Dobrodošli v novem domu Gartlc foruma. Stari gartlc.forum.si ni več vzdrževan, zato smo prenesli vsebino in omogočili nadaljevanje na novem naslovu novi.gartlc.si.
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Stari uporabniki pri prvem obisku uporabite možnost Pozabljeno geslo. Na email naslov, ki je bil povezan z vašim imenom v starem forumu, boste prejeli povezavo za uspešen vstop v novo okolje. Pošiljatelj bo gartlc@dergan.net. Na ta naslov se lahko tudi obrnete za prijavo težav. Po potrebi preverite svoj nabiralnik za smeti - vsiljeno pošto. (Gmail včasih prejeto pokaže z zamikom, dajte mu malo časa.)
Paradižnik 2018
Iz lastne proizvodnje ne, v vrečki od pošiljatelja je pa še dovolj.
Hit lista za naslednjo sezono je zdaj:
- Negrillo de A
- Malahitova
- Bloody butcher, ki ga prej nisem omenil, je pa zelo produktiven in četudi okus ni pretresljivo super, je še vedno zelo soliden
- Marianna's peace
- Black and brown boar
- Indian stripe
- Black cherry, za katerega je nekako vtis, da eden zadošča za celo družino in še kaj ostane
Hit lista za naslednjo sezono je zdaj:
- Negrillo de A
- Malahitova
- Bloody butcher, ki ga prej nisem omenil, je pa zelo produktiven in četudi okus ni pretresljivo super, je še vedno zelo soliden
- Marianna's peace
- Black and brown boar
- Indian stripe
- Black cherry, za katerega je nekako vtis, da eden zadošča za celo družino in še kaj ostane
Večina sadik se je že poslovila, tudi pod streho. Ne zato, ker bi bile bolne, le plodov na njih ni bilo več. Verjetno zaradi avgustovskih temperaturnih šokov?? Saj cvetja je še kar bilo, le oplodilo se ni.
Tale je pa rekorder - meter in pol ob eni palici navzgor
in še meter in pol ob drugi navzdol:
Okus mi je zelo všečen, zame pravo razmerje med sladkorjem in kislino.
Imena žal ne vem, se mi je nekaj pomešalo s semeni. Je pa nov kandidat za viseči paradižnik - lonec v drugem nadstropju, obiranje v prvem . Spomladi sem en zalistnik potaknila tudi v večji lonec. Veselo je rasel pod milim nebom in se brez zaščitnih škropljenj dokaj dolgo upiral vremenskim razmeram.
Tale je pa rekorder - meter in pol ob eni palici navzgor
in še meter in pol ob drugi navzdol:
Okus mi je zelo všečen, zame pravo razmerje med sladkorjem in kislino.
Imena žal ne vem, se mi je nekaj pomešalo s semeni. Je pa nov kandidat za viseči paradižnik - lonec v drugem nadstropju, obiranje v prvem . Spomladi sem en zalistnik potaknila tudi v večji lonec. Veselo je rasel pod milim nebom in se brez zaščitnih škropljenj dokaj dolgo upiral vremenskim razmeram.
Iz Čveka kopiram še semle, če bo kdo iskal idejo, kam z nedozorelimi paradižniki:
Zorenje paradižnikov na toplem:
Obstaja več načinov. Pri vseh je enako, da odrežeš steblo pri tleh in odstraniš le vrh nad zadnjim plodom ter liste in morebitne zalistnike. Ostane golo steblo s plodovi.
Po tem pa:
-eni jih obesijo nekam na toplo, suho in svetlo
-drugi jih zračno naložijo v kartonske škatle (ne smejo biti natlačene) in zorijo v toplih in suhih prostorih, ki so lahko tudi brez svetlobe. Škatla pravzaperav niti ni nujna, je pa dobro, da je na tleh pod plodovi papir ali karton. Meni ta način bolj ustreza, ker nimam toplega in svetlega prostora, kjer bi sadike nemoteče visele. Eno leto sem jih razobesila po stopniščni ograji, a je bilo preveč moteče in neestetsko.
