Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Krompir - Solanum tuberosum L.
Oldi, Jaz sem mojega izkopala takoj. Mislim, da se brez zelenja ne bo več debelil, le kožica se bo mogoče malo okrepila. Pri mojem je tako nežna, da krompir samo pogledaš in se že odlušči. Če ga pustiš v zemlji, je več možnosti, da se okuži s trosi, ki (če) so padli na tla.
Tudi jaz sem dala zelenje na kompost. Povsod pri navodilih za pripravo komosta čitam, da na kupu zbiramo vse rastlinske odpadke - tudi bolne.
Takole izgleda moja Colomba:
Iz 10kg je nasalo blizu 65kg pridelka. Ni rekordno, zanič pa tudi ne in Brbr je zadovoljna
Zdaj se ga razprostrla, prekrila z deko in ga bom pustila dan dva, da se osuši._________________naredimo svet lepši
Tudi jaz sem dala zelenje na kompost. Povsod pri navodilih za pripravo komosta čitam, da na kupu zbiramo vse rastlinske odpadke - tudi bolne.
Takole izgleda moja Colomba:
Iz 10kg je nasalo blizu 65kg pridelka. Ni rekordno, zanič pa tudi ne in Brbr je zadovoljna
Zdaj se ga razprostrla, prekrila z deko in ga bom pustila dan dva, da se osuši._________________naredimo svet lepši
Čudna stvar se dogaja z mojimi semenskimi krompirčki.
Lepo so rasli in dozoreli na gredici v Škofji Loki, nad Soro, s precej sence in plevela. Skratka, senčno in vlažno.
Izkopala sem jih v suhem vremenu in jih na balkonu razprostrla, da se zemlja posuši. Po dnevu, dveh so se začele pojavljati tele mokre pikice.
Olupljen je videti takole:
To sivkasto-rjavkasto meso je videti kot začetna gniloba in ima tudi že malo spremenjen vonj.
Kaj bi to bilo: neka bolezen, ki se je zalezla v gomoljčke na močno vlažnem rastišču, kakšna žuželka, ki je v gomoljčke odložila to gnilobo med sušenjem na balkonu ali kaj tretjega?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Lepo so rasli in dozoreli na gredici v Škofji Loki, nad Soro, s precej sence in plevela. Skratka, senčno in vlažno.
Izkopala sem jih v suhem vremenu in jih na balkonu razprostrla, da se zemlja posuši. Po dnevu, dveh so se začele pojavljati tele mokre pikice.
Olupljen je videti takole:
To sivkasto-rjavkasto meso je videti kot začetna gniloba in ima tudi že malo spremenjen vonj.
Kaj bi to bilo: neka bolezen, ki se je zalezla v gomoljčke na močno vlažnem rastišču, kakšna žuželka, ki je v gomoljčke odložila to gnilobo med sušenjem na balkonu ali kaj tretjega?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Pobrali smo krompir za ozimnico (Romano). Pridelek je presenetljivo lep. Mislim, da v vsej moji karieri gojenja krompirja na "kamniti" njivi še nisem pridelala tako lepega krompirja. Količinsko še ne vem, koliko ga je ratalo iz 25kg posajenega. A gomolji so lepi, srednje veliki, nekaj tudi zelo velikih. Majhnih krompirčkov skoraj ni. Tudi strune so ga letos manj obiskovale kot prejšnje sezone. Najbolj me pa čudi, da tudi voluharja ni bilo blizu . Tu in tam je szcer kakšen gomolj malo objeden, pa še to malo drugače kot ga obje voluhar (se mi zdi). Skratka - lakote ne bo.
Zdaj je zložen v gajbicah in čaka, da ga preberem. Tu se mi postavlja vprašanje: ali naj ga pustim še nekaj časa, da se umiri, predno ga preberem in pospravim v shrambo. Je namreč povsem suh. Tudi dozorel je popolnoma - cim sploh ni bilo več.
Ker ga je proti koncu rasti tu in tam malo napadla plesen, me zanima, če kromir v skladišču gnije samo v začetku, ali čez celo zimo. To me zanima zato, ker sem v zemlji našla nekaj zgnitih gomoljev in si mislim, da so vsi okuženi do zdaj že zgnili in so ostali zdravi. Prosim za vaše izkušnje.
Ugotovila sem zakaj je dobro krompir osuti. Ker je cima pred pobiranjem povsem propadla in ker krompirja nisem osula, je bilo kar težko najti vrste. To me je prepričalo, da ga bom naslednje leto vseeno malo osula._________________naredimo svet lepši
Zdaj je zložen v gajbicah in čaka, da ga preberem. Tu se mi postavlja vprašanje: ali naj ga pustim še nekaj časa, da se umiri, predno ga preberem in pospravim v shrambo. Je namreč povsem suh. Tudi dozorel je popolnoma - cim sploh ni bilo več.
Ker ga je proti koncu rasti tu in tam malo napadla plesen, me zanima, če kromir v skladišču gnije samo v začetku, ali čez celo zimo. To me zanima zato, ker sem v zemlji našla nekaj zgnitih gomoljev in si mislim, da so vsi okuženi do zdaj že zgnili in so ostali zdravi. Prosim za vaše izkušnje.
Ugotovila sem zakaj je dobro krompir osuti. Ker je cima pred pobiranjem povsem propadla in ker krompirja nisem osula, je bilo kar težko najti vrste. To me je prepričalo, da ga bom naslednje leto vseeno malo osula._________________naredimo svet lepši
Če krompir osuješ, naredi več podzemnih stebel, na katerih se razvijejo gomolji. In, povsem logično je, da imaš lep pridelek, letošnje leto je bilo leto za peščene njive s krompirjem, na težkih tleh je imel pa težave.
Jaz bi krompir pustila zunaj še vsaj teden ali dva, da se lepo ohladi in da morebitni kandidati za gnitje pokažejo svojo namero. Saj, če je pokrit, mu ne škodi, da je zunaj, prej mu koristi.
Super, da imaš dober pridelek, naj vam tekne.
Jaz bi krompir pustila zunaj še vsaj teden ali dva, da se lepo ohladi in da morebitni kandidati za gnitje pokažejo svojo namero. Saj, če je pokrit, mu ne škodi, da je zunaj, prej mu koristi.
Super, da imaš dober pridelek, naj vam tekne.