Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Asimina - Asimina triloba
Andrej Banko je napisal/a: |
Za plodove divjakov je bilo rečeno, da je velika verjetnost, da bodo precej manj okusni/malo trpki/grenki, če se prav spomnim ... |
Večina plodov necepljenih asimin je res takih, nekateri tudi pokajo. Počen plod ne dozori, meso se izsuši, ostane trdo, začne se gnitje. Imam pa en sejanec, ki ga imam zeloooo sladek okus. Ploodovi so sicer manjši (150g), vendar je okus res zanimiv in ga ne bom precepil.
-
- Kraj: Domžale
javrgar je napisal/a: |
najbrž že piše kje na 83 straneh te teme, a trenutno ne najdem: kako sadite asimino ? V mrežo proti voluharjem, ali brez ? Ni tako poceni, ne sadika, ne mreža, pa raje prej vprašam. |
Sajenje v mrežo ni potrebno. Sadilna jama naj bo globoka vsaj 70cm, premer manj (50cm), koreninska gruda naj ostane čimbolj nedotaknjena, ne razčesavat korenin, debela plast zastirke. Ostalo kot pri ostalem sadnem drevju.
LP, Andrej
70 cm ? Lonec, v katerem je sadika, je visok 20-25cm, kakšna korist je potem od 70cm globoke jame ?
Z debelo plastjo zastirke pa imam slabe izkušnje v smislu da si tam domovanje najdejo voluharji. Zastirka - da, a toliko da zemljo pokrije, nič več.
Trenutno pripravljena jama in sadika:
Čimvečjo jamo se izkoplje zato, da se zemlja prezrači in zrahlja. Glavno korenino pošlje v globino, zato je potrebno globoko rahljanje.
Zastirka je potrebna v primeru, da je zima mrzla brez snega. Jeseni presajeni sadiki lahko zmrznejo korenine. Voluhar/miši niso problem v nobenem primeru.
Lp, Andrej
Zastirka je potrebna v primeru, da je zima mrzla brez snega. Jeseni presajeni sadiki lahko zmrznejo korenine. Voluhar/miši niso problem v nobenem primeru.
Lp, Andrej
-
Muhička, hvala! Sem pa še vprašala na ZS, morda pa mi tam odgovori, če ve .
Pravkar sem brala na Bodi eko same hvalnice asimini kot zdravilni in vitaminski bombi. Pa da jo lahko jejo celo dojenčki. No, mojemu enoletnemu vnuku so dali poskusiti kako žličko ali dve, (morda več, nisem bila poleg), pa se je celo noč zbujal in jokal, pa niso vedeli, kaj ga muči. Morda je bilo slučajno, ampak previdnost je mati modrosti in ni verjeti vsakemu super čudežu od drugod. Mene je prav minilo veselje do tega sadeža._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Pravkar sem brala na Bodi eko same hvalnice asimini kot zdravilni in vitaminski bombi. Pa da jo lahko jejo celo dojenčki. No, mojemu enoletnemu vnuku so dali poskusiti kako žličko ali dve, (morda več, nisem bila poleg), pa se je celo noč zbujal in jokal, pa niso vedeli, kaj ga muči. Morda je bilo slučajno, ampak previdnost je mati modrosti in ni verjeti vsakemu super čudežu od drugod. Mene je prav minilo veselje do tega sadeža._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)