Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Čajota - Sechium edule
Takole izgledajo (močno povečani)
- moški cvetovi
ženski cvet z nastavkom čajote. Ob njem je videti tudi nastavek moškega cveta, ki pa bo zacvetel z dokajšnjim zamikom. Prepozno za tole čajotico, bo za naslednje.
Je pa trenutno tudi pri meni z ženskimi cvetovi slaba. Komaj sem našla enega za fotografijo.
- moški cvetovi
ženski cvet z nastavkom čajote. Ob njem je videti tudi nastavek moškega cveta, ki pa bo zacvetel z dokajšnjim zamikom. Prepozno za tole čajotico, bo za naslednje.
Je pa trenutno tudi pri meni z ženskimi cvetovi slaba. Komaj sem našla enega za fotografijo.
Pridem domov po dveh tednih in glej ga šmenta, čajote so pognale kar na drevesih. To se mi še ni zgodilo. Očitno je bilo tako toplo, da bi rade začele že z novo sezono. Pognale so tudi nekatere majhne. Pravzaprav do polne velikosti sploh niso utegnile zrasti
Ima kdo kaj izkušenj z vlaganjem čajot ali kakšno podoben način za konzerviranje? Tele gotovo ne bodo za zimsko skladiščenje.
Ima kdo kaj izkušenj z vlaganjem čajot ali kakšno podoben način za konzerviranje? Tele gotovo ne bodo za zimsko skladiščenje.
Meni so najboljše kuhane v vodi s kisom 2:1-3:1(kislost po okusu) in nato vložene v olivnem olju s česnom in peteršiljem.
Če imaš kakšen hladen prostor, potrgaj poganjke in shrani. Zdržale bojo sigurno kakšen mesec. So pa bolj trde, te, ki poženejo na rastlini, ker so že stare.
Jaz tudi imam letos precej manjše. Sem pa siguren, da zato, ker nisem nič gnojil.
Če imaš kakšen hladen prostor, potrgaj poganjke in shrani. Zdržale bojo sigurno kakšen mesec. So pa bolj trde, te, ki poženejo na rastlini, ker so že stare.
Jaz tudi imam letos precej manjše. Sem pa siguren, da zato, ker nisem nič gnojil.
Bicikel je napisal/a: |
Za debeljenje ima še cel mesec časa in še vesel boš, če bodo ti plodovi dosegli polno velikost šele takrat. |
Si imel prav, se že debelijo, pa bi res rajši da bi se debelile za ozimnico .
Vidim pa eno zadevo, ki mi še ni jasna, namreč je kakšno merilo, kdaj je zrela? Na oči, na otip? Pri kumarah sploh ni problem opaziti kdaj je (približno) zrela, pri bučah, bučkah se mi zdi da tudi - pri čajoti pa?
Čakamo da pokaže jezik? _________________mfranc
To isto sem pred časom spraševala sama. In mi je Bicikel lepo obrazložil. - najbolj spodnji prispevek na strani.
S tistimi za zimo, počakam čimdlje, da le še spominjajo na "brezzoba usta". Za sproti pa pobiram čim mlajše, da jih ni treba lupiti. Z nohtom potegneš po kožici in če zlahka narediš prasko, je lupljenje nepotrebno.
S tistimi za zimo, počakam čimdlje, da le še spominjajo na "brezzoba usta". Za sproti pa pobiram čim mlajše, da jih ni treba lupiti. Z nohtom potegneš po kožici in če zlahka narediš prasko, je lupljenje nepotrebno.