Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Sliva - Prunus domestica

Odgovori
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Uh, se opravičujem, sploh pomislil nisem na to Embarassed

Sem bil v veri, da so to zgolj koreninski "divjaki" in da so tam samo zaradi žlehtnobe in nič drugega. Ok, bom imel v mislih pa kako vejico "pretaknil" na meni ljubše mesto. Bom opazoval - če se bo prijela, z veseljem poklonim.

Sicer sem pa tu nekje zasledil še glede obrezovanja: prakso imam, da pozno poleti naredim vzdrževalno rez na hruški/ringloju/slivi. Če bi omenjena drevesa rezal spomladi, bi bilo še večje veselje z bohotivkami (res, ta dva koščičarja + hruška so prav nagnjeni k ustvarjanju metel). Spomladi jih pustim čisto pri miru._________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Žlehtnoba je napisal/a:
Ok, bom imel v mislih pa kako vejico "pretaknil" na meni ljubše mesto. Bom opazoval - če se bo prijela, z veseljem poklonim.

Pazi, koreninske prostovoljčke je dobro pustiti prvo leto pri miru, ker jim je glavna stvar v življenju korenina, s katero so pripeti na matično drevo, nimajo še toliko svojih in težje preživijo presajanje. Takšen je vsaj moj vtis.
Uporabniški avatar
Plamenka
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Žlehtnoba, je moja sliva takšna, kot tvoja? Mislim, da mi jo je dala Mil. Ali pa če kdo ve, kako se imenuje.

Žlehtnoba

Ojej, preveč me vprašaš - moja zgleda pred zadnjim zorenjem bolj bleda, ko je pa zrela, sama pada z vej. Malo potresem, da pomagam, ampak tako živo rumene pa - priznam - niso (vsaj meni se tako zdi, lahko se pa motim). Tako živo rumeni so moji ringloji, je pa res, da so precej manjši. Lej, za noben info ne dam roke v ogenj Smile

Je pa tako, kot je muha rekla - dobre so za popenit, zato sem se nekak odločil (v povezavi z vztrajnim odstranjevanjem poganjkov), da jo obdržim. Sej je po eni strani tudi to čar vrtičkanja - da se zezaš z nekaterimi nevšečnostmi, ki ti na koncu začuda dajo mnogo več, kot si si mislil... Pa vse dobro vsem! Smile_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Žlehtnoba: bolj bele in bolj podolgovate kot tele na Plamenkini fotografiji, a ne? S čisto rahlim rdečkastim nadihom. Take smo imeli na moji rojstni domačiji. Še vedno jih pogrešam.
Žlehtnoba

Hja, rdečkasti navdih, heheh, lepa observacija Smile

Rdečkasto-modri "madeži" niso nujno na vseh sadežih, so pa prisotni, priznam. Pa še ena anekdota: sodelavec je komentiral mojo trditev glede tega, da sliva nikakor ni špricana (pa kljub temu ni črviva): "Jah, saj ne rabi bit špricana, če je pa polna ljubljanskih izpuhov!" Laughing_________________go with your instinct to live as you want
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Nekako take, muha? Na prvi od 4 malih fotk. Sem jih letos dobila, za jest in se zmenila za sadiko ali dve.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Točno take, ja!
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Če jo imaš kam posaditi, lahko "zrihtam" sadiko.
Uporabniški avatar
Melona
Kraj: Litija

Odgovor Napisal/-a Melona »

Točno tako, ki ima zares nekam netipičen okus za češpljo, sem dobila pred nekaj leti. Lani smo poskusili prvi plod, letos jih je bilo že kakšnih trideset. Dobila sem jo pod lokalnim imenom špingl. Koščica ne gre od mesa.

Podobne nam je na eno izmed srečanj pripeljala Mil. Skoraj enakega okusa in izgleda, vendar pri tisti koščica gre od mesa. Se mi zdi, da nam je Mil takrat povedala lokalno ime, pa sem ga pozabila. Mil, morda lahko pomagaš?

Rodita istočasno, obe sta mi res zelo všeč in sem vesela, da ju imam.
Odgovori