Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Krompir - Solanum tuberosum L.

Odgovori
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Metuljc, ti pa znaš spodbujati! Če jaz pomislim na ta vonj, raje čakam in pazljivo opazujem, kot da bi prezgodaj pospravila.
Sicer tudi mene moti, da ne morem dokončati spravila Rolling Eyes_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
brbr

Odgovor Napisal/-a brbr »

He, he - si me prepričala. Bo počakal zunaj (v garaži) najmanj 14 dni. Upam samo, da ga ne odkrije kakšna miška._________________naredimo svet lepši
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

lpmami je napisal/a:
Metuljc, ti pa znaš spodbujati! Če jaz pomislim na ta vonj, raje čakam in pazljivo opazujem, kot da bi prezgodaj pospravila.
Sicer tudi mene moti, da ne morem dokončati spravila Rolling Eyes

Profesionalna + deformacija, bi rekla. Ampak, to res takooooooooooooooooo smrdi. Pa gnilo zelje, čebula, tudi. Ufffffffffff.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Oče mi je že večkrat nekaj omenjal, da ima v spominu nekaj o tem, kako se naj ne bi smelo skupaj shranjevati krompirja in jabolk.
Mi je dal nalogo, naj preverim, kako je s tem. S šel malo brskat in najdem v različnih virih popolnoma nasprotujoče si podatke. Nekje piše, da nikakor ne, drugi spet celo zelo priporočajo to kombinacijo!?
Kaj je zdaj res? Katastrofa, morda bi res preprečiti, da kar vsakdo po internetu piše poljubne članke ...
Jasno mi je, pri zorenju jabolk se sprošča eten, ki načeloma pospešuje zorenje ( npr. paradižnika ).
Vendar, ali ta plin pospešuje tudi zorenje krompirja ali morda res zavira njegovo kaljenje?!
Se jabolka lahko navzamejo okusa krompirja?

Kje dobiti verodostojne podatke?
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Mogoče je haklc v tem, da eden rabi bolj vlažen, drugi pa bolj suh skladiščni prostor?_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Mi smo doma v kleti shranjevali oboje skupaj. Krompir v predelkih na tleh, jabolka in zimske hruške na lesenih odrih nad krompirjem. Ne samo pri nas, tudi drugi kmetje so imeli podobno urejeno.
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Po moje je bolj povezano z etenom, ki je rastlinski hormon. http://zelenisvet.com/skladiscenje-sadja-v-domaci-kleti/
Smo pa tudi mi imeli vedno oboje v isti kleti.
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Še ena zanimivost iz domovirne krompirja. "Konzerviranje" za daljšo obstojnost z zaporednim zamrzovanjem čez noč in sušenjem na soncu čez dan.

Malo me begajo meseci in temperture. Ga gojijo niže in vozijo v višine, kjer je ponoči mraz tudi julija? Saj bi sicer že prej pomrznila cima. Surprised
jan24

Odgovor Napisal/-a jan24 »

Ker imam na vrtu in njivi ogromno prostora, sem razmišljal letos saditi tudi krompir. Zanimajo me vaši predlogi katera sorta ni pretirano zahtevna in da solidno obrodi. Lahko tudi več sort, za takojšno uporabo in za ozimnico. Območje je precej vlažno. Zanima me tudi okvirno koliko ga moram saditi za pričakovan povprečen pridelek 100 Kg? In ali kdo ve za kak zanimiv članek za sajenje krompirja za začetnike (razmaki vrst, razmaki pri sajenju itd.).
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Če je zemlja dobro založena s hranili in ne boš imel hujših problemov z boleznimi in škodljivci, potem bi za 100 kg pridelka moralo zadoščati okoli 10 kg semenskega materiala.
Okvirno razdaljo med krompirji v vrsti bi jaz predlagal 20-25cm, razmak med vrstami pa 65-70cm.
Tako da boš za toliko krompirja potreboval nekako okoli 25 m2, morda celo nekoliko več.
Odgovori