Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradiznik.si - v svetu paradižnika
Meni se zdi škoda ravno zaradi paradižnikov. Odkrito povem, da se bojim paradižnikovega semena iz nekontroliranih virov. Iz tega vzroka tude ne sodelujem v izmenjavi semen in ne kupujem po internetu. Vemo, kako malo vrst je na trgu, le tiste komercialno zanimive. Zato bi bila nabava večjega števila vrst iz kontroliranega izvora še kako zanimiva. Celo Amarant nima dovolj široke ponudbe.
Matic: eni inšpektorji pač neznansko uživajo, da so "en mal oblast". Dokazano v praksi. So pa tudi taki, ki na svoje delo gledajo zelo življenjsko. Izdajo res manj nalogov za plačilo kazni a je učinek na terenu boljši kot pri onih prvih. Ljudje se trudijo delati prav preprosto zato, ker jih spoštujejo.
Matic: danes sem še enkrat preveril Pravilnik o trženju semen zelenjadnic in se mi zdi, da barva etikete velja le za dobavitelja, ki ti dobavi seme za tvoje nadaljnje prepakiranje.(20. člen, tretji odstavek) Ne velja za drobna pakiranja - majhno ES pakiranja.
majhno ES pakiranje je pakiranje semena zelenjadnic, ki vsebujejo seme do največje mase:
a) 5 kg semena za turški fižol, navadni fižol, navadni grah in bob,
b) 500 g za čebulo, krebuljico, navadni beluš, črni koren, mangold, rdečo peso, strniščno repo, lubenico, navadno bučo, vrtno bučo, oljno bučo, navadno korenje, vrtno redkev in redkvico, špinačo, navadni motovilec, sladko koruzo in pokovko,
c) 100 g za vse druge vrste zelenjadnic;
20. člen
(3) Etiketa dobavitelja za standardno seme, ki ni uradna etiketa, je temno rumene barve.
Ko omenjaš zip vrečko, pa se mi zdi, da ni dovoljena, če lahko odpreš vrečko, brez da bi poškodoval embalažo. (21. člen, 4. odstavek)
4) Pakiranja standardnega semena in majhna ES pakiranja se zapirajo tako, da je onemogočeno njihovo odpiranje brez poškodbe sistema zapiranja ali poškodbe na etiketi ali na pakiranju.
Seveda, če vrečko zalepiš npr. z etiketo, potem je lahko zip.
majhno ES pakiranje je pakiranje semena zelenjadnic, ki vsebujejo seme do največje mase:
a) 5 kg semena za turški fižol, navadni fižol, navadni grah in bob,
b) 500 g za čebulo, krebuljico, navadni beluš, črni koren, mangold, rdečo peso, strniščno repo, lubenico, navadno bučo, vrtno bučo, oljno bučo, navadno korenje, vrtno redkev in redkvico, špinačo, navadni motovilec, sladko koruzo in pokovko,
c) 100 g za vse druge vrste zelenjadnic;
20. člen
(3) Etiketa dobavitelja za standardno seme, ki ni uradna etiketa, je temno rumene barve.
Ko omenjaš zip vrečko, pa se mi zdi, da ni dovoljena, če lahko odpreš vrečko, brez da bi poškodoval embalažo. (21. člen, 4. odstavek)
4) Pakiranja standardnega semena in majhna ES pakiranja se zapirajo tako, da je onemogočeno njihovo odpiranje brez poškodbe sistema zapiranja ali poškodbe na etiketi ali na pakiranju.
Seveda, če vrečko zalepiš npr. z etiketo, potem je lahko zip.
Tonček je napisal/a: |
Ko sem si končno vzel čas, sem malo preštudiral zakonodajo glede prodaje semen. Zdi se mi, da je najbolj komplicirano pri tem poslu embaliranje in označevanje, ko je potrebno na embalaži napisat cel kup podatkov. Če prodajaš v svoji embalaži, moraš nabaviti kup tiskanih vrečk ali etiket in če napraviš napako, lahko te vrečke ali etikete kar stran zabrišeš. Potem so še problemi glede sledljivosti, vzorčenja in še kup ostalih kolobocij. |
Pozor tudi na novosti s področja embaliranja... https://agrobiznis.finance.si/8930934
Po daljšem premisleku sem se odločil, da se s trženjem semen v prihodnje ne bom več ukvarjal.
