biti zelo hude.

Kar sem želel povedati je:
1. kaj ti smatraš za naravno nima veze z realnostjo, ker sem ti prilepil link kjer opisujejo primere kjer je prišlo do prenosov genov tudi med predstavniki različnih kraljestev, kaj šele rodov, redov itd...Če te res zanima si boš prebrala. In četudi je do tega prišlo, se ni kar katastrofalno porušilo ravnovesje v naravi.
2. marsikdaj je človek križal vrste, ki nikoli nebi prišle v stik ena z drugo. Recimo ameriške in azijske vrste kakija, ki živita na različnih kontinentih in bi se težko skrižala. Pa tudi zaradi tega se ni porušilo ravnovesje. Dodajanje gena jabolku, da se prepreči oksidacija mesa, pa bi bilo uničujoče?
3. seveda so GSO v uporabi premalo časa, da bi vedeli kakšne so posledice uporabe. Samo kako pa jih bomo kdaj spoznali, če se jih bo kar vse povprek prepovedalo? Sej sto let nazaj tudi niso vedeli, kaj se bo zgodilo z uvedbo avtov na cestah, samo še vedno niso prepovedali vse avtomobile češ da so nenaravni in nevarni. GSO organizmi so navsezadnje bili narejeni z dobrim namenom v mislih._________________Iščem zanimive sadne vrste...
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Daniel R je napisal/a:
Samo kako pa jih bomo kdaj spoznali, če se jih bo kar vse povprek prepovedalo? Sej sto let nazaj tudi niso vedeli, kaj se bo zgodilo z uvedbo avtov na cestah, samo še vedno niso prepovedali vse avtomobile češ da so nenaravni in nevarni. GSO organizmi so navsezadnje bili narejeni z dobrim namenom v mislih.

Pomislek brbr ni brez osnove. Če se spomnimo samo na zdravila, ki so jih prepovedali po desetletjih hvaljene uporabe, ker so po enih ljudje umirali, po drugih, ki so jih predpisovali nosečnicam, se rojevali deformirani otroci .. Pa recimo pantankan, ki je bil v prejšnjem stoletju nepogrešljiv tako na krompiriščih kot v gospodinjstvih. Tudi Marie Curie ni vedela, da ji bo uran skrajšal življenjsko dobo... Vse to je bilo narejeno z dobrim namenom.

Vsak nov poskus je tvegan in ni se treba čuditi, če je nekatere ljudi tega strah.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

muha je napisal/a:
Vsak nov poskus je tvegan in ni se treba čuditi, če je nekatere ljudi tega strah.

Drži. In večinoma še dobro, da ne vseh. Res pa je, da bi bilo včasih bolje, da bi bilo strah tiste, ki jih ni in obratno.
Meja med rabo in zlorabo novitet je težav(n)a, kot je meja med strupom in zdravilom tanka.
Ne bomo prišli do konca, imamo vsi skupaj premalo znanja, kot vedno bom dodala to, da je mene strah kvečjemu zlorabe GSO, pa še mnogih drugih odkritij.
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Ne drži. Ni strah. Starejše in še malo starejše generacije smo dali svoje skozi življenje z manj ali več težavami. In teh nekaj let nas bo Zemlja že še prenašala Laughing
Kaj bomo pustili svojim otrokom, vnukom in pravnukom? S čim se bodo morali ukvarjati, ker naše generacije "delajo dobro in mislijo dobro"?

Ni strah - je občutek odgovornosti.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Ne vem, če bom v skladu s kontekstom, ampak kot človek asociacij mi je spet prišla na misel ena stvar...

"Road to hell is paved with good intentions."

Gre za angleški pregovor (se opravičujem), ki ga lahko poslovenimo nekako takole:

"Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni."

Morda dandanes še bolj drži kot v nekih drugih časih, ali pa se samo tako zdi zaradi večje informiranosti, večjega pretoka informacij itd._________________go with your instinct to live as you want
brbr

Povem samo še tole in potem utihnem.
Dokler je bilo človeško delovanje omejeno na izdelavo umetnih snovi (kemikalij, zdravil,.itd)/predmetov, ki so se potem izkazali za škodljive, je stvar dokaj enostavna. Škodljive snovi/proizvode pač prenehaš izdelovati in nekako popraviš oziroma preprečiš povzročanje še večje škode...

Gensko spremenjeni organizmi pa so ŽIVA bitja, z možnostjo razmnoževanja, križanja, brez čoovekovega privoljenja... In se jih v primeru dokazane škodnjivosti ne bo dalo preprosto ukiniti, ker se bodo (ali so se že) vključila v proces naravne evolucije v katero pa vstopajo ne kot enakovredni igralci z Zemljani (tu mislim vsa živa bitja na Zemlji), ki v evoluciji nastopajo ves čas in se skladno z njenimi zakonitostmi spreminjajo in vplivajo en na drugega, ampak kot Vesoljci, ki imajo Zemljanom tuje lastnosti, katerim Zemljani morda ne bodo kos.

Moje globoko prepričanje je, da se Človek z živimi bitji ne bi smel igrati in jih manipulirati (tudi s človekom ne). Če ne zaradi drugega, že zaradi tega, ker je sam rezultat evolucije in povsem odvisen od živih bitij. Že tisočletja je navajen na take kakršni so (s slabimi in dobrimi lastnostmi). In taki mu tudi najbolj koristijo._________________naredimo svet lepši
Odgovori