Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Posušeni pridelki v shrambi

Tiana
Prispevkov: 1104
Pridružen: To Mar 04, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Tiana »

Citiram:
Za kaj oz. kako pa uporabite posušene buče?


Avi, če se ti ljubi pobrskati po spletu, Vrtlarica je v eni izmed oddaj posnela, kako nekje na Hrvaškem sušijo buče. Narežejo jih na dolge trakove, posušijo in shranijo. Pozimi jih potem jedo podobno kot široke rezance.

Jaz še nimam izkušenj s tem, čeprav me mika poskusit.
Avi
Prispevkov: 36
Pridružen: Pe Feb 06, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Avi »

Sem na hitro poguglala in nič našla, mogoče se pa kdaj drugič bolj potrudim Smile Sicer pa se sliši zanimivo, pa še novi rezalnik za zelenjavne špagete imam Smile Predvidevam, da drugače bi lahko suhe bučke dala kamot zraven kakim omakam in podobnemu. Vseeno bom pa vesela še kake ideje od koga, ki sušenje buč dejansko prakticira.
figula
Prispevkov: 3103
Pridružen: Po Jun 23, 2014 2:00 am

Odgovor Napisal/-a figula »

Avi, tukaj je:
http://www.hrt.hr/enz/vrtlarica/264137/
oddaja 30.11.2014
Avi
Prispevkov: 36
Pridružen: Pe Feb 06, 2015 1:00 am

Odgovor Napisal/-a Avi »

Hvala! Si bom v kratkem vzela čas in pogledala.
voda
Prispevkov: 2615
Pridružen: Če Jun 06, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a voda »

Avi, vse kaj posušim tudi uporabim in zdi se mi zelo praktično, ker si ne jemljem drugod prostor, pa še zadržijo maksimalno okus in ostale ...itd stvari katere imajo v sebi. ko se sušeno popolnoma posuši jih daš v steklenko in zapreš, ker bi se drugače nabrala znova vlaga in bi lahko plesen uničila shranek.

vse vrste buč in bučke-cukete daš v enolončnice tako, da jih suhe narežeš ali nalomiš. kasneje lahko zmiksaš ter ko daš v skledico na vrhu položiš za dekoracijo košček take ali onake suhe one. zaradi tega jih tudi drugače narežem in so zanimivi ko plavajo npr. v bučni rumeni juhi kjer sem dodala kap bučnega olja in z vilico potegnila čez kapljico in nastanejo čudovite črne proge. lahko dodaš še nekaj prepraženih na maslu kockic starega kruha in na njem nekaj zelenih "špagic" suhih bučk. druga varianta, lahko jih ješ kot čips rahlo posoljene.

suhe korenovke enako uporabljam. pri vseh teh suhih shrankih je dobro da si pozoren na količine. namreč ko je pridelek svež je dosti velik in je lažje določiti količino pri kuhi. ko ta isto količino svežega posušiš je vsega veliko manje . npr. kar velik korenček ko ga zrežeš na tenko in še kolobarčke na 3/3 pride vsega skupaj ko je posušeno za 1,5 majhno žličko. pri suhem korenju nekaj več mogoče ne spremeni veliko okusa (ker nam je ta znan od otroštva naprej in nas ne moti) pri kakšnem drugem suhem shranku, če predoziramo in če je to kakšna novejša reč v naši kuhinji lahko se zgodi, da vsi za stolom ne bodo zadovoljni.

skratka spravljanje pridelkov v kakršnikoli obliki in kuhanje je prava umetnost poleg znanosti, ker je to ena od osnovnih ustvarjanj pri ljudeh od nekdaj. lpvoda_________________Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

voda je napisal/a:
letos sem posušila buče, por, itd...(glej slike). sušenje korenovk me je zamikalo predvsem zato, da dekoriram pripravljene jedi. istočasno sem ugotovila, da so izredno uporabne pri kuhi. nekaj sem imela lastne zelenjave druge sem kupila, ker me je zanimalo tudi to kako se ostale odzovejo na sušenje. zanimivo, lepo in uporabno.



kot ste opazili z rezanjem in barvanjem z naravnimi barvili (kurkumo, rdečo peso, tudi špinačo itd) pride zelo dekorativen izdelek.

eden od receptev dekoracije sem poimenovala "sračje gnezdo": na rezance posušenega pora položiš pečeno meso ini kaj drugega poleg tega.

ali "sračje gnezdo kar tako" žlica moke, žlica drobtin, sol, poper, malo mleka in malo vode, ter jajce. dobro zmešaš. mora biti kar gosto. vzameš šop porovih palčk ali žbic katere umočiš v testo tako da je sredica bolj prekrita z testom in vržeš v vroče olje. nič ne tlačiš. obrneš, daš da se pocedi na kuhinjski papir in na krožnik na katerga boš dodal ....itd itd.

vzameš ščepec tega in onega in je takoj zelenjavna juha.

poleg tega je posušena zelenjava tudi prisrčno darilo. lpvoda


V novi številki Vzajemnosti je zanimiv prispevek ravno v tem stilu. Kaj od zelenjave je primerno sušiti in kako, kako shranjevati in še kaj.
živa
Prispevkov: 2438
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Ena zagata: v govejo juho dam začimbe in zmrznjeno zelenjavo. Sušena se mi zdi odlična ideja. Kako precediti, da ne bo korenje med "odpadki" na cedilu?_________________Lp, Živa
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17337
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Že v juho ga daš v vrečki ali v zaprtem cedilčku..
metuljc
Prispevkov: 9405
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Živa, saj lahko korenje sušiš tako, da ga narežeš na vzdolžne rezine, ki jih potem brez težav pobereš. sama sušim korenje v vseh oblikah, debela v kolutih, tanke dele v podolžnih rezinah, pa v kockicah, malih kolobarčkih,...oranžnega in rumenega in vsi so super. Enako korenina peteršilja, pastinaka, kolerabo, por, ...
juglans
Prispevkov: 3382
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a juglans »

Pač ne jem goveje juhe, zato sprašujem.

Zakaj jed-govejo juho cediti?
Morda zaradi izgleda, estetike, ali kaj? Kaj je tisto, kar ni za na krožnik? Kako je sestavina hrane lahko odpadek - nekaj, kar nikakor ni za pojesti?

Resnično mi ni jasno.
Odgovori