Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Jablana - Malus domestica
Podrobneje o škrobnem testu najdemo v tem prispevku,
(naj vas ne moti datum pisanja tega članka, teorija je aktualna vsako leto):
http://www.kmetzav-mb.si/Priprave_obiranje_jabolk_13.pdf
(naj vas ne moti datum pisanja tega članka, teorija je aktualna vsako leto):
http://www.kmetzav-mb.si/Priprave_obiranje_jabolk_13.pdf
To je odporna sorta Mercur, "sorodnik" od topaza. Tretje leto. Ker gre za novo sorto me zanima, ali ima že kdo kaj izkušenj z njo, predvsem s časom obiranja ter obstojnostjo v kleti. Po literaturi naj bi zdržal do marca, ampak glede na obarvanost in velikost plodov se bojim, da bo zrel v dveh, najkasneje treh tednih, zato je skladiščenje vprašljivo.
_________________lp
_________________lp
-
- Prispevkov: 5230
- Pridružen: Ne Maj 31, 2015 2:00 am
- Kraj: Domžale
Jaz imam tudi Merkur, vem pa o tej sorti približno toliko kot ti.
Sem pojedel ta teden že 2 ali tri plodove, ki so bili najbolj rdeči ( in so imeli podnajemnike ), pa so mi je bili kar okuseni. Nič kisli, že praktično zreli.
Zanima pa me še, če ima kdo izkušnje z biotičnim insekticidom proti zavijačem: Lepinox Plus ( na osnovi bakterije Bacillus thuringiensis ) ?
Sem pojedel ta teden že 2 ali tri plodove, ki so bili najbolj rdeči ( in so imeli podnajemnike ), pa so mi je bili kar okuseni. Nič kisli, že praktično zreli.
Zanima pa me še, če ima kdo izkušnje z biotičnim insekticidom proti zavijačem: Lepinox Plus ( na osnovi bakterije Bacillus thuringiensis ) ?
Kolikor sem bral o sorti Merkur na čeških forumih, so ga zelo pohvalili. Dejali so da je ena redkih sort, ki se lahko uživa direktno iz drevesa, poleg tega pa se še dobro skladišči( do marca) in je okusna.
Glede skladiščenja(in okusa) so zelo hvalili sorto Admiral(mislim, da je skladiščenje nekje do maja)...
Glede skladiščenja(in okusa) so zelo hvalili sorto Admiral(mislim, da je skladiščenje nekje do maja)...
Stara sorta Jakob Lebel, imeli smo ga pred leti, letos pa ima pri sosedi od zunaj vidne vodene pege. Ko ga prerežeš ima tudi vodene pege. Vodeni deli so trši, množično odpadajo. Nasploh je ves voden, druga leta ni bil niti sočen, značilno mehak in kar razpustil se je v ustih.
Verjetno manjka kak mineral.
Verjetno manjka kak mineral.