Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Pepe
Kraj: Štajerska

Odgovor Napisal/-a Pepe »

AndrejK je napisal/a:
Tudi če jedo polže, brojlerji ne potrebujejo več vode. S katerimi zajedalci se lahko okužijo?

Manjše polže kure in piščanci jedo. To sem že večkrat videl.
Zanimivo je, da ko je naša koklja pazila piščeta, jih je z raznimi glasovi znala poklicati k hrani in tudi odvrniti od kakšnega početja. Ko so navalili na rdečega polža, jih je pokregala in ga niso smeli jesti.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

22.9.2018 ob 17h bom pripravil predstavitev asimine v GD Ligojna. Nekaj besed o vzgoji, težavah in rešitvah, primerjava med sortami, pokušina plodov. Vabljeni.

Že sedaj je možen nakup plodov (5eur/kg), prodajali jih bomo pa tudi po sami predstavitvi.

Zaradi načrtovanja prosim za potrditev udeležbe na info@asiminafruit.eu ali na 040/595 687.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Krasno, tega pa ne smem zamuditi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Po 10 letih pojedel prvi pridelek. Zacvetele so v petem letu, ampak potem je bilo vedno kaj narobe - hrošč pojedel cvetove, ni oprašitve, dve leti pozebe...

So padle prek noči, polži že malo na delu, ni pa groza.

Imamo klasiko izpred let: Prima in Sunflower. Sklepam, da je to Prima, ker je hitrejša v zorenju (ugibam prima = prva = zgodnja) in opazno manjša. Masa je 150 do 200 g. Raste na precej senčni legi, kar ima morda tudi svojo vlogo.

Na drugem drevescu so cca 2-3 x tolikšni plodovi, ki pa še niso za akcijo. Tudi opazno spreminjajo barvo na bledo-rumeno-zeleno, tako da sem pričakoval, da je to normalna zrela barva in so me tele odpadle - zrele v povsem zeleni barvi presenetile.

Opis okusa banana+mango drži. Tekstura je kot dobro zrel avokado.

Sprva se nisem mogel odločiti, a mi je všeč ali ne. Vendar sem se potem zalotil, da pridno hodim nazaj po dodatne vzorce, kar je že odgovor.

Zdaj lovim sorto Wabash za dodatno drevesce. Breskvar ima po zlatarski ceni (kot je lepo formuliral mislim da AB). In držim pesti, da ne bo spet 10 let Smile

Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Črt, deset let do prvega plodu! Si pa vztrajen!_________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ja kaj pa češ... Posekati je škoda, drevo lepo zdravo, prostora je dovolj.
stara postaja

Odgovor Napisal/-a stara postaja »

Tudi meni se je vztrajnost obrestovala; moja Prima, verjetno tudi že stara skoraj desetletje, me je letos obdarila z obilico sadežev, da se veje kar šibijo.
Doslej je imela pred tremi leti le 3, sledili sta dve leti brez sadja (pozeba), letos pa res super. Nič več ne skrbim za oprašitev (crknjene kure na vejah Twisted Evil ). sem jo kar prepustila samo sebi..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ravno preberem članek, da ko enkrat zazori, gre vse zelo hitro do prezrelosti -- pa grem ven s psom in jih že novih 8 na tleh. Zelo hitro od problema "premalo asimin" do problema "preveč asimin" Smile Presenetljivo pa so se celo moje dunajc & krompir punce javile, da bi morda poskusile, kakšna reč je to.
Uporabniški avatar
lpmami
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

Črt, naredi jim sladoled (rabiš samo sladko smetano, cukr po potrebi). Po moje se bodo oblizovale._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Optimist

Odgovor Napisal/-a Optimist »

Moje je še vse trdo kot kamen ( Prima in Sanflawer)_________________Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Odgovori