Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Odporne trte v sliki in besedi
Še moje poročilo. Kraljevi ester in modri muškat pospešeno zorita. Okus odličen. Obe kljub letošnjemu problematičnemu vremenu zelo odporni. Samo ene par najstarejših listov je oplazila bolezen. Jupiter tudi odporen, jagode so se začele barvati. Vanessa iz Hofferja se je izkazala za nekaj črnega, pečkatega in neodpornega. Je že v večnih loviščih.
Tukaj sta že pobrana Nero in verjetni Himrod, zdaj pravkar gre Ontario (po teoriji prezgodaj, naj bi bil 3-4 tedne kasneje), praktično v celoti pa je tudi že obarvan Regent (prav tako in ta ponavadi resnično je dosti kasneje - rodi že več let).
Pri Regentu je sicer izkušnja, da ko zgleda krasno, ga še pustiš viseti, da se lepo razvije sladkor. Ontario pa je na okus že čisto lepo uporaben, tako da če ta postane še boljši, je to že kičasto. Ta sorta je sicer mislim da tu redko omenjena, pa zato podajam še link - https://www.rebschule-schmidt.de/de/tafeltraube-ontario.html
Neka čudna ob nakupu posesti na novo sajena Izabela, ki je sicer v grobem imela pravo vrsto okusa, vendar nikoli ni prišla do sladkorja, je šla pomladi ven in je namesto nje lokalni Klinton, ki je za moje pojme super za sok in super glede tega, kako obstojen je po obiranju. Stara na stari hiši pa je še naprej zelo dobra in rodi vsako leto ne glede na razmere.
Neznani Rusinji gresta zelo verjetno letos jeseni ven, ker je čisto preveč tombola, kaj bosta prinesli, in pridejo namesto njiju na brajdo preverjeno dobre in rodne robide Triple crown (nam v veselje, preostalim trtam pa v opomin in svarilo).
Pri Regentu je sicer izkušnja, da ko zgleda krasno, ga še pustiš viseti, da se lepo razvije sladkor. Ontario pa je na okus že čisto lepo uporaben, tako da če ta postane še boljši, je to že kičasto. Ta sorta je sicer mislim da tu redko omenjena, pa zato podajam še link - https://www.rebschule-schmidt.de/de/tafeltraube-ontario.html
Neka čudna ob nakupu posesti na novo sajena Izabela, ki je sicer v grobem imela pravo vrsto okusa, vendar nikoli ni prišla do sladkorja, je šla pomladi ven in je namesto nje lokalni Klinton, ki je za moje pojme super za sok in super glede tega, kako obstojen je po obiranju. Stara na stari hiši pa je še naprej zelo dobra in rodi vsako leto ne glede na razmere.
Neznani Rusinji gresta zelo verjetno letos jeseni ven, ker je čisto preveč tombola, kaj bosta prinesli, in pridejo namesto njiju na brajdo preverjeno dobre in rodne robide Triple crown (nam v veselje, preostalim trtam pa v opomin in svarilo).
-
- Prispevkov: 5235
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Totalno opustošenje pri Modrem muškatu :
Leteča/brenčeča golazen je uničila praktično vse. Dobil sem na začetku 2 še ne čisto dozorela grozda, pa potem še 2 na pol požrta ...
Pri Lakemontu zaenkrat kaže bolje. Očitno jim tako ne diši. Res sem pa tudi do sedaj polovil že kar lepo bero os in sršenov.
Nekaj dni mu sicer še manjka do polne zrelosti, ampak je že tudi sedaj čisto okusen za zobat.
Pri obeh "odpornih" trtah je na listju peronospora !
.
Leteča/brenčeča golazen je uničila praktično vse. Dobil sem na začetku 2 še ne čisto dozorela grozda, pa potem še 2 na pol požrta ...
Pri Lakemontu zaenkrat kaže bolje. Očitno jim tako ne diši. Res sem pa tudi do sedaj polovil že kar lepo bero os in sršenov.
Nekaj dni mu sicer še manjka do polne zrelosti, ampak je že tudi sedaj čisto okusen za zobat.
Pri obeh "odpornih" trtah je na listju peronospora !
.
Članek o odpornih namiznih sortah naših članov vrtin1 in vrtin2:
http://zelenisvet.com/odporne-sorte-grozdja/
http://zelenisvet.com/odporne-sorte-grozdja/