Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Popolnoma domač BOKAŠI posip
Hja, strokovne utemeljitve nimam, po lastni kmečki pameti si pa takole predstavljam:
- doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas.
- kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti).
Pri nas veliko bokašija porabimo za Organko, zato ga delam samo iz kupljenega EM. Ne da se mi ukvarjat z dvema različnima variantama. Čeprav bi za kompostni kup znal biti tak iz domačih sestavin celo boljši?? Zlasti, če nanj mečemo večje količine lesnega mulčenja. Temu bi pa najbrž ravno tako ustrezalo, če bi po nasvetu zufa iz gozda občasno prinesla nekaj listavke in jo vmešala med material.
Vonj posušenega bokašija vleče na vonj otrobov, tudi če je narejen iz kupljenih EM. Še vedno pa ostane dovolj značilnih bokaši vonjav, da ga ni moč zamenjati z otrobi.
- doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas.
- kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti).
Pri nas veliko bokašija porabimo za Organko, zato ga delam samo iz kupljenega EM. Ne da se mi ukvarjat z dvema različnima variantama. Čeprav bi za kompostni kup znal biti tak iz domačih sestavin celo boljši?? Zlasti, če nanj mečemo večje količine lesnega mulčenja. Temu bi pa najbrž ravno tako ustrezalo, če bi po nasvetu zufa iz gozda občasno prinesla nekaj listavke in jo vmešala med material.
Vonj posušenega bokašija vleče na vonj otrobov, tudi če je narejen iz kupljenih EM. Še vedno pa ostane dovolj značilnih bokaši vonjav, da ga ni moč zamenjati z otrobi.
muha je napisal/a: |
Hja, strokovne utemeljitve nimam, po lastni kmečki pameti si pa takole predstavljam: - doma pripravljen posip ima drobnoživke iz okolja, nesortirane, take, ki uspešno predelujejo odpadni material v naravi okoli nas. - kupljen je pa narejen iz izbranih drobnoživk, namenjenih tudi za predelavo kuhinjskih odpadkov v stanju brez zraka (oziroma minimalno zraka, saj čisto ga tudi v organku ne moremo iztisniti). ... |
E, to (odebeljeno). Ne morete si misliti, koliko mi pomenijo ti odzivi izkušenejših "vrtičkarjev" (pa če je kdo mogoče konkreten vrtnar, naj mi ne zameri izraza pod narekovaji).
V navezavi z odebeljenim tiskom v citatu opažam, da je očitno vse res
Namreč, tiste bele koprene na ferm. tekočini je vse manj oziroma je že skoraj popolnoma izginila (le še kaka pikica je kje), kar najbrž pomeni, da so se moje drobnoživke "navadile" na kanto in vejo, kako je treba predelati ostanke, da bom zaadovoljen, . Vse zaenkrat izgleda normalno - vonj, ko odprem kanto, je ok, vonj ferm. tekočine je ok, ni da ni _________________go with your instinct to live as you want
Še ena zmaga "domačih". Namreč, danes sem odprl prvo zorjeno bokaši kanto na domač način (Skazina kanta sicer, ampak v celoti uporaba domačega posipa). Ugotovitve? Po odprtju previdno "nosljanje" za ta pravim vonjem (=kiselkast). Bil vesel kot petleten otrok, ko dobi novo igračo v roke (jaz pa "zdravo" bokaši kanto). Je prec romala na domač kompostnik
Naslednja logična poteza je raziskava glede količine vsakodnevno dodanega domačega posipa. Za prvo kanto namreč nisem nič šparal in sem dodajal eno celo merico posipa na dan. Uradna navodila za uraden posip pravijo, da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml). Bom testiral in poročal; pa najbrž se letos lotim še ene serije izdelave domačega posipa, da bo za zihr, da bom imel zalogo do naslednje pomladi.