Pri prvih na ta način zorjenih plodovih praktično ni opaziti razlike v okusu. Kasneje se okus slabša, sorazmerno temu, koliko sonca jim je zmanjkalo v času rasti.
Spet tretji prisegajo na zorjenje pobranih plodov, zavitih v papir. Tudi to ni slaba ideja. Vsak se loti tiste, ki mu najbolj ustreza.[/quote]
Še tale link: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1878.html
Zorenje paradižnikov na toplem:
Obstaja več načinov. Pri vseh je enako, da odrežeš steblo pri tleh in odstraniš le vrh nad zadnjim plodom ter liste in morebitne zalistnike. Ostane golo steblo s plodovi.
Po tem pa:
-eni jih obesijo nekam na toplo, suho in svetlo
-drugi jih zračno naložijo v kartonske škatle (ne smejo biti natlačene) in zorijo v toplih in suhih prostorih, ki so lahko tudi brez svetlobe. Škatla pravzaperav niti ni nujna, je pa dobro, da je na tleh pod plodovi papir ali karton. Meni ta način bolj ustreza, ker nimam toplega in svetlega prostora, kjer bi sadike nemoteče visele. Eno leto sem jih razobesila po stopniščni ograji, a je bilo preveč moteče in neestetsko.
Pri prvih na ta način zorjenih plodovih praktično ni opaziti razlike v okusu. Kasneje se okus slabša, sorazmerno temu, koliko sonca jim je zmanjkalo v času rasti.
Spet tretji prisegajo na zorjenje pobranih plodov, zavitih v papir. Tudi to ni slaba ideja. Vsak se loti tiste, ki mu najbolj ustreza.[/quote]
Še tale link: http://forum.gartlc.si/gartlc-about1878.html
Uuuu, mojster, navijam za tele kerlce!!
Tudi jaz imam dva favorita (in pol; ta tretji je nekam krmežljav). Volovca se pod nadstreškom ne data in kljubujeta ljubljanski jutranji megli, zato pa popoldne toliko bolj "kraljujeta" sredi šteng. Ampak jaz dejansko govorim o dveh volovcih, tj. dveh plodovih, ti imaš "slajše" skrbi s celo familijo, h, bravo! _________________go with your instinct to live as you want
Tudi jaz imam dva favorita (in pol; ta tretji je nekam krmežljav). Volovca se pod nadstreškom ne data in kljubujeta ljubljanski jutranji megli, zato pa popoldne toliko bolj "kraljujeta" sredi šteng. Ampak jaz dejansko govorim o dveh volovcih, tj. dveh plodovih, ti imaš "slajše" skrbi s celo familijo, h, bravo! _________________go with your instinct to live as you want
Huh, a veš da sem se spremenil v enem dnevu iz optimista v zmernega optimista . Ma, kradejo sonce mojim paradajzkom spredaj in zadaj .
Zjutraj megla, do dvanajstih, popoldan se vsak dan podaljša senca bližnjih hiš in se vsede na boge paradajzke. Pa tako malo jim manjka, nekaj sem jih že obral, nekaj se jih barva, večina je že zlezla iz zelene barve v belorumeno.
Jutri bom malo pospešil zorenje, vrhove, vse kar je naprej od kandidatov za dozoritev, bom odstranil. Upam na uspeh._________________mfranc
Zjutraj megla, do dvanajstih, popoldan se vsak dan podaljša senca bližnjih hiš in se vsede na boge paradajzke. Pa tako malo jim manjka, nekaj sem jih že obral, nekaj se jih barva, večina je že zlezla iz zelene barve v belorumeno.
Jutri bom malo pospešil zorenje, vrhove, vse kar je naprej od kandidatov za dozoritev, bom odstranil. Upam na uspeh._________________mfranc