Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2018
Še nekaj slik od včeraj z obiska njive:
Volovsko srce
Hezhou in Sprite desno
Helsing Junction Blues
Sprite
Hezhou 2
skupna
Moram potrkati na les zaenkrat vsi zdravi, navkljub bližini krompirja, ki ga je že povsem zdelala rja, ter brez posebne nege, deležni so bili samo Cuprovin-a pred zadnjim dežjem. 8)So pa na pribl 700nmv...Nazadnje urejal/a platar 20 Jul 2018 19:59; skupaj popravljeno 1 krat
Volovsko srce
Hezhou in Sprite desno
Helsing Junction Blues
Sprite
Hezhou 2
skupna
Moram potrkati na les zaenkrat vsi zdravi, navkljub bližini krompirja, ki ga je že povsem zdelala rja, ter brez posebne nege, deležni so bili samo Cuprovin-a pred zadnjim dežjem. 8)So pa na pribl 700nmv...Nazadnje urejal/a platar 20 Jul 2018 19:59; skupaj popravljeno 1 krat
Hvala! Naj res ostanejo taki.
Današnja runda za omako, skladno za datumom 20.7. ga je ravno toliko kg
Kljub slabšemu vremenu kot lani je zelo dobrega okusa, tudi v rastlinjaku zaradi nižjih temperatur lepše dela in dozorijo tudi ramena.Kot predzadnji je dozorel tudi prvi pelat, čakam samo še na češnjevec Helsing Junction Blues. Sem pa našel dva ali tri, ki kažejo na manjko kalcija, ki ga bo potrebno po koncu sezone dodati. Prav tako so od celotne količine počili samo 3je, ki bodo šli v solato.
https://i.imgur.com/Le3tT0s.jpg
@Muha
Sem popravil, tipkal sem na brzino
Nazadnje urejal/a platar 21 Jul 2018 11:09; skupaj popravljeno 1 krat
Današnja runda za omako, skladno za datumom 20.7. ga je ravno toliko kg
Kljub slabšemu vremenu kot lani je zelo dobrega okusa, tudi v rastlinjaku zaradi nižjih temperatur lepše dela in dozorijo tudi ramena.Kot predzadnji je dozorel tudi prvi pelat, čakam samo še na češnjevec Helsing Junction Blues. Sem pa našel dva ali tri, ki kažejo na manjko kalcija, ki ga bo potrebno po koncu sezone dodati. Prav tako so od celotne količine počili samo 3je, ki bodo šli v solato.
https://i.imgur.com/Le3tT0s.jpg
@Muha
Sem popravil, tipkal sem na brzino
Nazadnje urejal/a platar 21 Jul 2018 11:09; skupaj popravljeno 1 krat
Kdaj so pri vas v kontinentalni Sloveniji na prostem dozoreli prvi volovski, pri meni rastoči zunaj, maksimalno zgodaj posajeni in to zelo razviti 5.7.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4653-0-asc-427.html
Bi rekel, da se pri bolj poznih sortah ne splača hiteti.
Pa še to, je res, da paradajzi v hladilniku postanejo kašasti. Mi tega ne opažamo, sploh pa ne vem, kaj to pomeni. Za kašasta jabolka vem, ampak paradižnika, kot ene same vode, si res ne predstavljam takega.
http://forum.gartlc.si/gartlc-about4653-0-asc-427.html
Bi rekel, da se pri bolj poznih sortah ne splača hiteti.
Pa še to, je res, da paradajzi v hladilniku postanejo kašasti. Mi tega ne opažamo, sploh pa ne vem, kaj to pomeni. Za kašasta jabolka vem, ampak paradižnika, kot ene same vode, si res ne predstavljam takega.
@Oldi zakaj se ne bi splačalo sejati bolj zgodaj? Če porav razumem dozori po toliko in toliko dnevih od začetka cvetenja. Torej prej bo zacvetel prej bo tudi dozorel...
Moji so bili skaljeni konec februarja nekje 4.marca so bili prepikirani v pollitrske kozarce prvi zunanji pa mi je dozorel 15 junija, notranji pa kak teden prej. Sejem vse sorte hkrati, dosedaj pa je vedno najhitrejši češnjevec Sweetie nato pa Japanese Black Trifele, no letos ga je prehitelo prav Volovje srce (rastlinjak). Najpoznejši pa so Zapotec, Helsing Junction Blues ter Black From Tula vendar je razlika največ 7 do 10 dni.
