Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Prvo leto rodijo, niso vsi enaki, mogoče je moje opažanje prezgodnje. Bom gornjega shranil.
( upam, da mi ga kdo pomotoma ne "pospravi" )
dafo
Prispevkov: 314
Pridružen: Sr Jun 19, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a dafo »

Muha hlebčar je v gospodarskih, obrtniških in narodnih novicah iz leta 1888 poimenovan tudi z imenom čebular (nem. zwibelapfel). Pod tem imenom se najde več informacij v slovenskem jeziku, sama preveri ali ustrezajo tvojim spominom.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

dafo: hvala za trud, a žal ne bo pravi. V vseh virih za čebularja -zwiebelapfel navajajo, da ima kiselkast okus. Pri "mojem hlebčarju" pa kisline sploh ni bilo. Že sveži so bili nekako "suho-sladki". Tudi pri posušenih kisline ni bilo zaznati. Odkar kmetje ne sušijo več sadja za zimske kompote, se je sorta kar nekam izgubila. Kot namizno sadje se najbrž ne bi obnesla. Je premalo sočna in presladka. Vprašala sem samo iz radovednosti, če morda pa le še kje raste in rodi.

mravlja:
tale na zadnji fotografiji me močno spominja na našo (pokojno) voščenko. Če ima tudi bleščeč olupek, potem je prava. Ali je bila dolenjska ali gorenjska ne vem, kupljena je bila na Gorenjskem, desetletja nazaj.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Je "voskana", je. Se mi zdi, da ima dafo čisto prav.
Za voščenko - kakršnokoli že, se mi sicer zdijo jabolka (pre)velika (a samo zdijo, ne poznam... ), jih bom pa zase vseeno vodil v oklepaju - pod "(gorenjska voščenka)" - in jih spremljal...


Se zahvaljujem za pomoč - do naslednjega vprašanja Rolling Eyes Wink.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Prispevkov: 17324
Pridružen: Ne Okt 27, 2024 7:08 pm
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Plodovi naše voščenke so bili med večjimi. Tako veliki, kot en pošteno rejen zlati delišes, recimo.
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Potem bo to - to, odstranim oklepaje.


Naj dodam še...

- gorenjska voščenka - besniška voščenka
- dolenjska voščenka - sevniška voščenka

Če me spomin ne vara naj bi prav v Besnici imeli vsako leto nekakšen praznik voščenk.
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Če rodi prvič in gre za mlado jablano, potem ne okus ne trpežnost najverjetneje še ne bosta taka, kot kasneje.

Za voščenko je značilno, da je zimska sorta, ki je užitna relativno kmalu po obiranju a ostane sočna še dolgo, zato sedaj še nebi smela biti mokasta.

Je pa pri mladih drevesih in letošnjem prehitevanju zorenja marsikaj drugače kot je običajno oz. značilno za določeno sorto._________________lp
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

ck, velja to za obe sorti voščenk?
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Gorenjska voščenka je še bolj trpežna in se dlje časa skladišči._________________lp
živa
Prispevkov: 2431
Pridružen: Po Jun 10, 2013 2:00 am
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Dolenjska voščenka je izredno okusno jabolko, sočno, da se sok cedi. debelo.
Ima pa hudo pomanjkljivost - zdrži morda do konca januarja (hladilnica je druga zgodba).
Ko se obira, je zelene barve, čez čas postane rumenkaste._________________Lp, Živa
Odgovori