Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Asimina - Asimina triloba

Uporabniški avatar
crtj
Site Admin
Kraj: Prekmurje

Odgovor Napisal/-a crtj »

Haberli je mislim da iz Švice, roba za vrtičkarje, torej mikro-maloprodajo, pa ima vedno še dodatni kratnik na ceno, potem smo pa tu, kjer smo.

(Kakšna je razlika med ceno produktov, ciljanih na vrtičkarje, in tistih za kmete, smo videli recimo pri Sluxxu... Brutalna je.)

Tudi jaz sem skozi čas kar dosti tam pustil, ko sem še opremljal tamalo lokacijo in tudi začetno sajenje na ranču pred 10 leti. Cene niso bile nikoli prav prijetne, je pa praviloma roba dobre kvalitete.

Asimine imajo tudi cenejše - ranga mislim da 20 eur, vendar tisto velja za sedaj že splošno razširjeni klasični sorti Prima in Sunflower.

Vmes sem govoril z ljubljanskim Agrolitom ( = Vrtiček), kjer so mi povedali, da trenutno nimajo nič, da pa bodo pomladi poleg P in S imeli še mislim da Overlese in Mango.

No, jaz sem si ekstra želel Petersonove in od njih prav Wabash https://www.petersonpawpaws.com/wabash/ . Pa ker sem ravno spravil naprej nekaj medu in marmelade, lahko rečem, da se je vsaj znotraj današnjega dneva bilanca ranča pokrila Smile
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Ena zanimivost.... Pri eni od naših starejših (torej Prima ali Sunflower, nimam zdajle pri roki beležk), sajenih 2008, je pred 3 leti odgnalo dodatno deblo iz zemlje, torej iz podlage, razvilo in odebelilo se je zelo hitro in imamo tako dve debli, cepljenega in divjega. Sem pa šele zdajle pomislil na to Smile -- da bi moral natančno pogledati, kaj je kje rodilo, ali je divjak kaj dal od sebe in kako se primerja s sortnimi sadeži. Bom v naslednjih dneh.
AndrejK

Odgovor Napisal/-a AndrejK »

crtj je napisal/a:

Zelo lepa sadika, tudi vej nima previsoko. Če na letošnji poganjkih ni preveč cvetnih brstov (lahko sta 2 na začetku vejice), jo jaz ne bi krajšal. Samo čimprej posadit na stalno mesto, dobro zalit, debela plast zastirke.

LP, Andrej
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Glava pravi krajšaj, srce pravi - da ne bi slučajno Smile .... Imam še čas za razmislek do pomladi.
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Pofotkal dve debli.

Na enem (najbrž cepljenem) so sadeži debeli in zreli ali skoraj-zreli, na drugem verjetno divjem pa še močno zeleni in opazno manjši. Na fotki sicer tega ne vidimo, ker nisem bil dovolj zvit za napravit takšen kader, da bi se lepo videla oba tipa in še kakšno merilo velikosti zraven.

Sicer je bil letos (po teh 10 letih...) prvi in hkrati zelo dober pridelek, cca 30 komadov na drevo, me je kar presenetilo. Ko so sadeži že zelo zreli, se pojavi nekakšen karamelni priokus, kar je še zlasti prijetno.

Ono listje spodaj je orehovo, ne sekira asimin sploh.

Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

Močno me zanima, ali bo kaj razlike v okusu med cepljeno in divjakom. Verjetno da, a ne?
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tudi jaz nestrpno čakam "poročilo".
Za plodove divjakov je bilo rečeno, da je velika verjetnost, da bodo precej manj okusni/malo trpki/grenki, če se prav spomnim ...
Uporabniški avatar
crtj
Site Admin

Divjački, ki so vidni na drevesu, so fejst počasni v zorenju, tako da še ne vem. V najslabšem primeru bi se lahko celo zgodilo, da ne bom izvedel, ker me od samega konca septembra 10 dni ne bo na lokaciji.

Čeprav sumim pa, da je nekaj komadov, kar je bilo danes ob prihodu po tleh, že bilo iz te vreče in če to drži, potem praktično ni razlike razen v velikosti.
Igy

Odgovor Napisal/-a Igy »

Letos je za tiste asimine , ki jim ni manjkalo vode, dobro leto.
Taytwo je imel prvi plod, venar ga je odvrgel konec avgusta, po zorenju ni bil užiten.
Davis je imel pred enim tednom že večino plodov na tleh, večinoma na pol gnilih. Tisti, ki so bili v redu nimajo najboljšega okusa.
Sun flover odpadli so prvi plodovi, ki so bil že popolnoma zreli, izredno debeli; okus božanski. Plodovi se mehčajo na drevesu. Najbrž jo oberem v naslednjih dneh.
Prima: noben plod še ni odpadel, so še trdi._________________LP
--------------------------------------------------
Šele ko si zasadiš vrt, si ustvariš pravi dom.
Nazadnje urejal/a Igy 21 Sep 2018 22:44; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
lpmami
Kraj: Povlje (pod Storžičem), 620 mnm
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a lpmami »

A letos kdo zbira peške asimin? Se mi jih je že kar nekaj nabralo._________________Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Odgovori