Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Aronija - Aronia melanocarpa

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Aja, še to - danes sem imel priliko poskusiti jagode Galicijanke... res veliki plodovi, večji kot Viking in skoraj brez pešk. Pravi "šefica": super za kandiranje. Verjamem.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Aronija se sploh sama ne odloči pasti dol Wink . Sam to jemljem za pozitivno lastnost, lahko si sveže vsak dan naberem do poznega poletja, ali jeseni, ko se začnejo na grmu sušiti; na drugi strani je sibirska borovnica, ki tri sekunde potem, ko je popolnoma zrela, pade na tla Laughing .

Borovnice pa se različno obnašajo, večina ne odpada, kakšna pa sploh ne, npr. Aurora rabi zelo veliko časa, da popolnoma dozori, ampak ni panike, borovnice se dobro držijo.

Sorto Viking sem obrezoval kot se za jagodičje priporoča, ko je bil grm pregost, sem ga razredčil z rezjo zgodaj spomladi - verjetno bi ga lahko tudi po obiranju. Starejše poganjke sem porezal do koreninskega vratu.

Sedaj se soočam s težavo, ki je značilna za sajenje drevja na isti lokaciji, kot je bil predhodnik, ista vrsta sadja. Imam dve aroniji Nero, ki sta doma že veliko let, pa sta šele letos malo bolj rodili.

Če bi to vedel, bi mogoče Vikinga pustil na mestu, in bi ga poskusil znižati s krajšanjem, oziroma odvajanjem na nižje veje. Z leti, doma je bil najmanj deset let, je hudo prekoračil deklarirano višino 1,8 m. Ko je šel preko 2,4 m, je šel od hiše._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

OK ... cca 5 litrov aronije, cca 3 litre jabolk, gora citronke, limonina skorjica, ingver, rum, 3 kg sladkorja (2 kandirna, 1 rjavi). Moram reči, da čiščenje aronije, torej spravljanje dol s stebelc, ni ravno moja priljubljena dejavnost.
Oldi

Odgovor Napisal/-a Oldi »

Hvala mravlja in mfranc.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

mfranc je napisal/a:
Aronija se sploh sama ne odloči pasti dol Wink . Sam to jemljem za pozitivno lastnost, lahko si sveže vsak dan naberem do poznega poletja, ali jeseni, ko se začnejo na grmu sušiti ...

Prav isto se dogaja s šmarno hrušico - jagode se sušijo na drevescu.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

crtj je napisal/a:
OK ... cca 5 litrov aronije, cca 3 litre jabolk, gora citronke, limonina skorjica, ingver, rum, 3 kg sladkorja (2 kandirna, 1 rjavi). Moram reči, da čiščenje aronije, torej spravljanje dol s stebelc, ni ravno moja priljubljena dejavnost.

No, to ni ratalo. Mislim, okus je zelo dober. Ampak ne moreš namazati na kruh, ker odteče. Razni recepti so vsi govorili o tem, kako da ima aronija že sama veliko pektina, pa nekako ni prijelo.

Za mešanje v jogurt in polivanje po sladoledu in pecivu bo še vedno aktualno. Mogoče bo samo nekolko trajalo, da pridemo skozi to količno Smile

To je bila mogoče petina-četrtina tega, kar čaka na obiranje. Verjetno se bo res treba kaj naučiti o pripravi vina.
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

mravlja je napisal/a:
mfranc je napisal/a:
... Ne, sem pa na začetku imel hudo ambiciozne načrte, da bi prideloval vino Wink . Ampak, bolj ko sta aroniji rastli (Viking), bolj smo se navajali okusu, in jih sproti pozobali. ...

Si kje zasledil "recept" za aronijino vino?

Receptov je na spletu precej, enega sem izbral za realizacijo in bil tako zagnan, da sem že kupoval opremo za hobi vinarstvo.
Še dobro, da nisem nič nabavil, ena navlaka več pri hiši Very Happy ._________________mfranc
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

V drugem obsežnem poskusu uspel preklopiti s polivke na čvrsto marmelado Smile
Je pa polivka sicer res super v jogurtu.
Na fotki nekaj aronije, nekaj pa maline.

juglans

Odgovor Napisal/-a juglans »

A si slučajno preklopil med jehovce? #konecsvetabo# Laughing

Mater si priden, pohvalno. A se to kaj kupi?
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Lej, letos je za spremembo namesto pozebe letina, drži jo dokler je... Čak da poslikam sode s hruškami, ko bodo polni... Smile

Vidiš tam spodaj levo v kotu na fotki? Tisto je 20 litrov orehovca.

Ja, kaj se tudi proda. Še bolj pogosto pa gre za povrh k tekočim zadevam.

Poletna jabolka (WP) padajo skoraj že 4 tedne in so osnova tako za malino kot za aronijo, pa svojo fino aromo dodajo. V tem tednu bom skuhal po moje še nekih 7 litrov malinove in prav tolko aronijine mešanice, potem je pa mir do... Hm... Jah, september bo tudi kar kmalu... Slive, dren, jesenska jabolka. Letos upam da prvič asimine, čeprav te bomo enostavno pojedli in čao.
Odgovori