Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Strelitzia reginae - Kraljevska strelicija., rajska ptica

Odgovori
dafo

Odgovor Napisal/-a dafo »

Zdravo. No po prvem cvetenju Strelicija cveti vsako leto, kar je pokazala letos. Še posebej prijetno je, da se vedno zbudi takrat, ko se zunanje rastline pripravljajo na počitek.

sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, katerega sem odstranila - uredila muha
dafo

Zdravo. Cvet, ko je v najlepši podobi, kljub slabšemu vremenu v poživljajočih barvah, ob sončnih dnevih pa resnično zasije.

sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z brezveznim reklamnim panojem, katerega sem odstranila - uredila muha
figula

Odgovor Napisal/-a figula »

Bravo klanjam se čudovita je !!

Res se dobro počuti pri tebi, kar ti vrača z lepoto Smile
dafo

Pozdrav, vidim, da je čas povozil tudi fotografije v tej temi. Letos se na cvetenje ena od rastlin pripravlja že sedaj, kar je v dosedanji praksi rekordno hitro, predvidevam, da je razlog tudi v tem, da rastline preko leta niso več na stari lokaciji. Slike/a sledijo v naslednjih mesecih, ker tako kot vse pri teh rastlinah, ki so zelo ležernega značaja, tudi od prvega znaka, da cvet bo, do odprtega cveta mine nekaj mesecev. Upam tudi, da se temi pridruži še kdo s svojimi izkušnjami.
dafo

Za popestritev teme dodajam fotografijo, nisem ravno Robertino, ampak vidi se bistvo. Okoliščine fotografije so take, da je cvetni poganjek v rasti obstal in se v bazi debelil, česar doslej nisem srečal, zato sem bil malce v "strahu", da se je cvetno steblo bodisi zagozdilo ali da gre za deformacijo cvetnega stebla. Na srečo se je rast znova pospešila in pokazalo se je, da gre za dvojni cvet, ko sta na enem steblu dva cvetova, podobno kot se to pojavi na Helikonijah. Razen po slikah na internetu in v knjigi o sobnih rastlinah je to zame popolnoma novo doživetje pri sobivanju s to rastlino in komaj čakam nadaljevanje te zgodbe. Tudi sicer se je od zadnjega zapisa pokazalo, da so cvetna stebla letos kar 4, torej je moje veselje 4 kratno (držim pesti za normalen razvoj cvetov do konca).

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Komaj čakam fotografijo odprtih cvetov. Bo vsaj spet kaj za pogledat v tej temi, ko so vse prejšnje fotografije pometli. Crying or Very sad
dafo

Muha, bodo a čez približno 2-3 mesece. Saj sicer bi stare fotografije lahko našel in vstavil v stare poste, a mi to nekako ni v interesu, naj gre zgodba naprej, če bo izrecna želja, pa mi ni težko pogledati po arhivu fotografij.
dafo

Tole so trije od petih cvetov, ki so trenutno v glavni vlogi v prezimovališču. Slika ni ravno profesionalna a bistvo je očitno. Na sliki so v resnici trije cvetovi, eden, ki je v polnem razcvetu, eden, ki se bo odprl jutri ali pojutrišnjem, na skrajnem levem robu pa je cvetno steblo enega od cvetov, ki je pobegnil preko 2m v višino in bo že zaradi tega nekaj posebnega. Sicer pa sta na rastlini še dva cvetova v zgodnejši fazi razvoja in rasti cvetnega stebla. Cvetovi so letos časovno na tako različnih stopnjah razvoja, da bom pogleda na cvetove deležen gotovo še tja do aprila. Kar me seveda veseli.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

dafo je napisal/a:
, na skrajnem levem robu pa je cvetno steblo enega od cvetov, ki je pobegnil preko 2m v višino in bo že zaradi tega nekaj posebnega.

2 metra!? Ta je gotovo med rekorderji v posodah. Predvidevaš, da bo tudi velikost cveta sorazmerna dolžini stebla?
dafo

Izgleda ne tako muha. Je po vseh razmerjih normalen z izjemo dolžine cvetnega stebla. Pa mu ne gre ničesar zamerit. V teh "pustih" zimskih dneh znajo te rože res prinesti toplino s svojimi cvetovi, čas pa hitro mine, ko se jih lotim gledat.
Odgovori