Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Čili 2018

mfranc
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a mfranc »

CGN 23209, Chinense, baje iz Hondurasa. Padel sem na črno barvo Wink .
Podatkov sila malo, baje je zelo okusen posušen, za kuhinjo, za presno uporabo pa ni najboljši. Skovili, približno "srednji".

Pišejo, da je to čisto drugačen čili, kot smo jih vajeni, res pa je že rast sadike čisto unikatna Rolling Eyes . Upam, da bo naslednjo sezono že kaj več podatkov.

Pred nekaj dnevi sem prečital da je zelo pozen, verjetno sem to spregledal; sorta pa se je kot nalašč znašla v senci mojih jajčevcev in sosedovih grmov jagodičja. Šele nekaj dni nazaj je počrnel prvi plod.

Edini čili, ki sem ga danes z grede prestavil v lonec, rad bi pobral čimveč plodov.

Kolateralna škoda presajanja Wink . Plodovi so se kar obleteli med vlečenjem iz grede. Dolgi so do 16 cm, mogoče kakšen malo čez.

Valjasta oblika mi je izziv, da jih čez kak dan priključim k jalapenom na žaru._________________mfranc
Nazadnje urejal/a mfranc 25 Sep 2018 00:27; skupaj popravljeno 1 krat
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Kako roden je tvoj! Moj dlje kot do cvetov ni prišel in ne bo nič z njim. Najbrž je bilo narobe to, da je v sicer velikem koritu v družbi drugih čilijev, rabil bi pa samostojen lonec, veliko sonca in bolj zgodnji začetek.
mfranc

Ja, drugo leto mora biti sejan prej, obvezno. Žal pa v lonec mogoče ne paše. Moj je visok en meter, deklarirajo ga za 1,2 m, verjetno v dobrih pogojih zraste še bistveno več .... Rolling Eyes

P:S. Wink . Je že kdo kuhal omako iz Cherry Bomb?

Zopet en nateg, kupil sem slično zadevo, samo velike "žogice" do 5 cm, in malo skovilov, imam pa male žogice in veliko skovilov Evil or Very Mad ._________________mfranc
mravlja

Odgovor Napisal/-a mravlja »

Hja, kakor se vzame... Very Happy , mogoče so pa skovili umerjeni na /žogico, a bo le žogicam letos zmanjkalo časa, da pridobijo na /cm Laughing .
mfranc

Eeeeh, ne izključujem te možnosti, verjetno pa ni večja kot 1% Cool Laughing .

že zdavnaj bi morale žogice postati sorta Juanita Papadew. Z plodovi do 5 cm; za filanje in drugo Cool

Realnost danes pa je takšna

Še vedno ne vem, kaj bi z njimi; precej sem jih pokusil, pekočina brez okusa Cool . Prespim, jutri pa ukrepam Wink ._________________mfranc
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Tako mimogrede ...

Včeraj pri malici so mene in še enega sodelavca kolegi iz oddelka trženja hoteli malo nahecati in so nama ponudil čilije,
ki so si jih prinesli s sabo za k obedu. Oziroma eden je prinesel ostalim za degustacijo. Chocolate Habanero, Bhut Jolokia in Lemnon drop.
Midva veselo vzameva k svoji mizi, začneva jesti in zraven zobava koščke čilijev
brez kakšnih posebnih težav. Je pasalo k pečenki.
Onim zraven ni bilo nič jasno. Niso izbrali pravih "žrtev" ... Twisted Evil

Drugače sem včeraj prvič poskusil Jolokio. Prav dober okus. Sicer je bil ta primerek verjetno daleč od 1.000.000 skovilov, a vseeno močnejši od HC.
Žlehtnoba

Odgovor Napisal/-a Žlehtnoba »

Sezone še ni konec...

Tokrat obe omaki iz svežih čilijev; rdeča, klasična (pečena paprika, B. Jolokia, BB Puma, Habanero Red), druga, rumenkasta, ponovno "ekperimentalna" (Lemon Drop, Aji Mango, Hab. Orange, Hab. Submarine, mango, limonska trava):

Prva s klasičnim zapoznelim učinkom (v vonju in okusu se skriva rahlo dimljena nota zaradi paprike na žaru), potem pa ugrizne... Ampak ne premočno - rabi konkretno hrano - kak steak bi se prilegel Smile

Druga pa ima izrazito sadni priokus, takoj požgečka in drži, a ostane tisti sadni ton; morda celo nekoliko preveč na sladko vleče (mogoče bi se dobro izkazala v kakšni kombinacija z blagim sirom)_________________go with your instinct to live as you want
Uporabniški avatar
Plamenka

Odgovor Napisal/-a Plamenka »

Napišem še tule. V soboto, 6.10.2018 bomo imeli v Sinji Gorici, kjer imamo jesensko srečanje, tudi razstavo čilijev. Vabljeni, da prinesete pokazat plodove. Več o tem je tukaj:
http://forum.gartlc.si/gartlc-about5021.html
pajo

Odgovor Napisal/-a pajo »

mfranc je napisal/a:
CGN 23209, Chinense, baje iz Hondurasa. Padel sem na črno barvo Wink .
Podatkov sila malo, baje je zelo okusen posušen, za kuhinjo, za presno uporabo pa ni najboljši. Skovili, približno "srednji".

Pišejo, da je to čisto drugačen čili, kot smo jih vajeni, res pa je že rast sadike čisto unikatna Rolling Eyes . Upam, da bo naslednjo sezono že kaj več podatkov.

Pred nekaj dnevi sem prečital da je zelo pozen, verjetno sem to spregledal; sorta pa se je kot nalašč znašla v senci mojih jajčevcev in sosedovih grmov jagodičja. Šele nekaj dni nazaj je počrnel prvi plod.

Edini čili, ki sem ga danes z grede prestavil v lonec, rad bi pobral čimveč plodov.

Kolateralna škoda presajanja Wink . Plodovi so se kar obleteli med vlečenjem iz grede. Dolgi so do 16 cm, mogoče kakšen malo čez.

Valjasta oblika mi je izziv, da jih čez kak dan priključim k jalapenom na žaru.

Tako pobrana še 2 runda le teh. Za mene jih je dovolj. Moram počasi resno začeti pucati vse skupaj. V rastlinjaku še vedno džungla.
_________________Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Takole se moji Jalapenoti veselijo jesenskega sonca:

.
Odgovori