Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Ameriška borovnica - Vaccinium corymbosum - II,
Letos imam precejšnji napad PVM, naredil sem pravočasno pasti, vendar sem dal takrat preslab kis, no potem sem uporabil star kis, zelo močnega vonja in je zelo uspešen ulov. Nekaj sem kombiniral z vinom in kanček sladkorja-prav tako uspešen ulov.
Takole sem stanje:
http://shrani.si/f/Z/vC/1h8SeBcu/borovnice-pvm-1.jpg
http://shrani.si/f/2R/Zz/wwKKbqy/borovnice-pvm-2.jpg
Takole sem stanje:
http://shrani.si/f/Z/vC/1h8SeBcu/borovnice-pvm-1.jpg
http://shrani.si/f/2R/Zz/wwKKbqy/borovnice-pvm-2.jpg
Prosim za nasvet.
Imam povsem enako situacijo kot na slikah, ki jih je naložil laksikon. Vendar pa plodove vinske mušice ne opažam, pač pa veliko štrigel. Štrigle imajo gnezda v polivinilastih pokrovih stebrov in bi jih načeloma s kakšnim biokilom lahko zlahka uničil ali vsaj razredčil, brez da bi škropil grme.
Vendar sem v tej temi že bral, da so štrigle koristne, saj se prehranjujejo z ušmi in kaparji, s katerimi pa res še nikoli nisem imel problemov.
Ali bi torej enako škodo, kot je na laksikonovih slikah (škoda je v zadnjem tednu res precejšnja) lahko povzročile štrigle? Naj štrigle uničujem? Borovnice so sicer izključno za domačo uporabo in jih še nikoli nisem z ničemer škropil.
Imam povsem enako situacijo kot na slikah, ki jih je naložil laksikon. Vendar pa plodove vinske mušice ne opažam, pač pa veliko štrigel. Štrigle imajo gnezda v polivinilastih pokrovih stebrov in bi jih načeloma s kakšnim biokilom lahko zlahka uničil ali vsaj razredčil, brez da bi škropil grme.
Vendar sem v tej temi že bral, da so štrigle koristne, saj se prehranjujejo z ušmi in kaparji, s katerimi pa res še nikoli nisem imel problemov.
Ali bi torej enako škodo, kot je na laksikonovih slikah (škoda je v zadnjem tednu res precejšnja) lahko povzročile štrigle? Naj štrigle uničujem? Borovnice so sicer izključno za domačo uporabo in jih še nikoli nisem z ničemer škropil.
Pri nas so se štrigle omejile same ne da bi jih preganjali. Borovnice načenjajo ker iščejo tekočino. Taka pojasnila sem dobival na KIS-u. O problemih pa ne govori, da jih nimaš ampak, da jih še nimaš.
Laksikon: tista množica vinskih mušic je pa večina iz rodu Drosophila pa ne
vse D. suzukii. Rod obsega okoli 100 vrst in samo D. suzukii napada zdravo sadje._________________Narava vse povrne!
Laksikon: tista množica vinskih mušic je pa večina iz rodu Drosophila pa ne
vse D. suzukii. Rod obsega okoli 100 vrst in samo D. suzukii napada zdravo sadje._________________Narava vse povrne!
ferdo36 je napisal/a: |
Suzuki PVM najraje napada sadeže z mehkejšo kožico. Če vabe ne pomagajo več, uporabi Laser 240 SC. Je ekološko sredstvo registrirano specialno za plodovo vinsko mušico. Če vabe ne nastaviš pred zorenjem. si zamudil in začne se eksplozivni razvoj. |
Ja Ferdo, ta eksplozivni razvoj se je zgleda zgodil tudi pri meni. Ko smo šli na dopust se se borovnice bohotile s sadeži, če teden dni pa so skoraj vse borovnice bile na tleh, tiste, ki so pa še ostale na rastlinah pa so v večini mehke. Kaj zdaj narediti, da ne bo posledice tudi v prihodnih letih?
Lp