Sicer pa glede vpliva bokaši kompostiranja in MO na moj kompostnik: opažam, da vse skupaj deluje "strašno" - ljudje, mikroorganizmi so požrešni! PO-ŽREŠ-NI!!! Kup se je od prejšnjega dodajanja bokaši vsebine znižal za vsaj 30 cm! Tole je res čist divje! Upam na bombastično poročanje glede komposta v jesenskem terminu _________________go with your instinct to live as you want
Naslednja logična poteza je raziskava glede količine vsakodnevno dodanega domačega posipa. Za prvo kanto namreč nisem nič šparal in sem dodajal eno celo merico posipa na dan. Uradna navodila za uraden posip pravijo, da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml). Bom testiral in poročal; pa najbrž se letos lotim še ene serije izdelave domačega posipa, da bo za zihr, da bom imel zalogo do naslednje pomladi.
Sicer pa glede vpliva bokaši kompostiranja in MO na moj kompostnik: opažam, da vse skupaj deluje "strašno" - ljudje, mikroorganizmi so požrešni! PO-ŽREŠ-NI!!! Kup se je od prejšnjega dodajanja bokaši vsebine znižal za vsaj 30 cm! Tole je res čist divje! Upam na bombastično poročanje glede komposta v jesenskem terminu _________________go with your instinct to live as you want
- lpmami
- Prispevkov: 8374
- Pridružen: Sr Jul 17, 2013 2:00 am
- Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
- Kontakt:
Žlehtnoba, a ni super tale domači bokaši posip! Jaz se takole po otroško veselim, ko iz odpadkov v kuhinji in od mojega barvanja z rastlinami na balkonu v hoboku, kjer vse to zmešam z vrtno zemljo, dobim krasen, sipek, lepo dišeč kompost._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
lpmami, jaz sem totalno navdušen nad temi rezultati
Glede sipkosti bom pa lažje poročal jeseni, ko bom prvič razgrebel kompost kot plod tega domačega bokaširanja (lansko jesen je bilo to še stvar XY kompostiranja brez pomoči domačih MO).
Menim, da bi v tem momentu tudi zuf trkal s kozarcem _________________go with your instinct to live as you want
Glede sipkosti bom pa lažje poročal jeseni, ko bom prvič razgrebel kompost kot plod tega domačega bokaširanja (lansko jesen je bilo to še stvar XY kompostiranja brez pomoči domačih MO).
Menim, da bi v tem momentu tudi zuf trkal s kozarcem _________________go with your instinct to live as you want
Nekje v kotu imam "v paci" nov hobok, katerega vsebina naj bi bila zrela čez dva tedna. Tako bom preskrbljen čez zimo. Sprva sem namreč kar bogato posipaval po organkotu in posledično se je zaloga posipa iz prve serije občutno zmanjšala. Sedaj eksperimentiram glede količine, ki še zadostuje, da ne grejo odpadki v maloro. Trenutno sem na slabi polovici merice (~50ml), kar je še vedno več kot dvakratna priporočena količina uradnega posipa. Takole na oko bi rekel, da s polovico merice ravno dobro ošinem celotno površino organko kante (tu moram poudariti, da je moj domač posip bolj grobe granulacije od uradnega, posledično ga tudi porabim več, da vsaj približno pokrijem celoto).
Sem bil preskromen - merica ima celih 100ml, tako da imate predstavo, kako razsipen sem bil _________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba je napisal/a: |
...da se dodaja 20 ml dnevo (tista merica ima cca 50 ml). ... |
Sem bil preskromen - merica ima celih 100ml, tako da imate predstavo, kako razsipen sem bil _________________go with your instinct to live as you want
Danes pred šihtom sem dal na plano še drugi lot posipa. Rezultat podoben kot prvič (glej sliko na prejšnji strani); vonj prijetno kiselkast, razlika je bila le v številu belih gobic (tokrat več). Predvidevam, da zaradi tega, ker je bila tudi masa morda za kanec bolj vlažna kot prvič (ni pa teklo od nje). Tako sem z varjenjem mase za posip - mislim da - dober do naslednjega leta _________________go with your instinct to live as you want
Vaja dela mojstra. No ja, ena malenkostna optimizacija v primerjavi s prejšnjim posipom: po prvem dnevu sem si vzel čas in pobral posip z rokavicami ter ga res dobro zdrobil med prsti. Tako sem se znebil grudic in sedaj je res nastal tak prah kot pri "komerc" varianti (s tem, da tista je vseeno rahlo vlažna)._________________go with your instinct to live as you want