- Informacije, ki sem jih pridobival od različnih krajevnih uradov Uvhhvr-ja so bile vsebinsko zelo različne, redkokatera je bila tolmačena enako. Delo v takšnih pogojih je skoraj nemogoče. Odločba, o kateri sem poročal, je bila na 2. stopnji razrešena meni vprid zaradi "večjih vsebinskih napak" organa. Četudi je temu na koncu tako, se mi preprosto ne da z eno odločbo ukvarjati pol leta, z velikim čaovnim in energijskim davkom zame. Raje bi se ukvarjal s čim bolj pozitivnim.
- Na mojem strokovnem področju sem priložnost početi točno tisto, kar sem najbolj želel in čemur se želim v celoti posvetiti. Početi dve različni stvari na dveh zelo različnih področjih, kjer vsaka zahteva poglobljen fokus, pa ni mogoče. Vsaj uspešno ne.
Spletna stran do nadaljnega ostaja in jo bom dopolnjeval, spletna trgovina pa torej ne bo več na voljo. Hvala vsem za podporo v preteklosti. Če bi jo kdo na tem področju potreboval v prihodnje, mu jo lahko ponudim.
Naročila so mogoča še predvidoma teden dni. Ker imam še lepo število zalog, bom vsako naročilo cca potrojil. Za Gartlčane pa seveda dodam še kaj, le v opombe napišite članstvo.
- Informacije, ki sem jih pridobival od različnih krajevnih uradov Uvhhvr-ja so bile vsebinsko zelo različne, redkokatera je bila tolmačena enako. Delo v takšnih pogojih je skoraj nemogoče. Odločba, o kateri sem poročal, je bila na 2. stopnji razrešena meni vprid zaradi "večjih vsebinskih napak" organa. Četudi je temu na koncu tako, se mi preprosto ne da z eno odločbo ukvarjati pol leta, z velikim čaovnim in energijskim davkom zame. Raje bi se ukvarjal s čim bolj pozitivnim.
- Na mojem strokovnem področju sem priložnost početi točno tisto, kar sem najbolj želel in čemur se želim v celoti posvetiti. Početi dve različni stvari na dveh zelo različnih področjih, kjer vsaka zahteva poglobljen fokus, pa ni mogoče. Vsaj uspešno ne.
Spletna stran do nadaljnega ostaja in jo bom dopolnjeval, spletna trgovina pa torej ne bo več na voljo. Hvala vsem za podporo v preteklosti. Če bi jo kdo na tem področju potreboval v prihodnje, mu jo lahko ponudim.
Naročila so mogoča še predvidoma teden dni. Ker imam še lepo število zalog, bom vsako naročilo cca potrojil. Za Gartlčane pa seveda dodam še kaj, le v opombe napišite članstvo.
Muha, to je bil resda močen dodaten argument (ne birokracija sama po sebi, temveč popolna neusklajenost tistih, ki organ zastopajo). Je pa že v osnovi težko stati na dveh tako različnih bregovih, brez da enega zanemariš. Sam sem se moral kar lep čas trudit in odrekat na svojem primarnem področju, da se je pojavila priložnost ki jo zdaj imam in tega nisem pripravljen izpustit.
Morda bo v prihodnje kdo pripravljen prevzeti štafeto. So bile pa letos diskutirane izkušnje članov najbrž bolj antireklama temu..
Morda bo v prihodnje kdo pripravljen prevzeti štafeto. So bile pa letos diskutirane izkušnje članov najbrž bolj antireklama temu..
Matic, hvala, da si poskusil.
Izid je sicer takšen, da bi vesoljna Slovenija ob tem zdaj rekla "saj smo vedeli" in res nas praksa žal tako uči.
Vseeno pa:
- če nihče tudi poskusi ne preboja, ga gotovo ne bo in zato hvala;
- je prva stvar tvoja energija, čas in zdravje in samo če to troje bo, boš lahko še kdaj kaj drugega novega poskusil, zato nima smisla potiskati kepe gor po hribu, kadar kepa, hrib in pokrajina nikakor ne sodelujejo.
Izid je sicer takšen, da bi vesoljna Slovenija ob tem zdaj rekla "saj smo vedeli" in res nas praksa žal tako uči.
Vseeno pa:
- če nihče tudi poskusi ne preboja, ga gotovo ne bo in zato hvala;
- je prva stvar tvoja energija, čas in zdravje in samo če to troje bo, boš lahko še kdaj kaj drugega novega poskusil, zato nima smisla potiskati kepe gor po hribu, kadar kepa, hrib in pokrajina nikakor ne sodelujejo.