Torej je tukaj taka scena, da ima vsaka vas svoje različice in svoja poimenovanja ... Očitno bomo težko prišli do nedvoumnih in jasnih zaključkov. Samo, da je okusno in zdravo ter čimmanj črvivo !
Ja, jaz bom v bližnji prihodnosti verjetno tudi iskal še eno koščičasto drevo, ringlo tipa. Sladko cepko, ki bo zorela enkrat po 15 avgustu. Kakšen namig ?
Spoštovana druščina. Ob debati okoli različnih oblik "domačinskih slivic" bi bilo več kot dobrodošlo, če že ne skoraj nujno, do družbeno odgovorno, da bi ob omembah različnih različic teh sliv posneli še kakšne nazorne fotografije in bi tako, iz za večno zabeleženega na spletu pustili vtis vsaj male možnosti določanja posameznih dreves, ki še rastejo po vrtovih. Ker po prebranem se počutim, kot "muha v močniku", pa teh variant sploh nimam posajenih. Kaj bi šele bilo, če bi mi kaj od tega rastlo na vrtu. Potem se enostavno vse zreducira na neka lokalna skupinska imena, (cibare, ringlo, mirabela, ne vemo, neke slive, ...) ki z realnostjo nimajo bližnje povezave.
Kaj pravite na ta predlog? (mislim zelo resno, ke se mi zdi, da v slovenščini ni nekih konkretnih objav z različnimi mnenji in dopolnitvami, ter tako puščamo sivo liso na temu področju, pa bi lahko z zelo malo truda zapolnili tudi to vrzel)
Nas je več muh v tem močniku, ja. Žal pa zgolj po fotkah po mojem ne moremo identificirati vseh teh sort. Ta dva, o katerih sem govorila, sta itak že mimo. Cibara pa še pride, ja.
Če že, potem bi bilo najbolje fotke z opisi poslati moderatorju, da bi jih lepil v en prispevek. Morda kar v prvega.
Hja, neke "standarde" opisov bi morali dogovoriti... mogoče pa kje obstajajo. Rast, velikost drevesa, bujnost, listi, plodovi... (samo poizkušam) - ne bo enostavno.
Kaj naj bi bilo tole? Je sladka, cepka, z okusom "spomina na stare čase" . Zelo dobra.
Lahko se iz teh prispevkov prilepi slike v prvi prispevek, če se tega ne bo nabralo preveč za en prispevek ali pa, če odpremo novo temo Sorte sliv ali pa Identifikacija sliv ali kaj podobnega.
Pojma nimam o sadjarstvu, še manj o sortah sliv . Jaz se spomnim edino še iz otroštva, da so eno slive (debelejše, bolj okrogle), drugo pa češplje (drobne, temno modre, ne grejo od koščic, zelo rumeno meso) .
No, jaz imam tri stare češplje, ki mi rodijo (oziroma dozorijo, ne da bi popokale ali popadale dol še zelene) le vsakih nekaj let. Iz njih se delajo čudoviti "češpljevi knedlji" in še boljša marmelada. Letos so neverjetno polne, jaz vsa vesela, da bo spet marmelada ... a so postale nekam čudne. Mi zna kdo povedati, kaj se jim dogaja?
_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Zori tudi aprimira, letos prvič. Je OK, ampak kje so tu našli marelico, res ne vem. Pač en tak soliden ringlo. Zelo sladko, relativno šibka aroma. Bolj všeč bi mi bilo obratno.