Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.

Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)

Motovilec - Valerianella locusta

Odgovori
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Kot nora ga redčim, vsak dan lepo skledo za kosilo. Ker pa je tako nenormalno gost in seveda redčit ga in tiste drobižke stran metat, me kar srce boli. Sem spulila en šopek 1 cm velikih ter jih razsadila med že pikirano zimsko solato, po enem dnevu so kar lepi, nič uveli - bom videla, ali bo pikiranje uspešno. Zadevo sem naredila kot poizkus, saj se na veliko pikiranja ne bi lotila - saj veste - križ pa kolena Evil or Very Mad ._________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin
Kraj: Medvode okolica

Odgovor Napisal/-a muha »

MARIJAV: pikiranci bodo uspeli, le precej bodo zaostali v rasti. Do pomladi bo že kaj od njih. Jaz sem jih kar nekaj prepikirala v lonce od paprik in jajčevcev. Napredujejo, čeprav počasi.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

A bi motovilec, če ga posejem zdaj v toplo gredo, začel rasti zgodaj spomladi? Da bi se sam odločil, kdaj mu odgovarja kaliti? Rolling Eyes Saj menda je seme srečno na mrazu Wink_________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

S poznim sejanjem imam slabe izkušnje. Rastlinice, ki so spmladi še majčkene, do vročine ne zrastejo do uporabne velikosti, prej zbezljajo v cvet. A, če imaš viška semena vseeno velja poskusiti. Včasih nas kaj tudi prijetno preseneti.
copatka
Kraj: Radegunda, Golte

Odgovor Napisal/-a copatka »

Probat ni greh, so včasih rekli Wink . Imam prostor v tisti gredi, semena pa tudi dosti. Bomo pa bolj majčkenega jedli Laughing . Najbrž bo vseeno prej kot spodobna solata._________________Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
MARIJAV

Odgovor Napisal/-a MARIJAV »

Letos sem z drugo setvijo motovilca zadela v polno. Več kot en mesec ga vsak dan konkretno naberem in ga s tem ga redčim. Raste pa kot nor. Ni z ničemer gnojen, le v suhem sem ga vsak drugi dan zalila. Se kar bojim, da mi bo čez zimo ostal pregost, da bi ga s potegi motike razredčila, pa nimam srca. Ta mali motovilčki so v gužvi že malo rumenkasti, verjetno bom le te morala prepuliti, da mi čez zimo preveč ne pognije.
_________________Živeti na podeželju je najlepše!
Uporabniški avatar
muha
Site Admin

Letošnja jesen izgleda zelo prija motovilcu. Prvič mi je že jeseni zrasel tako velik, kakršnega sem dosedaj s hrepenjem gledala samo na tujih vrtovih. Sejala sem ga pod paradižnike, ki so bili spomladi zastrti z nezrelim kompostom.
živa
Kraj: Žiri-NM

Odgovor Napisal/-a živa »

Še moja izkušnja: spomladi sem pustila semeniti motovilec in ga pobrala samo nekaj. Gredico sem pustila zaplevljeno, ker je nisem potrebovala. Ko sem zemljo obrnila, ker sem posadila timijan in drobnjak na to mesto, je začel kaliti. Sveže seme, staro nekaj mesecev.
Sedaj si pa naj razlagamo staro/sveže seme in kaljivost?!_________________Lp, Živa
metuljc
Kraj: Rimske Toplice

Odgovor Napisal/-a metuljc »

živa je napisal/a:
Še moja izkušnja: spomladi sem pustila semeniti motovilec in ga pobrala samo nekaj. Gredico sem pustila zaplevljeno, ker je nisem potrebovala. Ko sem zemljo obrnila, ker sem posadila timijan in drobnjak na to mesto, je začel kaliti. Sveže seme, staro nekaj mesecev.
Sedaj si pa naj razlagamo staro/sveže seme in kaljivost?!

Res je, po nesreči sem namesto "citiraj" kliknila "uredi" in zagrešila nerodnost. Zato popravljam, tele besede so moje:

Ni isto, če je seme spravljeno v vrečki ali v zemlji. In nikakor niso kalila vsa. V naravi je bilo tudi nekja dni precej hladno, sploh pri tleh, kar je morda zadočalo za prekinitev mirovanja semen. Možna, ne nujno (edina) pravilna razlaga.
Andrej Banko
Kraj: Domžale

Odgovor Napisal/-a Andrej Banko »

Pri meni je pa takšna džungla ... kdo bo vse to pojedel ?! da premislim

.
Odgovori