Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čili 2018
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe
So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem _________________go with your instinct to live as you want
So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem _________________go with your instinct to live as you want
Žlehtnoba je napisal/a: |
Včeraj je bil v Šmarjah pri Jelšah 4. čili festival - je kdo bil? Zase in za kolege nabral za 200€ robe So pa ljudje resnično iznajdljivi - od standardnih omakic, klobasic, salam do vloženih suhih paradižnikov s čilijem, paštete, olivno olje (Italijani poznajo zadevo kot Peperoncino), čokolada, zaseka... Vse, jasno, začinjeno s čilijem |
Pri meni se nisi ustavil?_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
miha je napisal/a: |
v čem je težava ? ( se z leti navadiš na pekoče - prvi habanero sem jedel 3 ali 4 dni. sedaj jih za večerjo maznem 3-4 ) |
Plamenka je napisal/a: |
Mfranc, lahko pa iz Caroline narediš marmelado. Če bi bila dovolj 'razredčena' z bananami, bi jo tvoji mogoče lahko jedli na kruhu z maslom, ki ublaži pekočino. |
Te dni se je nekje razgovoril Čili Pipp, pionir čili pridelave in predelave pri nas. Prav občuduje nas Slovence, pravi, da smo svetovni prvaki v uživanju najbolj pasjih čilijev .
Sam sem jih gojil, preden se je pojavil prvi namensko vzgojen "šampion v skovilih", Bhut Jolokia. Tudi sem ga takrat probal, pa mi ni bil všeč, kaj vem, kar nekak "lekarniški, razkužen" okus je imel.
Zato sem z njim tudi zaključil spremljanje nikoli dokončane dirke za Ginesovim rekordom.
Se mi zdi, da je stari, dobri "Mož iz Havane" še zadnji, kjer se da uživati tudi v raznih okusih, ne samo .....
Karolinco pa bom verjetno kar posušil, in si šele potem izmislil, kaj bom z njo._________________mfranc
Današnja bera: Habanero El Remo, Chi Cien, Numex Suave Orange, Thunder Mountain Longhorn, Jalapeno Brown, Haes XX, Limon, Habanero Purple, Habanero Ebony Giant, Brazilian Starfish, Trinidad Parfem, Numex Orange, Lemon, Pumpkin.
Čeprav se je danes ohladilo, nas ne bo zeblo. Sušilnik za čilije dela, za kosilo bo za prilogo pečen Thunder Mountain Longhorn, popoldne pa se bodo delale omakce.
Čeprav se je danes ohladilo, nas ne bo zeblo. Sušilnik za čilije dela, za kosilo bo za prilogo pečen Thunder Mountain Longhorn, popoldne pa se bodo delale omakce.
Zanimiva opažanja - pa na srečo živimo v demokraciji (kao), sicer bi me nekateri posamezniki osveščene (ozaveščene) Gartlc družbe dali na razpelo
- Hab. chocolate oziroma neko verzijo le-tega je imel zgolj en posameznik, vsi ostali so imeli hibride (očitno se mi je lani zgonil s 7 pot apocalypse);
- Lemon drop moj absolutni favorit tega leta in nasploh; po okusu, rodnosti, ni da ni, "MY PRECIOUS" ;
- nedaleč za njim stopicata Aji mango in Habanero submarine. T. M. Longhorn se bo odlično izkazal za Peperoncino (posušen ima po mojem mnenju izvrstno aromo, nima nuklearnih posledic);
- Purple Prince (Capiscum anuum) najbolj stabilna izmed posajenih sort (semena vlečem že od samega začetka, ko sem dobil sadiko, od tedaj zgolj in samo lastna semena od aktualne rastline za vsako naslednje leto) - me še ni pustil na cedilu oz. na grmu še nisem videl kakih vesoljčkov namesto dejanskih princev;
- letina precej obilna, bom pa najverjetneje kak grm spodkopal pa ga dal v teglc zaradi bližajočih se sumljivo nizkih temperatur v prihodnjih dneh._________________go with your instinct to live as you want
- Hab. chocolate oziroma neko verzijo le-tega je imel zgolj en posameznik, vsi ostali so imeli hibride (očitno se mi je lani zgonil s 7 pot apocalypse);
- Lemon drop moj absolutni favorit tega leta in nasploh; po okusu, rodnosti, ni da ni, "MY PRECIOUS" ;
- nedaleč za njim stopicata Aji mango in Habanero submarine. T. M. Longhorn se bo odlično izkazal za Peperoncino (posušen ima po mojem mnenju izvrstno aromo, nima nuklearnih posledic);
- Purple Prince (Capiscum anuum) najbolj stabilna izmed posajenih sort (semena vlečem že od samega začetka, ko sem dobil sadiko, od tedaj zgolj in samo lastna semena od aktualne rastline za vsako naslednje leto) - me še ni pustil na cedilu oz. na grmu še nisem videl kakih vesoljčkov namesto dejanskih princev;
- letina precej obilna, bom pa najverjetneje kak grm spodkopal pa ga dal v teglc zaradi bližajočih se sumljivo nizkih temperatur v prihodnjih dneh._________________go with your instinct to live as you want
Hvala, MFranc! No, svoja zelena dva - H. Green in Trinidad Scorpion Green bi morala še dodati zraven, a sta bila že prej pobrana, pa White Habanero sem pobrala šele po slikanju - pa bi bila paleta popolna. Indigo čilijev pa res še ni, prav čudno.
HaesXX je šel v omako, ki je zelo zelo dobra in prav nič pekoča. Je pa brez semen. Z njimi bi mogoče malce pekla. Tudi tisti, ki sem ga poskusila svežega, ni pekel. Sem mu pa prej semena odstranila. Vsekakor bo ta sorta pri meni tudi naslednje leto. Mogoče si imel smolo in si naletel na pekočega.
HaesXX je šel v omako, ki je zelo zelo dobra in prav nič pekoča. Je pa brez semen. Z njimi bi mogoče malce pekla. Tudi tisti, ki sem ga poskusila svežega, ni pekel. Sem mu pa prej semena odstranila. Vsekakor bo ta sorta pri meni tudi naslednje leto. Mogoče si imel smolo in si naletel na pekočega.