Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Motovilec - Valerianella locusta
Včeraj sem spraznjeno gredo s česnom pripravila in posejala motovilec. 8 metrov grede je nasejan ljubljanski, ki ga imam najraje, preostale 3 metre pa sorta Verte de cambrai, ki jo letos vidim prvič. Naj bi bil zimsko odporen kot ljubljanski, kalil pa naj bi 10 - 16 dni. Na ljubljanske piše, da naj bi kalil do 28 dni. Po mojih izkušnjah s pokrivanjem z juto do vznika in ob primerni vlažnosti je običajno vzklil v 10 dneh. Bom videla letos, ko mu vlage res ne manjka.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Iz tele runde ni bilo niti enega samega motovilčka, seme je bilo kupljeno. Potem sem našla par pesti domačega semena od lani in ga 27.8. nasejala na enak način, trenutno ga že jemo, prišel je ven po sredini grede v ogromnih količinah, ob robovih pa nekoliko manj, zato sem pred enim tednom te robove dosejala, danes se že vidi, da je vzklil, brez da bi ga pokrivala, seveda pa sem vsak dan gredo popršila, dokler ni delo opravil dež. Že dvakrat sem ga nabrala, ker ga moram obvezno razredčit.
-
Da sveže seme motovilca ne klije, ne drži. Jaz vsako leto semenske rastline populim in posušim kar cele na polici v rastlinjaku. Ko se odločim sejati, ga zmencam in direktno na zemljo, s plevami oz. drobirjem vred. Še pregost je včasih.
Za kupljeno seme pa ne vem..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Za kupljeno seme pa ne vem..._________________zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto)
Motovilec je muhast, ja. Me je zanimalo, če ti je vzklil,Marija, ker je bila avgusta kar vročina. Ker ga imamo radi, bi ga sejala prej, ampak je prevroče.
Kupljen mi je vzklil, staro seme, sejala konec avgusta. Na njivi noče in noče rasti, je majhen, v rastlinjaku pa. Njivskega sem pognojila tako, da sem briketiran gnoj namakala v vodi. Mogoče se bo zbudil._________________Lp, Živa
Kupljen mi je vzklil, staro seme, sejala konec avgusta. Na njivi noče in noče rasti, je majhen, v rastlinjaku pa. Njivskega sem pognojila tako, da sem briketiran gnoj namakala v vodi. Mogoče se bo zbudil._________________Lp, Živa