Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnikova mezga
-
- Site Admin
- Prispevkov: 5392
- Pridružen: So Okt 26, 2024 7:06 pm
Paradižnikova mezga
(Prenos iz arhiva)
Ja, vem da internet mrgoli receptov. A glede na to da nas je tukaj dosti "paradajzarjev", ki imamo za razliko od tistih ki kupijo kakšen kilogram za kuhanje, priložnost eksperimentirati s paradižniki, bi me zanimal preizkušen recept.
Nisem namreč toliko vešč še kuhanja, pa bi rad dober - vaš recept.
Pa podvprašanje: od shranjevanja semen mi ostane praktično celotno meso paradižnika. Se lahko to uporabi za mezgo ali je potreben tudi gel?
P.s.: pričakujte še kakšno podvprašanje pri receptu.
Nisem namreč toliko vešč še kuhanja, pa bi rad dober - vaš recept.
Pa podvprašanje: od shranjevanja semen mi ostane praktično celotno meso paradižnika. Se lahko to uporabi za mezgo ali je potreben tudi gel?
P.s.: pričakujte še kakšno podvprašanje pri receptu.
Odgovor na prvo podvprašanje: ravno tisto meso od razsemenjevanja je najboljše za mezgo, ker si večino tekočine in semen (ki nekatere zelo motijo v mezgi) že odtsranil, zato se mezga veliko hitreje zgosti in skuha!
Jaz bom tudi počakala na recepte, zanimajo pa me predvsem shranki iz samega paradižnika, brez druge zelenjave! Torej prava mezga, koncentrat,..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Jaz bom tudi počakala na recepte, zanimajo pa me predvsem shranki iz samega paradižnika, brez druge zelenjave! Torej prava mezga, koncentrat,..._________________Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Hvala Iva.
Ja, to tudi mene - brez paprike, čilijev in bog-ve-česa-vse, kar ima skoraj vsak recept na internetu.
Tole bi celo zdajle šel kar pobrat, pa se ustavi že pri tem, ker ne vem kaj je z vodo - koliko jo moram dati, če sploh.
Ja, to tudi mene - brez paprike, čilijev in bog-ve-česa-vse, kar ima skoraj vsak recept na internetu.
Citiram: |
paradižnik opereš, odsraniš tisti delček, ki je zraščen s pecljem, narežeš in daš v posodo in kuhaš, kuhaš, dokler voda ne povre. Ne dodajam začimb, le sol, ki je tudi kot konzervans. Lahko ga na koncu zmelješ s paličnim mešalnikom, vendar le-ta ne zmelje semen, zato priporočam pasirnik ali pa kar precejaš preko cedila in semena ostanejo na njem. Vročo mezgo vlij v vroče kozarce, zapri in počasi ohlajaj (zavij v deko). |
Tole bi celo zdajle šel kar pobrat, pa se ustavi že pri tem, ker ne vem kaj je z vodo - koliko jo moram dati, če sploh.
Milim,da je tule mišljena paradižnikova voda,torej paradižnikov sok.
Drugače pa jaz dam kak deci ali dva vode,ravno toliko da se paradižniki ne primejo dna posode,kasneje ko se masa segreje pa itak paradižnik odda svoj sok._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Drugače pa jaz dam kak deci ali dva vode,ravno toliko da se paradižniki ne primejo dna posode,kasneje ko se masa segreje pa itak paradižnik odda svoj sok._________________~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Kot Muha shranjujem pelate, ki jih najprej potopim v vrelo vodo, olupim, prepolovim, očistim semena, natlačim v kozarce -manjše. Za vsak slučaj dodam pol žličke limoninega soka in pasteriziram 10min ter počasdi ohladim pod deko...
Mezgo pa pripravimo takole:
zelo zrele paradižnike prerežem na manjše kose, dodam: baziliko, korenje, liste zelene. Pustim počasi vreti dokler se paradižniki povsem ne razpustijo (1-2uri). Potem goščo ohladim - toliko, da jo lahko obdelujem naprej. Ko je dovolj hladna jo izžamem na strojčku za mletje mesa. Tako se lepo odstranijo vsi trdi delci. Dobljeno goščo pa ponovno zavrem in pustim, da povre do želene gostote. Še vročo natočim v vroče steklenice, zaprem in ohladim pod deko._________________naredimo svet lepši
Mezgo pa pripravimo takole:
zelo zrele paradižnike prerežem na manjše kose, dodam: baziliko, korenje, liste zelene. Pustim počasi vreti dokler se paradižniki povsem ne razpustijo (1-2uri). Potem goščo ohladim - toliko, da jo lahko obdelujem naprej. Ko je dovolj hladna jo izžamem na strojčku za mletje mesa. Tako se lepo odstranijo vsi trdi delci. Dobljeno goščo pa ponovno zavrem in pustim, da povre do želene gostote. Še vročo natočim v vroče steklenice, zaprem in ohladim pod deko._________________naredimo svet lepši
muha je napisal/a: |
Ni ravno mezga, ampak TAKOLE shranim za zimo vse viške domačih paradižnikov. Za mezgo jih imam premalo. Dodajam povsod, kjer bi v kuhane jedi dodala svež paradižnik. |
Ja, takole je zelo uporabno. Sem hotela nalepit link, pa me je muha prehitela. Prakticiram že kar nekaj let, že precej pred objavo recepta. Po mojih izkušnjah tako shranjen paradižnik najbolj ohrani svoj okus.
Shranjujem tudi paradižnikovo mezgo (bolj sok), če imam paradižnika dovolj.
Od mešamnih shrankov pa obožujemo lutenico, s tem, da dodam nasekljan peteršilj in cepkane paprike. No, seldnji recept bi sodil v drugo temo.