Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Ameriški kaki - Diospyros virginiana

Odgovori
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Aha. Hvala ti Wink .
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

http://forum.vinograd.info/forumdisplay.php?f=92

Odpreš v Chromein leva miška klik na prevedi v slo. Se da brat in razumet.._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

13.11.2017:
mravlja je napisal/a:
papasmrk, to je pa težko reči, je veliko odvisno tudi od bujnosti žlahtnega dela.
Sorta "Farmacista Cicilia" (d. kaki) je odrasla težko večja od 2,5m, ostale so lahko tudi 3× višje. Rez bo tista, ki ti bo drevo obdržala na izbrani / željeni višini.

1.5.2018:

Danes sem izvedel, da tudi zgoraj omenjena sorta kakija "Farmacista Cicilia" ni tako nizke, kompaktne rasti, kot je bilo zapisano in kot se v tujini prodaja. Najditelj naj bi našel odraslo, zelo nizko rastoče drevo kakija, ki ga še ni poznal. Poimenoval naj bi ga po svoji ženi, medicinski sestri, ga razmnožil in prodal. Do napake naj bi prišlo, ker je prvotno drevo rastlo na zelo neugodnem (skalnatem, sušnem) terenu (nekje v Franciji), na katerem ni moglo razviti višje rasti, kar pa je najditelj nekako spregledal. Sicer drevesnice v tujini drevesca še vedno prodajajo kot zelo nizko rastočo sorto omenjene višine, a drevesca v primernih, ugodnih pogojih odženejo bistveno više.

Ker sem bil sam danes na to opozorjen in ker sem o tem (o za marsikoga ugodni višini omenjene "sorte") tudi pisal tu na "gartlcu", se čutim dolžnega, da vas na to opozorim.

Lp.
Optimist

Lani cepljena Gora Goverila na Tipo, letos že cveti

100-46

_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist

Sosnovskaja
_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
mravlja

Optimist, bravo!

ps:
pri Celebrity boš poganjek iz osnove pustil rasti... ?
Optimist

Ne, to vedno pustim eno vejco dokler cepič ni fit_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Majster

Odgovor Napisal/-a Majster »

Pozdravljeni,

Že nekaj časa spremljam tole temo, ker si zelo želim gojiti kaki/ebenovec zaradi premrzlih zim za Japosnke sorte (Diospyros kaki).

Sem uspel kontaktirati gospoda Zdenka, ki ste ga omenili v enem izmed prispevkov.
Pravi da ima naslednje sorte na zalogi:

kaki: Saijo, Hokaido, Fuyu, Hachia, Kostata
Virginiana: Valene Beauty, Geneva red
Hybrid: Nikitas Gift, NBT hybrid, NBno2, NB 21 hybrid and Rosseyanka

Če koga zanima, bo v nedeljo (19.8.2018) v vasi blizu Zagreba.
Nazadnje urejal/a Majster 17 Avg 2018 19:31; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Danes sem bila pri prijateljici v sosednji vasi. Ima 3 kakije, obilno so cveteli, dobro nastavili plodove sedaj pa pravi, da jih je v zadnjem času večina odpadla.

Je še pri kom tako?
Odgovori