Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Kupil sem čaj sladkega pelina in posejal seme, ki je na dnu vrečke - po nasvetu prodajalca. Na njivi sem posadil tri rastline. Jeseni jih je bilo potrebno izkopati s krampom. Eno rastlino sem pustil, a ni prezimila. Je pa pustila potomce. Povsod po njivi, po odtokih, na poti na kurišče. Ko kosimo travo, prijetno diši po sladkem pelinu.
Saj verjamem, da je sladki pelin enoletnica, to kaže tudi ime - ampak pri meni raste točno na istem mestu kot lani, kjer je ostal precejšen šop posušenih štrcljev stebel. Poleg mladih sem in tja po vrtu, ki so se zasejali. Ta, "stara", rastlina ima že čez meter, sejančki pa so imeli 10-15 cm. Je možno, da kdaj izjemno, v posebnih, njej ugodnih razmerah, korenina prezimi in spomladi znova odžene? Kaže nekako tako, da je tale moja ilovica nekakšen "konzervator" korenin - še ena druga rastlina je na nekaj mestih pognala iz napol zakopanih, vsekakor pa ukoreninjenih vej (na členkih). Po vsem sodeč bi moral to biti japonski indigo Persicaria tinctoria. Samo čisto nikjer še nisem zasledila, da bi indigo prezimil, pa sem prebrala že precej o njem in tudi gojim ga že nekaj let Čisto zares bom verjela šele, ko bom z listi volno ali svilen šal pobarvala modro _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Muha, domiselno! A naslednje leto jih boš pa pulila po celi brežini _________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
A naslednje leto jih boš pa pulila po celi brežini
Se ne bojim. Sadim ga že tretje leto pa se komaj kak sejanec obdrži. Od lani se ni noben, En sam samcat je letos vzklil tam, kjer sem ga imela predlani. Tudi na gornjem rastišču je suho in odcedno.
...rastlina je na nekaj mestih pognala iz napol zakopanih, vsekakor pa ukoreninjenih vej (na členkih). Po vsem sodeč bi moral to biti japonski indigo Persicaria tinctoria. Samo čisto nikjer še nisem zasledila, da bi indigo prezimil, pa sem prebrala že precej o njem in tudi gojim ga že nekaj let Čisto zares bom verjela šele, ko bom z listi volno ali svilen šal pobarvala modro
Nič modre - ni bil indigo. Pač pa mi je na tisti gredi zraslo precej več nizkih jesenskih aster, kot sem jih nasadila v bližini._________________Barvit pozdrav, Ladka s Povelj, Bahnkova Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Mislim, da sem našla odgovor na to, zakaj se pri meni ne razseje.
Vsakokrat sem ga porezala takoj, ko je zacvetel in seme še ni uspelo dozoreti in pasti na tla. Tokrat bom nekaj rastlin pustila na rastišču in upam, da se razseje, da bom naslednje leto brez truda prišla znova do žive meje .
Pri meni očitno ni pogojev, da bi se sladki pelin agresivno širil. Lani sem namenoma pustila dve rastlini propasti sami od sebe. Letos sem našla vsega skupaj 3 sejančke. In to ob prijazni zimi, ki je ohranila številna druga semena. Ravno toliko, kot jih rabim za dodatek čajem.