Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Sliva - Prunus domestica
-
- Kraj: Domžale
Kako veliki pa so plodovi pri aprimiri ?
Kakšna fotografija plodov in drevesa mogoče ?
Moj aprisali me heca. Prvo leto trije plodovi. Sem si rekel, OK, saj bo naslednja leta bolje.
Kolikor imam v spominu, bi tudi to lahko opisal kot en soliden ringlo, temno vijolične barve.
Tisti plodovi niso bili preveč debeli, sicer cepke.
Lani je seveda vse cvetje pomrznilo, letos so se pa cvetovi posušili.
Nekaj plodičev je sicer ostalo, pa so potem tudi tisti odpadli.
Listje je tam enkrat maja začelo postajati nekajo rumenkasto.
Ni odpadlo, še vedno je gor, take precej grde, rumeno-zelene barve.
Ta mesec so začeli odganjati mladi svetlo zeleni poganjki.
Zmerno do pretežno razočaran, vprašanje koliko časa bom še vztrajal s tem ...
Kakšna fotografija plodov in drevesa mogoče ?
Moj aprisali me heca. Prvo leto trije plodovi. Sem si rekel, OK, saj bo naslednja leta bolje.
Kolikor imam v spominu, bi tudi to lahko opisal kot en soliden ringlo, temno vijolične barve.
Tisti plodovi niso bili preveč debeli, sicer cepke.
Lani je seveda vse cvetje pomrznilo, letos so se pa cvetovi posušili.
Nekaj plodičev je sicer ostalo, pa so potem tudi tisti odpadli.
Listje je tam enkrat maja začelo postajati nekajo rumenkasto.
Ni odpadlo, še vedno je gor, take precej grde, rumeno-zelene barve.
Ta mesec so začeli odganjati mladi svetlo zeleni poganjki.
Zmerno do pretežno razočaran, vprašanje koliko časa bom še vztrajal s tem ...
Andrej Banko je napisal/a: |
Zmerno do pretežno razočaran, vprašanje koliko časa bom še vztrajal s tem ... |
Če imaš čas, si na forumu Vse o vseh rastlinah oglej precej člankov in debat na temo Križanci z marelico - ki imajo okus po marelici. Najbolj udaren je bil CHERRYKOSE.
Pravljica za lahko noč
Kdor se sprijazni s tem, da marelice ni dobil, in so mu všeč razne slive, ringlo, itd., lahko še naprej išče nekaj takega, kar še nima. Vidim pa, da imajo takšni križanci eni več, eni manj raznih težav, ki pestijo Prunuse; začnejo se že s težavami s cepljenjem._________________mfranc
Pozdravljena, gre za glivično okužbo, podobno, kot se pri jablani pojavi škrlup, kar letos glede na vremenske razmere ni presenetljivo. Pod Fusicladium carpophilum boš našla primerjalne slike. Glede ukrepanja, pa je najbrž za letos vse zamujeno, no slive bodo, samo ne popolne. Jeseni pa preventivno odstrani listje in plodove in jih skuri, da sel ne ostane pod drevesom.
Hvala lepa za odgovor, Dafo!
Torej bodo slive uporabne, če prav razumem? Vsaj za marmelado, upam - tam popolnost ni bistvena . Sem se bala, da bodo zaradi bolezni vse popadale dol, preden bodo zrele._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Torej bodo slive uporabne, če prav razumem? Vsaj za marmelado, upam - tam popolnost ni bistvena . Sem se bala, da bodo zaradi bolezni vse popadale dol, preden bodo zrele._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Prepričan sem, da vse ne bodo popadale, oziroma je odvisno tudi od vremena do takrat, ko bodo zrele. Pri nas gniloba in okužbe plodov letos napredujejo tako hitro in močno, da nisem ravnodušen nad vremenom in situacijo, ki bo sledila v prihodnosti. Načeloma pa okužba s to gljivo ni obsodba za plodove, nevarne so ostale okužbe, predvsem gniloba plodov, ki se lahko pojavi.
Hvala za vzpodbudne besede ! Zadnjo marmelado iz teh češpelj mi je uspelo skuhati pred tremi leti, letos so končno spet rodile._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Takolele, moj rumeni "Malleus Maleficarum" oziroma primer rumene slive:
Redke same popadajo dol (no, se najdejo), sem jim malce pomagal in sedaj že drugič tresel drevo, poleg tega pa opazil že kak nagnit plod (oziroma potemnelega, na katerem se je pojavila bela plesen)..._________________go with your instinct to live as you want
Redke same popadajo dol (no, se najdejo), sem jim malce pomagal in sedaj že drugič tresel drevo, poleg tega pa opazil že kak nagnit plod (oziroma potemnelega, na katerem se je pojavila bela plesen)..._________________go with your instinct to live as you want
Mah...
To je bila bolj variacija na temo "pravilno-poimenuj-svoje-drevo-sicer-za-vekomaj-molči". Potem pa me je malce zaneslo v vsej moji žlehtnobi...
Lejte, nisem botanik, samo povem, kako stvari stojijo: drevo je, kakršno je, obnaša se "po slivovo" (torej križi in težave z mladikami, ki poganjajo iz korenin par metrov stran od drevesa), raste takisto podobno (buhnedej obrezovati spomladi, ker bo metla; pozno poleti oz. ko ni nobenega ploda več gor --> vzdrževalna rez in potem mir za eno leto). Je pa res dobra, nič črviva, se ne packa (v smislu, da bi bil "poc"), tako da očitno ostaja sopotnica na vrtu do nadaljnjega (sem bil že pred tem, da vse skupaj razče....)._________________go with your instinct to live as you want
To je bila bolj variacija na temo "pravilno-poimenuj-svoje-drevo-sicer-za-vekomaj-molči". Potem pa me je malce zaneslo v vsej moji žlehtnobi...
Lejte, nisem botanik, samo povem, kako stvari stojijo: drevo je, kakršno je, obnaša se "po slivovo" (torej križi in težave z mladikami, ki poganjajo iz korenin par metrov stran od drevesa), raste takisto podobno (buhnedej obrezovati spomladi, ker bo metla; pozno poleti oz. ko ni nobenega ploda več gor --> vzdrževalna rez in potem mir za eno leto). Je pa res dobra, nič črviva, se ne packa (v smislu, da bi bil "poc"), tako da očitno ostaja sopotnica na vrtu do nadaljnjega (sem bil že pred tem, da vse skupaj razče....)._________________go with your instinct to live as you want