Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ck pozdravljen, katera od čačanskih ti je "najbolja"?
Imam čačansko rano in lepotico. Rana je odlična in sočna. V tem času ni nobene slive ali oringloja, ki bi bil bolšega okusa. Danes sva z ženo pojedla prvo. Slastna in kar topi se v ustih. Mjami Drevo je še mlado in nima veliko plodov. Upam, da jih bo kmalu dovolj tudi za marmelado.
Lepotica ima malo bolj poln okus. Je manj sočna in odlična za jesti in za marmelado. Tudi v času njenega zorenja ni boljše (oz. vsaj jaz je nisem imel prilike probat)_________________lp
Sem že večkrat razmišljal, kako je to zoprno, da sliv ( plodov ) nikjer ne prodajajo po sortah, tako kot jabolka ali hruške. Tako se je pred nakupom sadike kar težko odločiti, sploh če ne poznaš nikogar, ki ima posajene različne sorte, da lahko pri njem poskusiš posamezne ...
Da se malo še navežem na Plamenkino "slivo" ( od vode ). Pri nas vsem tem drobnejšim koščičarjem slivovega tipa pravimo marabele. Ne glede na to ali so rumene, oranžne, rdeče, vijolične; vodene ali bolj mesnate; pri nekaterih meso ne gre od koščice, druge se lepo odprejo. V literaturi in na spletu najdem tudi izraze: mirabela, mirabolana, margolana, cibora, cimber ...
Zdaj, kaj je sploh kaj ?! Zna kdo zanesljivo in pravilno zdefinirat ?
AB nekako tako je, da je razlika med ciburi in ringloji. eni rodijo na pomlad eni jeseni, eni ne gredo od koščic drugi pa ja in verjetno vsaka ima svoje krstno ime. meni je prekrasno slovensko ime češnjelika sliva za prunus cerasifero. mirabolana (ali drugi različni sinonimi) je modra sliva, dozori jeseni pa ima nekako specijalen okus in je tudi malo bolj okroglasta kot navadna plava sliva, drevo pa je največ 3m in je zalo razvejana. imela sem jo na vrtu v LJ. pred leti, a smo jo požagali zaradi vrtne hiške. sosed je vse čopaste "ostanke" iz korenin posadil na barju in pravi da so letos drevesca krcata plodov in so vsako vejo morali podpreti. npr pri nas v Istri imamo spet karakteristično plavo slivo kateri se reče - kreka - in je malo manjša od recimo bosanske, bolj špičasta na konicah in spet ima čisto drugačen okus in je zelo iskana. drevo je višje od 3m in veje ne visijo kot pri mirabolani... itditd. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Pri nas zdaj tudi lepo zori čačanska rana, nekoliko nepričakovano pa je že kar startala tudi top taste.
Opazil sem dvoje: - da top taste tudi dozorela rada ostane na veji - da toča niti ni tako katastrofalen problem (v obsegu, kot smo jo imeli), ker če sadež faše udarec ali dva, bo sicer tam neposredno okoli nagnito, ne bo pa v celoti fuč
Zorijo tudi mini slivice neznane sorte, morda so kar cibore, ki so prišle z zemljo. Te so že utrujene, ena je že posušena.. Tako da zdaj čuvamo koreninske prostovoljčke in jih je že enih 6 lepo raščenih, zrelih za selitev jeseni.
Med drugim drevjem imam tudi slivo (rumeno, podobno sta nalepila zuf na 2. ter crtj na 10. strani v tej temi). Priznam, je dobra, koščica malodane sama pade stran od mesa, muči me pa nekaj drugega. Poganjki. Takole čez palec bi rekel, da je bil najbolj oddaljen poganjek kake tri metre stran od drevesa in to na začetku vrtne grede
Med letom jih "veselo" kosim ob košnji trave, redni primerki pa se razbohotijo tudi sredi žive meje. Te je precej težje opaziti v samem štartu, saj je liguster precej gost. Hec nastane, ko poganjek v višino preraste mejo in jaz blentavo zijam, češ, kaj hudiča dela sliva sredi žive meje. Taki poganjki so že precej razviti in jih pač na silo odstranim z rezom pri tleh. Ringlo na drugi strani vrta mi ne dela takih problemov. Sedaj me pa zanima, ali ima to navado poganjkov samo sliva? Kar naprej sem v precepu; najraje bi jo požagal pa gmah, po drugi strani je pa dobra ko.... in mi jo je žal, sam te mladike... tut če jih ne bi blo _________________go with your instinct to live as you want
Jaz take poganjke pustim do določene višine, potem pa jih presadim (imam nekaj prostora, ostanejo za rezervo) ali pošenkam drugam. Verjamem pa, da je to težko narediti s tistimi, ki zrastejo sredi žive meje.
Žlehtnoba: koreninski izrastki so kolateralna korist premnogih sliv. Ali jih kosiš, režeš, ali kar iz njih narediš živo mejo (tako sem imela jaz iz slive, ki je k meni prebegnila od soseda), ali pa delaš kot aladin. Pustiš rasti, presadiš, podariš. Če bi imela primeren prostor, bi se takoj zagrebla zanjo. Če imaš to slivo, ne rabiš marelic za marmelado, ju skoraj ne ločiš med seboj.
Žlehtnoba, če ne boš vedel kam s kakšno lepo sadiko, se toplo priporočam. Res so dobre in okoli marmelade ima muha prav. Sem jih letos malo dobila, 4,5 kozarčkov vložila, ta polovičen je skoraj prazen, res je fina.