Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Figa, smokva - Ficus carica
@ bogdanog ali veje rastejo iz tal ali nad zemljo? Če iz tal, potem spomladi predno se olista razgrebi zemljo da prideš do korenine. Lepo odreži veje tako da se jih bo držala kaka korenina in jih posadi drugje oziroma v lonce pa bo kak forumaš prišel do dobre fige. Rane lahko zamažeš, nujno pa ni. Jaz sem potem okoli fige stegnu črn polivinil da ni blo novih vej. Vendar je to začasna rešitev. Verjetno obstaja boljša_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist je napisal/a: |
@ bogdanog ali veje rastejo iz tal ali nad zemljo? Če iz tal, potem spomladi predno se olista razgrebi zemljo da prideš do korenine. Lepo odreži veje tako da se jih bo držala kaka korenina in jih posadi drugje oziroma v lonce pa bo kak forumaš prišel do dobre fige. Rane lahko zamažeš, nujno pa ni. Jaz sem potem okoli fige stegnu črn polivinil da ni blo novih vej. Vendar je to začasna rešitev. Verjetno obstaja boljša |
Veje rastejo nad izemljo (iz debla). Spomladi jih bom porezal in poskušal oblikovati smokvino drevo. Hvala LP
-
- Kraj: Domžale
Andrej Banko je napisal/a: | ||
Pridemo lahko iskat tudi spomladi odrezane veje za potaknjence, če bodo še žive ( pa če ni predaleč ). |
Februar je pravi termin za to.
lp, Vinkoz
bogdanog je napisal/a: |
Lansko jesen sem posadil sadiko smokve bornholm, ki pa je v letošnjem letu zrasla za približno 1 meter. Iz spodnjega dela vodilne veje (debla), so le nekaj centimetrov od tal zrale štiri stranske veje enake dolžine, tako da je rastlina že sedaj podobna grmu. Prosim, če mi poveste, ali spodnje štiri veje lahko odrežem (tik pri deblu), ter rane zamažem s cepilno smolo, ker bi smokvo rad oblikoval v drevesno in ne grmasto obliko. Hvala in LP |
Predlagam, da veje pogrobaš in dobiš nove sadike, ki jih lahko podariš prijateljem, forumovcem, kakšno pa obdržiš za rezervo. Figa se na ta način hitro vkorenini (v cca parih mesecih v rastni sezoni).
https://sl.wikipedia.org/wiki/Grobanje
-
- Kraj: Domžale
Odvisno od zaščite! Z zaščito po "babacovo" sem jaz ohranil vsa fige in sadeže nedotaknjene. To pomeni da so se plodovi obdržali na drevesu in nadaljevali z rastjo naslednje leto. Mislim da je bilo tu govora da to ni mogoče, vendar pri meni je bilo in letos ponovno poskusim._________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Optimist je napisal/a: |
Odvisno od zaščite! Z zaščito po "babacovo" sem jaz ohranil vsa fige in sadeže nedotaknjene. To pomeni da so se plodovi obdržali na drevesu in nadaljevali z rastjo naslednje leto. Mislim da je bilo tu govora da to ni mogoče, vendar pri meni je bilo in letos ponovno poskusim. |
Kakašna je zaščita po "babacovo"?