Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Kdo jo pozna ?

Odgovori
mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

Huh, Muha, si mi dala smer za raziskavo, se mi zdi, da je tole Lasasto proso, Panicum capillare

http://shrani.si/f/b/bi/geOAjjS/80114332.jpg

http://www.furs.si/svn/zvr/panicum.asp tule pišejo, da ta plevel pri nas ni hudo nadležen, bolj invazivno je Golo proso, ki si ga navedla.

Počakam, da se oglasi še kak poznavalec, vmes pa že razmišljam, da ga presadim Embarassed v lonec in ga opazujem.

Zraven me srh spreletava - angleži (američani verjetno) ga imenujejo Witchgrass čarovnica

Very Happy_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

mfranc je napisal/a:
Huh, Muha, si mi dala smer za raziskavo, se mi zdi, da je tole Lasasto proso, Panicum capillare
http://shrani.si/f/b/bi/geOAjjS/80114332.jpg

Ja, ta bo pravi. Meni se je raziskava prezgodaj ustavila. Je pa prav lep, a ne?
mfranc

Res je lepa travca.. Če bom našel še kak podatek za gojenje ...., hmm Wink

No ja, malo bom pogledal tudi ponudbo okrasnih trav, mogoče se kaj "pajčolanastega" dobi._________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

V gozdu na vlažnih tleh med redkim drevjem občasno naletim na eno zelo ljubko nižjo šopasto travico. Upam, da se bom kdaj spomnila vzeti s seboj še fotoaparat. Bi bili tvoji pogoji vsaj približno ustrezni za tako rastlino?
mfranc

Pofotkaj, da vidimo Wink . Sem pa ravnokar prelistal katalog trav pri Trajnice Golob. Vauu, okrog sto sort jih je Shocked ; nekaj malo podobnih tej. Ampak tako nežna ni nobena. Jo ob priliki , ko se malo ohladi, presadim v lonec. Sem firbčen, kaj bo ratalo. Verjetno pa ne izpolnjuje pogoje za gojenje .... Rolling Eyes_________________mfranc
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Mislim, da je tole proso enoletnica.

Potrudila se bom poslikati naše avtohtone. Vsaj ena od njih spada najbrž med šaše (carex). Po spominu precej podobna tejle na zgornji fotografiji
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Samo, muha, tale tvoj šaš na fotki je ameriški, pri nas ne raste, kljub temu, da je avtohtonih vsaj kake 85 vrst. Lažje bo, če nabereš rastlino, po možnosti s kakšnimi cvetnimi deli in jo prineseš na kak klepet, bomo že našlo poznavalca (med botaniki, seveda).
Tisto proso prej je pa res enoletnica.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Poslikala, prinesla - oboje, če se le spomnim, ko bom spet šla po tisti poti.
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Spet nekaj ne poznam, upam, da imamo gozdarje tudi med nami Wink.
( fotografiral sem zdajle "pod noč" pa rezultat ni najboljši )

1. sadika: (listi so precej dolgi)

2. sadika:

Prosim za odgovor.
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo, rekel bi, da je mali jesen (Fraxinus ornus), prepoznavni znak so sicer tudi kot oglje črne luske na zaprtih brstih.
Odgovori