Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Jablana - Malus domestica

Odgovori
California
Prispevkov: 33
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a California »

Pozdravljeni, a je smiselno uporabiti parafinsko olje za zaščito jabolčnega soka pred vrenjem oziroma kako ga najenostavneje zaščiti (brez kemije)?_________________Lep pozdrav
Vlado
mravlja
Prispevkov: 4236
Pridružen: So Maj 21, 2016 2:00 am

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Za hranjenje pasteriziranega jabolčnega soka v nerjavnem sod(čk)u sigurno.
Postaviš sod v hladen prostor in napolniš s pasteriziranim sokom, lahko skoraj do vrha, pokriješ z notranjo pokrovko. Parafinsko olje naliješ okoli notranje pokrovke in pokriješ z zunanjim pokrovom.
(to je najenostavnejša zaščita - brez kemije - verjetno vsi tako delamo; pri nas tako zdrži zelo dolgo)
California
Prispevkov: 33
Pridružen: Če Jun 27, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a California »

Super, hvala za pojasnilo._________________Lep pozdrav
Vlado
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

prosim poznavalce starih sort, če napišejo oziroma me popravijo katera so to jabolka:

http://shrani.si/f/1c/ZV/sVy9KNC/jabolko2.jpg
morda kanada? Zelo velika jabolka, kislina se precej čuti, oksidirajo hitro


http://shrani.si/f/2v/u5/2BSzsEgP/jabolka1.jpg
A bi lahko to bil boskopski kosmač?


http://shrani.si/f/1i/qs/3mcpIVgA/jabolki4.jpg
Ti dve jabolki so od različnih dreves, po izjavah lastnika gre za rdeči bobovec, samo izgledata različna.


http://shrani.si/f/3i/q3/1yvVYEN1/jabolka3.jpg
Z leve proti desni, dva rdeča bobovca (?), zlata parmena, krivopecelj, ta zadnja ?, spodnja vrsta naj bi bil vmes štajerski mošancelj in vinska moštnica??? Tako pravijo tam, čeprav tudi sorta hruške je vinska moštnica??? Confused
metuljc
Prispevkov: 9400
Pridružen: So Jun 01, 2013 2:00 am
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

Tretji z leve s spodnji vrsti je mošancelj, pri nas ji rečemo mošančka.
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

laksikon je napisal/a:
prosim poznavalce starih sort, če napišejo oziroma me popravijo katera so to jabolka:

http://shrani.si/f/1c/ZV/sVy9KNC/jabolko2.jpg
morda kanada? Zelo velika jabolka, kislina se precej čuti, oksidirajo hitro


http://shrani.si/f/2v/u5/2BSzsEgP/jabolka1.jpg
A bi lahko to bil boskopski kosmač?


http://shrani.si/f/1i/qs/3mcpIVgA/jabolki4.jpg
Ti dve jabolki so od različnih dreves, po izjavah lastnika gre za rdeči bobovec, samo izgledata različna.


http://shrani.si/f/3i/q3/1yvVYEN1/jabolka3.jpg
Z leve proti desni, dva rdeča bobovca (?), zlata parmena, krivopecelj, ta zadnja ?, spodnja vrsta naj bi bil vmes štajerski mošancelj in vinska moštnica??? Tako pravijo tam, čeprav tudi sorta hruške je vinska moštnica??? Confused



Pod "boskopski kosmač" se verjetno nahaja domasonski kosmač. Velikost je drobna do srednja, dolgo zdrži, dober je ko malce porumeni. malo me moti rdeča barva. Ali se pojavlja vedno?

Na zadnji sliki so v drugi in četrti vrsti mošančki._________________lp
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Laksikon,
prva je res videti kot kanadka, opis pa to še bolj potrjuje. Tako, da jih brez skrbi pojeste pod tem imenon Smile
ck
Prispevkov: 427
Pridružen: Po Jul 01, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a ck »

Kanadka je bistveno bolj ploščata, malce manj rumena, poleg tega zdrži kar dolgo v kleti._________________lp
elstar
Prispevkov: 450
Pridružen: Sr Jun 26, 2013 2:00 am

Odgovor Napisal/-a elstar »

Jaz imam to izkušnjo, da so si plodovi precej različni med sabo.
Res prevladujejo bolj ploščate, vendar letos tudi bolj podovgovatih plodov ni malo, tako, da ne dajejo pravega videza te sorte.
Vsaj letos imajo pri meni tudi veliko rdečih pik, enako kot na laksikonovi fotografiji.
Dopuščam variacije med posameznimi sezonami, kakor tudi med lokacijami.
laksikon
Prispevkov: 439
Pridružen: Pe Mar 07, 2014 1:00 am

Odgovor Napisal/-a laksikon »

ck je napisal/a:

Pod "boskopski kosmač" se verjetno nahaja domasonski kosmač. Velikost je drobna do srednja, dolgo zdrži, dober je ko malce porumeni. malo me moti rdeča barva. Ali se pojavlja vedno?

Na zadnji sliki so v drugi in četrti vrsti mošančki.


sem šel še enkrat na sprehod do domačije in poslikal
malo več jabolk na kupu:
http://shrani.si/f/2e/ZP/1JurgTkE/1.jpg
http://shrani.si/f/21/1z/2RduZKCi/13.jpg
http://shrani.si/f/27/Tt/lDu6CiN/11.jpg
trenutno je že težko najti zdrava jabolka na tleh, saj so večina zgnila. Zanimiv okus, dosti drugačen okus od večina, pri ugrizu se kar zlomi večji del "mesa", rahlo zelenkasto pod kožico.


Te sem najdel na zapuščeni kmetiji:
http://shrani.si/f/K/12E/3HnGJXJ0/2.jpg
http://shrani.si/f/1t/4e/2Co1Gx3b/22.jpg

teh levih je še nekaj na drevesu, na tleh so še ohranjena. Desna ne vem, če so Mošančki, saj je malce drug okus. Pa tudi carjeviči niso. Ne vem.


Tole mi je kolega prinesel kaj mu je zrastlo na kupljenih sadikah:
ananas reneta
http://shrani.si/f/2e/Dz/2gOp2c5K/ananasreneta.jpg

lepocvetka ali rumeni bellefleur
http://shrani.si/f/V/oN/2a6nfwVF/rumenibellefleur.jpg

za te mu piše, da so boskopski kosmač, kolikor pa gledam slike po internetu, pa je bolj podoben damasonskemu...
http://shrani.si/f/f/6A/3eeULb0D/boskopskikosmac.jpg


Kar se tiče mošancelja, en znanec trdi, da je to pravi štajerski mošancelj
http://shrani.si/f/2h/EX/3uCAxkoe/mosancelj1.jpg
http://shrani.si/f/1I/Nz/CeYEmCP/mosancelj2.jpg
http://shrani.si/f/2d/gs/4ylrC2jF/mosancelj3.jpg
ampak po okusu se mi zdi, da je preveč trpek.
Sam imam dva drevesa kao mošancelj, samo zagotovo niso, ker so plodovi zelenkasti, ne dobijo lepe rumene barve, na soncu bi pa morala biti rahlo rdečkasta, pa okusna, kolikor se spomnim iz otroštva.
Odgovori