@Plamenka ali jih za omake ločuješ po barvi? Postane recimo tudi omaka rumena (oranžna)?
Moji so bili skaljeni konec februarja nekje 4.marca so bili prepikirani v pollitrske kozarce prvi zunanji pa mi je dozorel 15 junija, notranji pa kak teden prej. Sejem vse sorte hkrati, dosedaj pa je vedno najhitrejši češnjevec Sweetie nato pa Japanese Black Trifele, no letos ga je prehitelo prav Volovje srce (rastlinjak). Najpoznejši pa so Zapotec, Helsing Junction Blues ter Black From Tula vendar je razlika največ 7 do 10 dni.
@Plamenka ali jih za omake ločuješ po barvi? Postane recimo tudi omaka rumena (oranžna)?
PLATAR, jaz pa naredim tudi oranžno omako. Moji najljubši paradižniki so ravno oranžni(Amana orange, Pen.Dutch...), pa seveda tudi beli in rumeni.
Skratka, ker imam oranžnih dovolj, naredim ponavadi posebej en lonec oranžne omake in tudi kasneje ostane lepo oranžna. Le to pozimi uporabljam z kakšnimi testeninami, dodam še kakšno zelenjavo za kontrast(grah, rdeča paprika) in je pisana omaka za sive zimske dni. Le te oranžne ne dajem v golaže, med meso...ker potem izgubi svoj barvit namen. Je pa oranžna omaka tudi bolj sladkasta, oz. ne vem kako bi se izrazila...ni kiselkasta, ker so takšni tudi oranžne sorte katere imam._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Skratka, ker imam oranžnih dovolj, naredim ponavadi posebej en lonec oranžne omake in tudi kasneje ostane lepo oranžna. Le to pozimi uporabljam z kakšnimi testeninami, dodam še kakšno zelenjavo za kontrast(grah, rdeča paprika) in je pisana omaka za sive zimske dni. Le te oranžne ne dajem v golaže, med meso...ker potem izgubi svoj barvit namen. Je pa oranžna omaka tudi bolj sladkasta, oz. ne vem kako bi se izrazila...ni kiselkasta, ker so takšni tudi oranžne sorte katere imam._________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Plamenka, vidim da ti lepo uspevajo in da se paradižnikov še nisi naveličala.
Mojih 33 paradižnikov v rastlinjaku je dobilo v juniju nujno škropivo(Otiva), ker bi ostala brez vsega. Kjer živim, zraven gozda in stelnika je vlage na pretek. Ko smo se vrnili z dopusta, sem nadaljevala s sodo bikarbono in obtrgovanjem.
Letos bom sezono zaključila hitro. Večini sem že porezala vrhove, saj so naredili 1-2 etaži, potem pa so se cvetovi sušili, odpadali, oz. imam zgornjo polovico rastline prazno. Glede na vreme, bom pobrala kar se da, če bo res sila bom še enkrat pošpricala in potem populim ven. Tudi v tistih češnjevcih, ki jih imam v loncih in ki so pod nadstreškov se je pojavila plesen. Letos prvič v 10 letih.
Na srečo ima tašča na primorskem paradajza za izvoz, tako da me jutri čaka kuhanje rdeče omake. _________________JERCA- nekdanja ERIENNE
Mojih 33 paradižnikov v rastlinjaku je dobilo v juniju nujno škropivo(Otiva), ker bi ostala brez vsega. Kjer živim, zraven gozda in stelnika je vlage na pretek. Ko smo se vrnili z dopusta, sem nadaljevala s sodo bikarbono in obtrgovanjem.
Letos bom sezono zaključila hitro. Večini sem že porezala vrhove, saj so naredili 1-2 etaži, potem pa so se cvetovi sušili, odpadali, oz. imam zgornjo polovico rastline prazno. Glede na vreme, bom pobrala kar se da, če bo res sila bom še enkrat pošpricala in potem populim ven. Tudi v tistih češnjevcih, ki jih imam v loncih in ki so pod nadstreškov se je pojavila plesen. Letos prvič v 10 letih.
Na srečo ima tašča na primorskem paradajza za izvoz, tako da me jutri čaka kuhanje rdeče omake. _________________JERCA- nekdanja ERIENNE